Merhaba Arkadaşlar Şimdi Sizlere Elektrikli Direksiyon Nedir İçin Kısa Bir Bilgi Verdikten Sonra çalışma prensibini ve sistemin işleyişini Anlatacağım.
Elektrikli Direksiyon Nedir ? Elektrikli Direksiyon Sistemi NedirÇeşitleri Nelerdir? Özellikleri ve Çalışması Nasıldır?
Elektrikli Direksiyon Nedir, Modern otomobillerde büyük bir hızla yaygınlaşan elektrikli direksiyon sistemi, hidrolik direksiyon sisteminin yerini almıştır. Burada elektrikli direksiyon sistemi “elektromekanik direksiyon sistemi” anlamında işlenecektir. Elektrikli direksiyon sisteminin yaygınlaşmasındaki en büyük sebep; daha düşük yakıt tüketimi, daha az parça ve bakım maliyetidir. Bunlarla birlikte daha bir çok avantajı bulunmaktadır. Otomotivde tüm markalar “verimlilik” ve “çevrecilik” konseptiyle yeni nesil araçlar üretiyorlar, elektrikli direksiyonlar da bunun bir parçası; daha hafif, motordan daha az güç çeken (bu daha düşük yakıt tüketimi demektir) ve da az yer kaplayan donanımlar kullanılıyor.
Elektrikli Direksiyon Nedir sistemi denildiğinde çeşitli anlamlar çıkarılmaktadır. Öncelikle elektrikli direksiyon sistemi çeşitlerini tanımlayalım.
Elektrikli Direksiyon Nedir – Elektrikli Direksiyon Sistemi Çeşitleri Nelerdir
Elektrohidrolik Direksiyon Sistemi : Mekanik hidrolik pompa yerine, elektrikli hidrolik pompa var
Elektromekanik Direksiyon Sistemi : Elektrikli Servo Direksiyon ve Servotronik Direksiyon
Direksiyon milini döndüren elektrikmotoru: Elektrik motoru direksiyon milini döndürür
Çift pinyonlu elektromekanikdireksiyon: Eelektrik motoru, direkt kremayeri hareket ettirir
Elektrikli Direksiyon (Steer by wire ): Kablo ile direksiyon. Mekanik bağlantı olmadan elektronik sürüş. Henüz kullanılmıyor
Yakıt ekonomisi ve teknolojik gelişim bakımından sıralarsak;
- Hidrolik direksiyon sistemi: Yakıt tüketimi fazla, hıza duyarlı direksiyonun uygulanması zor, otomatik park yok.
- Elektrohidrolik direksiyon sistem: Yakıt tüketimi, hidrolik direksiyona göre daha düşük, hıza duyarlı direksiyonun uygulanması daha kolay, otomatik park sistemi yok.
- Elektrikli direksiyon Nedir: Yakıt tüketimi en az, hıza duyarlı direksiyon ve otomatik park sistemi uygulanabilir.
- Modern yeni nesil binek araçlarda kullanılan direksiyon sistemleri: elektro hidrolik direksiyon sistemi ve elektrikli direksiyon sistemidir.
Elektrikli Direksiyon Nedir – Elektrikli Direksiyon Sisteminin Özellikleri Nelerdir Elektrikli Direksiyon Yapısı Nasıldır
- Elektrikli Direksiyon Nedir, Sürücünün direksiyonu döndürme kuvvetine ilave (yardımcı) olarak bir elektrik motoru, direksiyon milinin döndürme kuvvetini (tork) arttırır. Böylece direksiyon, duruş-yavaş sürüş-park-manevra gibi direksiyonun döndürmenin en zor olduğu ve döndürme miktarının en fazla olduğu, en çok desteğe ihtiyaç duyulan anlarda daha yumuşak bir şekilde döndürülebilir.Tekerleğin (lastiğin) dönüş hızı azaldıkça, tekerleği döndürme (yönlendirme) sırasında oluşan sürtünme direnci artar. Yani ilave (servo) güç gereksinimi maksimum olur. Yük arttıkça, hız azaldıkça, sürtünme direnci arttıkça, direksiyonla tekerlekleri döndürmek zorlaşır. Bu sebeple direksiyonun yumuşak olabilmesi için, ilave güç ihtiyacı artar. Elektrikli Direksiyon Nedir Sorusuna biraz olsun cevap niteliğindedir. Diğer Maddelerde daha da şekillenecektir.
- Elektromekanik direksiyonda, direksiyonun hız arttıkça sertleştirilmesi sağlanır. Böylece yüksek hızlarda sürüş güvenliği artmış olur. Tekerleğin dönüş hızı arttıkça, döndürme sırasında oluşan sürtünme direnci azalır. Yani ilave (servo) güce gereksinim kalmaz. Elektrikli direksiyon sistemi, direksiyon sertliği ayarlamak için ilave bir donanıma ihtiyaç duymaz, hidrolik sistem ilave donanıma ihtiyaç duyar.
- Elektromekanik direksiyonda, hidrolik donanımlar tamamen atılmıştır.
- Elektromekanik direksiyon sisteminde bir hidrolik pompa olmadığından motordan güç çalmaz, sadece direksiyon döndürüldüğünde elektrik akımını kullanır. Böylece yakıt tasarrufu sağlanır (100 km’de yaklaşık 0,2 litre).
- Otomatik park sistemi (park asistanı) kullanımı mümkün olmuştur. Direksiyon elektronik kontrol ünitesi (Direksiyon ECU’sü) komutasında, direksiyon kendiliğinden döndürülebilir ve araç kendiliğinden park edebilir. Hidrolik veya elektro-hidrolik direksiyonlu araçlarda otomatik park yardımı sistemi kullanılamaz.
- Şerit takip sistemi kullanımı mümkün olmuştur. Yine araçtaki ECU ve sensörlerin de yardımıyla, direksiyona müdahale edilip aracın şeritte kalması sağlanabilir.
- Direksiyonun döndürülmesinden sonra, direksiyonun kendiliğinden toplamasına, düz konuma geçmesine, elektrikli direksiyon sistemi yardımcı olabilir. Ayrıca düz konumda kalmasına destek vererek aracın düz sürüşüne katkı sağlayabilir.
- Direksiyon simidi, dişli kutusu ve tekerlekler arasındaki mekanik bağlantı kesilmemiştir. Böylece bir arıza olduğunda aracın direksiyonla yönlendirilmesi halen mümkündür.
- Direksiyon manevra yönünün ve döndürme torkunun (sürücünün direksiyon döndürme kuvvetinin) algılanması için sistemde halen “burulma mili” kullanılır. Burulma mili; direksiyon konum sensörü ve tork sensörüyle birlikte çalışır.
- Direksiyon sistemini, elektrik motoruyla bir arada bulunan “direksiyon kontrol ünitesi (ecu)” yönetir.
Elektrikli Direksiyon Nedir – Elektrikli Direksiyon Sisteminin Avantajları Nelerdir? Elektrikli Direksiyon Sistemine Neden İhtiyaç Duyulmuştur?
Daha düşük yakıt tüketimi
Daha az parça (yağ, pompa, hortum, valf, silindir vb.)
Daha basit yapı, daha hafif ve daha az yer kaplar (kompakt yapı)
Daha fazla konfor ve daha iyi sürüş güvenliği
Hidrolik direksiyon sisteminde hidrolik basınç, bir hidrolik pompada üretilir. Pompa hareketini motordan (kranktan) alır. Bu ise motora ekstra bir yük bindirerek daha fazla yakıtın yakılmasına sebep olur. Kötü yakıt ekonomisi ve emisyon değerlerinin artması (kötü çevresel etki) demektir. Elektrikli direksiyonda hidrolik pompa yoktur ve sadece elektrikli bir motor vardır.
Hidrolik direksiyon sisteminde, direksiyon döndürülse de döndürülmese de hidrolik pompa çalışmaya devam eder. Motordan güç çeker ve yakıt tüketimi artar. Fakat elektrikli direksiyondaki elektrikli motor sadece direksiyon döndürüldüğünde elektrik enerjisi harcar. Bir yolcuğun ortalama sadece %10’unda direksiyon çevrili. %90’ı boyunca direksiyon manevrasına ihtiyaç duyulmaz.
Araç dururken veya park-manevra sırasında en fazla ihtiyaç duyulan destek kuvveti, hidrolik direksiyonun sağlaması daha zordu. Çünkü bu sırada motor devri, yani pompanın devri de düşüktür. Sistem yeterince yüksek hidrolik basıncı üretemez. Bu sebeple direksiyon yeterince yumuşak olmayabilir.
Hidrolik direksiyonda çok fazla parça vardır. Bu durum; fazla ağırlık, çok yer kaplaması ve fazla maliyet demektir.
Elektrikli direksiyonda az parça, daha az yer kaplama, daha az maliyet, daha kolay bakım söz konusudur.
Hidrolik direksiyon sisteminde; otomatik park sistemi (park asistanı) veya şerit takip sistemi gibi yeni nesil teknolojiler uygulanamaz.
Google Aramaları ; Elektrikli Direksiyon Nedir , Elektrikli Direksiyon Nedir Avantajları nelerdir, Hidrolik direksiyon nedir , Elektrohidrolik direksiyon Nedir