10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te ebediyete intikal etmiştir. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, onun anısına her sene tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününün bulunduğu, 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen hafta ise Atatürk Haftası’dır. Hafta boyunca tüm ülkede, Atatürk’ün ilke ve devrimleri anlatılır, medya organlarında ve televizyonda kendi sesinden konuşmaları dinlenir.
Atatürk Haftası
Anma haftası boyunca tüm resmi kurumlarda törenler düzenlenir, Atatürk’le ilgili filmlerin gösterilir ve onun sevdiği şarkılar, türküler dinlenir. Okullarımızda da hafta boyunca etkinlikler düzenlenir. Atatürk’ün ilke ve devrimleri konulu öğrencilerin hazırladığı çeşitli etkinliklerin sunumu yapılır.
Her yıl 10 Kasım günü saat 09.05’te Türkiye genelinde siren sesleriyle başlayan saygı duruşu 2 dakika sürer. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, tüm resmi binalarda ve Türkiye’nin dış temsilciliklerde bayraklar, yarıya indirilir. Atamızın kabrinin bulunduğu Anıtkabir’de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir nedenle yarıya indirilmez. Türk Bayrağının devamlı çekili olmadığı yerlerde, ilk önce bayrak göndere çekilir ve sonra yarıya indirilir.
10 Kasım Törenleri
Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı 10 Kasım günü saat 9’u 5 geçe, tüm ülkede 2 dakika hayat durmaktadır. İnsanlar trafikte ise araçlardan inilip saygı duruşuna geçilir. Başka hiçbir ülkede örneği olmayan bir sevgi seli yaşanır ve Anıtkabir, ülkenin her yerinden ziyaretçi akınına uğrar.
Anıtkabir’de düzenlenen törenler; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve diğer devlet erkânın katılımıyla gerçekleştirilir. Aslanlı Yol’daki yürüyüşü takiben Cumhurbaşkanı, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyar. Saat 09.05’te devlet erkânı iki dakikalık saygı duruşunda bulunur ve İstiklâl Marşı okunur. Törenin ardından Anıtkabir Özel Defteri imzalanır.
İstanbul’daki törenler, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenir. Saat 09.05’te başlayan siren sesi eşliğindeki iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunur. Törenden sonra Saray ziyaretçilere açılır.
10 KASIM TÜRKÜSÜ
Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler,
Bozkır ovalarına, Erciyes’e Ağrı’ya,
Ulusun egemen olduğunu
Özgür olduğunu
Haykıracağım haykıracağım işte,
Senin sustuğunca!
Yolunda yürüyeceğim Atatürk;
Ana baba oğul kız,
Dere tepe bucak köy,
Yeryüzü yaşamalarımla değil
Oralarda, Senin gittigince!
Atatürk, taşıyacağım
Çanakkale’de, Sakarya’da, Çankaya’da, al al,
Senin taşıdığını;
Yurdun gök ülküsü
Dalgalanırken,
Senin bayrağını yücelteceğim.
Senin çıktığınca.
Yazar: F. Hüsnü DAĞLARCA