Kendi sesinizi daha önce herhangi bir kayıt cihazından dinlediniz mi? Gerçekten çok ilginç değil mi? Yıllardır konuşurken duyduğumuz o sesi, şarkı söylerken kulağımıza çalınan o tınıyı ne kadar da beğeniyorduk değil mi? Peki o zaman hoparlörden işittiğimiz bu korkunç ses de ne o zaman! Kendi Sesimizi Neden Farklı Duyarız?
Size ait olduğunuzdan emin olduğunuz ama bir türlü kabul etmediğiniz o enteresan ses var ya, işte o gerçekten sizin kendi sesiniz. Tabi bu bir nebze de olsa sizi vokalist olmaktan alıkoyabilecek bir düşünce gibi gelse de aslında bunun da mantıklı bir açıklaması vardır.
Nasıl Duyuyoruz?
İlk olarak nasıl duyduğumuz ile ilgili bilgimizin tam olması gerekmektedir.
Duyma işlemi, kulağımızın algılamış olduğu titreşimler sayesinde gerçekleşmektedir. Titreşimler, orta kulakta yer alan üç kemiğe ve sonrasında titreşimleri sinir sinyallerine dönüştüren salyangoz şeklindeki bir organ olan kokleaya iletilir.
İşite bildiğimiz her türden sesi kulak kanallarımızdan, iç kulağımıza ve kokleamıza geçen ses dalgaları sayesinde algılamış oluruz.
Neden Hoparlörden Gelen Sesimiz Farklıdır?
Hoparlörden işittiğimiz sesimizi normal şartlardan konuşurken duyduğumuz sesten çok farklı olarak algılarız.
Sesimiz bir hoparlörden kendimize geri döndüğünde, hava kaynaklı titreşimler duyuyoruz. Fakat ses, kendi vokal tonumuzdan geliyorsa durum biraz farklıdır.
Konuştuğumuz esnada duyduğumuz bir çok şey, dış ses ile aynı şekilde algılanmış oluyor fakat aynı zamanda çene kemiğimizin ve kafatasının içinden geçen titreşimleri de algılanmış oluyoruz.
Bu durum, ataletsel kemik iletimi olarak bilinir. Bu ayrıca duyduğunuz sesin kalitesini de değiştirir.
Kemik iletimi, düşük frekansa sahip olan titreşimleri “ortaya çıkarma” eğilimindedir ve sesinizi gerçekte olduğundan daha derin ve daha az gıcırtılı olmasını sağlamaktadır.
Durum ne olursa olsun, nasıl açıklanırsa açıklansın işittiğimiz kendi sesimiz hoşumuza gitmez. Bunun en büyük nedeni ise bu sese alışkın olmamamızdır.
Kendiniz için kolayca ters etkiyi deneyebilirsiniz.
İşaret parmaklarınızı iki kulağınızın deliklerini tamamen kapatacak şekilde kulaklarınıza sokun. Ardından konuşmaya başlayın.
İşte bu şekilde bile duyacağınız sesin çok tuhaf bir şekilde algılamış olduğunuzun farkına varabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız işlemle yalnızca kemikle iletilen titreşimleri duyarsınız ve havayla iletilen titreşimleri engellemiş olursunuz. Sesinizin normalden çok daha derin olduğunu fark edeceksiniz.
Ne yazık ki, iç karartıcı gerçeklik, sesinizi kaydettiğinizde duyduğunuz korkunç sesin aslında sesinizin dünyadaki 7.6 milyar insanın sesini duymasıdır.
Ne yazık ki burada iç karartıcı bir gerçeklik ortaya çıkmış oluyor. Sesinizi kaydettiğinizde duyduğunuz korkunç ses, gerçekte dünyadaki 7.6 milyar insanın duyduğu sesin ta kendisidir.
Umarım bu durum sizi hayata küstürmez.