İnsanların bulunduğu bölge veya ülke dışındaki yerlere, dinlenmek, tanımak ve gezmek için gitmesine turizm denir. Esasen hangi nedenle olursa olsun turist çeken bölgelerin ekonomik ve kültürel açıdan olumlu gelişim göstereceği açıktır. Sağlık nedenlerinden ötürü yapılan gezilere sağlık turizmi denmektedir. Daha nitelikli sağlık hizmetini daha uygun fiyatlarla almak için insanlar başka ülkelere gitmeyi tercih etmektedir. Sağlık bakanlığı verilerine göre sağlık turizmi kapsamında yaklaşık 30 milyon kişi dış ülkeler gezilmektedir. Dünyada sağlık turizmi için yaklaşık yaklaşık 500 Milyar Dolar harcama yapılmaktadır. Bu miktarın 2023 yılında 1 trilyon doları aşması beklenmektedir.
Türkiye son yıllarda sağlık turizmi gelirlerinin artırılmasına yönelik yaptığı yatırımlarla dikkat çekmektedir. Özellikle komşu ülke vatandaşları, nitelikli ve etkili sağlık hizmetini Avrupa ülkelerine göre %60’a varan ekonomik fiyatlarla almak için ülkemizi tercih etmektedir. Bakanlık 2023 yılında, sağlık turizminden yıllık 20 Milyar dolar gelir hedeflemektedir. Bu hedefi gerçekçi kılan ise Türkiye’nin jeografik konumudur. Keza ülkemiz, 1 milyar insana ve 57 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesi kadar yakın olmanın avantajını taşımaktadır. Bu konuda başka bir artı ise 120 ülkeye seferleri olan Türk Hava Yolları’dır. Tüm bunlar değerlendirildiğinde sağlık turizmi için en ideal bölgenin Türkiye olduğu görülecektir.
Türkiye’de JCI tarafından akredite edilmiş, Avrupa Standartlarında hizmet veren 48 adet sağlık tesisi vardır. Bu tesislerin niceliksel çeşitliliği her geçen gün artmaktadır. Türkiye’yi sağlık turizmi açısından cazip kılan özelliklerden biri de dünyaca ünlü bir çok termal yeraltı kaynaklarına sahip olmasıdır. Ülkemiz, Jeotermal kaynakları potansiyeli açısından Avrupa’da birinci, kaplıca uygulamalarında ise üçüncü durumdadır. Termal sularımızdaki mineralizasyon içeriği yüksek olup, etkin tedavi edici özelliklere sahiptir.
Ülkemize sağlık nedenleriyle gelen turistlerin, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetine kalaylıkla ulaşmaları için Uluslararası Hasta Destek Birimi Tercümanlık ve Çağrı Merkezi (UHDB) etkin olarak çalışmaktadır. UHDB, 0 850 288 38 38 çağrı numarasıyla İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsça dillerinde 7 gün 24 saat hizmet sunmaktadır.
Sağlık Turizmi Çeşitleri
İleri Yaş Ve Engelli Turizmi
İleri yaş turizmi ( gezi turları, meşguliyet terapileri )
Yaşlı bakımı hizmetleri ( bakım evlerinde veya rehabilitasyon hizmetleri )
Klinik otelde rehabilitasyon hizmetleri
Engelliler için özel bakım ve gezi turları
İleri Yaş Ve Engelli Turizmi için hizmet yeri, klinik oteller, rekreasyon alanları, tatil köyleri ve bakım evleri v.b
Termal Turizm ve SPA-Wellnes
Kaplıca tedavileri ve fizyoterapiler
Talossoterapiler
Hidroterapi ve egzersizler
Balneoterapi ve Peloidoterapi
Klimaterapi
Termal turizm ve SPA için hizmet yeri, kaplıcalar ve Spa merkezleridir.
Medikal Turizm (Tıp Turizmi)
İleri tedaviler ( Kardiyovasküler Cerrahi, Radyoterapi, cyberknife vb. )
Transplantasyon
İnfertilite ( Tüp bebek İVF uygulamaları )
Estetik Cerrahi
Göz, diş, diyaliz tedavileri vb.
Medikal Turizm için hizmet yerleri, Sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.
Kaynak: Sağlık Turizmi hakkında bilgi