Sınav Kaygısı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Sınav Kaygısı Nedir?

Bireylerin sınav sırasında, bilgi kapasitesinin etkin şekilde kullanılmasına engel oluşturan yoğun kaygı halidir. Sınav kaygısı, kişi için sınavın taşıdığı anlam, bireysel ve toplumsal olguların sınavla ilgili oluşturduğu imaj önemli bir etkendir. Yine yapılacak sınavın sonrasında elde edilecek kazanımlar sınav kaygısı oluşması için zemin oluşturmaktadır.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Uzmanlara göre sınav kaygısının genel belirtileri şunlar:
Huzursuzluk, kaygılı hal, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir.

Sınav Kaygısı Nasıl Anlaşılır?

Öğrenci başarısında fark edilebilir düzeyde bir gerileme yaşanır. Derslere ilgisi azalır, çalışmayı savsaklar. Sınav hakkında sohbet etmekten hoşlanmaz hatta bu konuda konuşmayı tümüyle reddetme yoluna gider. r. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, Fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb)

Sınav Kaygısının Nedenleri

Aile, yakın çevre ya da diğer sosyal çevrenin, öğrencinin kapasitesi üzerinde bir beklentiye sahip olması kaygının alt zeminini oluşturur.  Dışa dönük olmayan, kaygı eğilimleri fazla, mükemmeliyetçi, rekabetçi öğrenciler için sınav kaygısı potansiyel bir sorundur.

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları nelerdir?

Düşünce ve inançları sorgulamak (gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirmek, Nefes alma egzersizleri, Gevşeme egzersizleri, Kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, Düşünceleri durdurma tekniği, Dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır. Bunun dışında düşünceleri durdurma, Dikkatini başka noktalara odaklama

Sınav öncesi, Sınav Sırası ve Sonrasında Neler Yapılabilir?

Zamanı olumlu kullanmayı iyi bilmelidir. Beslenme tarzı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Sınav öncesi güne/geceye iş bırakmamak gereklidir.  Kaygı varsa bu kaygının uygun yöntemlerle azaltılması önemlidir.

Olumsuz gelişen düşüncelerden kurtulmak için alternatif düşünceler geliştirmek iyi gelebilir.  Kontrolün kendisinde olduğunu anımsatmak da önemli.  Sınav tekniği açısından da en iyi bildiği, kolay yanıt verebileceği konulardan /sorulardan başlamak faydalı olacaktır. Kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır.

Kendini ödüllendirme, Keyif veren etkinlikler, eksikler üzerine düşünme ve geleceğe yönelik yani planlama yapılabilecek etkinliklerdendir.

Psikiyatrik Destek Ne Zaman Gereklidir?

Depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklar görülmesi halinde psikiyatrik destek talep edilmelidir.


Göz Atın!

Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Anne sütü, bebekler için doğal bir besindir. Anne sütü ayrıca hastalıklara karşı bebeğin direncini artırır. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir