Gözün istem dışı olarak(önlenemeyen) kaymasına şaşılık veya bilimsel adıyla Strabismus denilmektedir. Şaşılık durumunda gözün biri tam karşıya bakarken diğeri dışa yukarıya içe ya da aşağıya bakmaktadır. Söz konusu bu yanlış pozisyon sürekli belirgin olabilir. Şaşılıkta gözlerin paralelliği bozulmaktadır. Şaşılığın tedavisinde ameliyat seçeneği olumlu sonuç verir. Daha doğrusu şaşılık cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.
Gözün hareketini sağlayan gözün dışına yapışan kaslardır. İki gözde de 6 şar tane kas bulunmaktadır. Gözleri uyum içinde hareket ettirerek devamlı birlikte odaklanmayı sağlayan da bu kaslardır. Şayet bu kaslardan bir veya birkaçı sağlıklı çalışamaz ise görevini tam olarak yapamaz ve bu durumda da şaşılık ortaya çıkar. Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra görülen göz kaymaları normal kabul edilmektedir. Bunun nedeni bebeklerin ilk 3 ayda gözlerini paralel tutan her iki gözüyle algılama yeteneğini henüz geliştirmemiş olmalarıdır. Şayet bu dönemden sonra bebeklerde göz kaymaları görülürse mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır.
Şaşılığın Nedenleri
Şaşılıkta tek bir neden yoktur. Doğum öncesi ve doğum sırasında yaşanan olası problemler, çocuğun fiziksel gelişimi ve geçirilen hastalıklar en önemli risk faktörleridir. Şaşılığın genetik özelliği de vardır. Ailede şaşılık öyküsü varsa benzer şaşılığın ortaya çıkma şansı daha yüksektir. İki yaşından sonra görülen şaşılığın çoğunluk nedeni, kırma kusurudur. Yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kaymayı tetikleyen bazen ateşli bir hastalık bazen bir travma (düşme, ameliyatlar, kazalar) olabilir.
Göz kaslarının hareketini idare eden merkez beyindedir. Bu sebeple sinirlerde oluşan felçler de gözde kaymalara sebep olur. Çeşitli kazalar, kafa travması, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda göze gelen sinirlerde felçler meydana gelebilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Çocuklarda göz tembelliği, büyük yaş grubunda ise çift görme oluşumuna neden olabileceği için kesin olarak tedavi gerektirir.
Şaşılığın Belirtileri www.aykutsaritas.com
Şaşılığın en tipik belirtileri; Çift görme, Baş ağrısı, gözlerde ağrı, gözde paralelliğin kaybolması, yaşarma, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması ve baş ya da yüzün bir yana dönük olmasıdır.
Bebeklik ve çocukluk döneminde görülmekte olan kaymaların bir kısmı yalancı kaymalardır. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltılıcı bir görünümdür. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi gerekir. Sürekli olarak hep aynı gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir. Bu durum önemlidir ve tek gözünde kayma olan bebek ve çocukların vakit geçirmeden göz muayenesine götürülmesi gereklidir.
Şaşılığın Çeşitleri
İçe şaşılık (ezotropya)
Dışa şaşılık (ekzotropya)
Yukarıya şaşılık (hipertropya)
Aşağıya şaşılık (hipotropya)
Dikkat: Genel bilgilerdir. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurunuz!..
www.aykutsaritas.com