Prostat Kanseri Nedir? Kısaca Tanı, Tedavi ve Önleyici Tedbirler

Erkeklerin, özellikle 50 yaş ve üstü olanların korkulu rüyası olan prostat kanseri, ölüme yol açan hastalıklar arasında 2’nci sırada bulunmakta. Tüm dünyada her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri tanısı konulmakta. Prostat kanseri sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı da oldukça fazla. Dünyada, her 14 dakikada bir kişi bu hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor.

Uzmanlar, erkeklerde görülmekte olan kanserler arasında en yaygın olanların başında prostat kanseri olduğunu belirtiyor. Uzmanların önemle vurguladığı şey de prostat kanserinde erken tanının önemi.

Prostat Kanserinin Bilinen Nedenleri

Prostat kanserine neden olan faktörler henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak ilerleyen yaş, siyahi ırka mensup olmak, genetik yatkınlık yani ailede prostat ve meme kanseri öyküsü, hayvansal yağ ve protein bakımından zengin besinlerin yoğun tüketilmesi, androjen adlı erkeklik hormonunun fazla olması ve hareketsiz yaşam gibi faktörler kanser riskini artırmaktadır.

Hücre düzeyinde vukuu bulan genetik bozukluklarla ilişkili olarak, bazı prostat hücreleri kontrol dışı olarak büyümektedir. Bu hücreler,  normal hücrelerin yerini almakta ve önce çevre dokulara yayılmaktadır. Daha ileriki aşamalarda ise uzak organlara yayılma söz konusu olmaktadır.

Prostat Kanseri Belirtileri

En önemli belirtiler yaşam kalitesini etkileyen fiziki şikayetlerdir. İdrar yapma güçlüğü, idrar akışında tazyikin azalması, idrarda veya menide görülen kan, boşalma sırasında ağrı, kasık bölgesinde rahatsızlık hissi, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğudur.

Prostat Kanserinin Erken Tanısı

Günümüzde artık kanser belirtileri görülmeye başlamadan önce erken tanı mümkün olabilmektedir. Tanı için bazı tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Bunun için özellikle 50 yaş ve üzeri tüm erkeklere yılda bir bu tarama yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir.

Uzmanlar tarafından Önerilen ve Prostat Kanserini Önleyici Özelliklere Sahip Besinler

Meyveler:  Zengin antioksidan içerikleri nedeniyle; kavun, karpuz, çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kivi, erik ve üzüm.

Isırgan otu:  Doğal idrar söktürücü olan ısırgan otu, Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azaltır.

Mısır püskülü: Doğal bir idrar söktürücü olarak kabul gören mısır püskülü,  prostat büyümesinin belirtilerini ortadan kaldırmaktadır. Bunun için;  6 adet taze mısır püskülünü 4 bardak suyun içine koyup bu karışımı 10 dakika boyunca ısıtmak ve günde 3 öğün tüketmek yeterli.

Domates:  İnsan sağlığına çok faydaları olan bir sebze. Havuç, domates ve greyfurtta bulunan likopenle ilgili yapılan çalışmada; kanserli hücre oranının yüzde 18 oranında azalma görülmüş.

Selenyum:  Sarımsak başta olmak üzere sebze, meyve, deniz ürünleri ve yumurta gibi besinlerde selenyum bulunmaktadır. Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı belirlenmiştir.

Tam tahıllar: Uzmanlara göre rafine edilmiş ve daha fazla lif, besin ve protein içeren kepekli tahıllar prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor.

Tedavi

Tanılama sürecinden sonra tedavisi için sağlık kurumu uzmanları kişiye göre en uygun tedavi yöntemini seçecektir. Bu yöntemlere özet olarak bahsetmek gerekirse; prostatın ameliyatla alınması (çeşitli cerrahi seçenekler; duruma göre robotik cerrahi yöntemler uygulanmaktadır), radyasyon tedavisi, Hormon tedavisi, kemoterapi ve biyolojik terapi gibi seçeneklerden hastanın durumuna uygun olanı tedavi yöntemi olarak belirlenebilir.

Dikkat: Genel bilgilerdir. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurunuz!..
www.aykutsaritas.com


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir