Virginia Woolf Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Virginia Woolf (25 Ocak 1882 – 28 Mart 1941)

1882’de Londra’da dünyaya gelmiştir. Babası Victoria devri’nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen’dır. Annesi ve babasının daha önceki eşlerinden çocukları vardır. Sir Leslie Stephen’ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray’nın kızıdır. Thackeray’nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen’ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşındayken bir akıl hastahanesine kapatılmıştır. Virginia’nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen’ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir.

Kızkardeşi Vanessa Bell ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Babasının kütüphanesinde kendisini geliştiren Virginia Woolf’un, 1895’de bir gazetede kısa öyküleri yayınlanır. Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da özellikle bundan bahseder.

1904’te babası ölen Woolf,  kardeşleriyle birlikte Bloomsbury’ye taşınır. Bloomsbury grubu ile tanışması önemli bir dönüm noktası olur.  Grup, içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşmaktadır. Gruptakilerin birçoğu eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909’da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır.

Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurar ve Virginia Woolf’un yazdığı kitapları yayımlamaya başlar. Kitaplarının kapaklarında kardeşi Vanessa Bell’in resimleri bulunmaktadır. Esasen 1905’lerde yazmaya başlayan Virginia Woolf,’un ilk kitabı ise The Voyage Out (Dışa Yolculuk) 1915’te yayımlanır. Üç kez tekrar yazılan kitap, annesinin ölümünü yenmesini anlatmaktadır ve çok etkileyicidir.
Gece ve Gündüz, Virginia Woolf’un ikinci romanıdır. Woolf’un klasik gerçekçi üslûpla kaleme aldığı bu eser, dönemin atmosferini çok iyi şekilde yansıtmaktadır.

1925 yılında yayımlanan Mrs. Dalloway, Virginia Woolf ile anılacak ‘bilinç akışı’ tekniğinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Eşcinsel olan Virginia Woolf’un eserlerinde eşcinsellik teması çok işlenmiştir. Yazarın öteki romanlarına benzemeyen, tümüyle özgün bir düşünce ürünü olan Orlando isimli romanı bir aşk mektubuyla beraber o dönemdeki sevgilisi Vita Sackville-West’e adanmıştır.

1929 tarihli “Kendine Ait Bir Oda” feminist hareketin klasik bir kitabı olarak kabul edilir.
Feministlerin başucu kitaplardan biri olan Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf’un belki de en kolay okunan kitabıdır.

Virginia Woolf, Dalgalar adlı yapıtında, üç erkek ve üç kadının çocukluklarından yaşlılık dönemlerine kadar tüm hayatlarının anlatır. Dalgalar, yazarın gerçekçi roman geleneğinden kopuşunu da temsil etmektedir. Bir olay örgüsüne uyarak değil, bir ritme uyarak yazılmıştır. Bu ritim de şiirselliktir. “Şiir olmayan herhangi bir şey edebiyata neden girsin ki”

Virginia Woolf’un; 1929’da Kendine Ait Bir Oda adlı yapıtı, 1931 basımı Londra Manzaraları, 1933’te Flush, Bir Köpeğin Romanı, 1937’de Yıllar ve Üç Gine 1938 yılında yayımlanır.

Viginia Woolf, Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmemektedir. Yeteneğini yitirdiğini düşünmektedir. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu kaygı, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiştir.  28 Mart 1941’de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar eder…

Kitapları elliden fazla dile çevrilen Viginia Woolf, modernist hareketin en önemli yazarlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Roman türünün gelişimine büyük katkıda bulunan yazarın eserlerinden bir kısmı, Jorge Louis Borges ve Marguerite Yourcenar gibi tanınmış yazarlarca çevrilmiştir.

Virginia Woolf Kitapları

Dışa Yolculuk (1915)
Gece ve Gündüz (roman) (1919)
Jacob’un Odası (1922)
Mrs Dalloway (1925)
Deniz Feneri (roman) (1927)
Orlando: Bir Yaşamöyküsü (1928)
Dalgalar (roman) (1931)
Kendine Ait Bir Oda (1929)
Londra Manzaraları (1931)
Flush, Bir Köpeğin Romanı (1933)
Yıllar (1937)
Üç Gine (1938)
Perde Arası (1941)
Virginia Woolf’un Günlükleri
Pazartesi ya da Salı (1921)


Göz Atın!

Tarık Buğra Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Tarık Buğra Kimdir? (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994) Tarık Buğra,  1918’de Akşehir’de doğdu. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir