Diyet Enerjisi Nasıl Hesaplanır? Vücut Ağırlığının Denetimi

Diyet Enerjisinin Hesaplanması

Diyet enerjisi kilokalori (kkal) olarak ölçlür.
1 gram karbonhidrat 4 kkal verir.
1 gram yağ 9 kkal verir.
1 gram protein 4 kkal verir.
1 gram alkol 7 kkal verir.
Yağ yoğun bir enerji kaynağıdır. yağ, karbonhidrat (nişasta ve şeker) ya da proteinin verdiği kalorinin iki katını içerir. Karbonhidrat ve yağ vücut için temel enerji kaynağıdır. İhtiyaçtan fazla yandığı zaman fazlalık yağa çevrilir. Bu yağ vücutta depo edilir ve gerekli dolduğunda enerji ihtiyacı için parçalanarak kullanılır.

Sağlıklı vücut ağırlığı için ihtiyaç duyulan enerji miktarı kişinin cinsiyetine, fizyolojik durumuna ve fiziksel aktivite düzeyine bağlıdır. Enerji ihtiyacı çok değişkendir. İri ve daha aktif bir insanın daha çok enerjiye ihtiyacı vardır.

Vücut Ağırlığının Denetimi

Uygun vücut ağırlığına sahip olmak için iyi beslenmek önemlidir. Vücut ağırlığı yaşamdan zevk almayı ve mutlu olmayı da etkileyebilir. Düşük kilolu olmak kötü beslenmeye (malnutrisyona *) neden olabilir. Kötü beslenme genellikle gelişme geriliği, enerji eksikliği, çalışma yeteneğinin azalması ve diğer beslenme sorunların ile sonuçlanır. Çok kilolu (şişman) olmak da kötü beslenmenin bir şeklidir ve kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı (diabet) ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Şişman insanlar fiziksel çalışmada egzersiz yapmakta ve formda kalmakta güçlük çeker.

Uygun Vücut Ağırlığı Nedir?

Bir kişi ne çok şişman ne de çok zayıf olmamalıdır.

Kaç kilo olunursa kişi şişman veya zayıf olarak kabul edilir?
Bireyler için uygun ağırlığın saptanmasında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. En yaygın olarak kullanılan iki yöntem, yetişkinler için beden kitle (BKİ) ve çocuklar için kullanılan boya göre ağırlık indeksidir.

* Malnütrisyon ya da malnutrisyon, beslenmenin içerik veya miktar olarak yeterli olmayışı sonucunda, vücudun ihtiyaçlarına karşın sağlanan enerji ve besin öğelerinin yetersiz kalmasından kaynaklanan klinik durumdur. Kişinin günlük enerji gereksinimi, fiziki yapı (bedeni), cinsiyeti, yaşı ve fiziksel etkinliklerine koşut olarak değişiklik göstermektedir.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir