Kıl dönmesi hastalığında operasyona girmek istemeyenler için alternatif yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler genellikle lokal tedavilerden oluşmaktadır. Ameliyatsız Kıl Dönmesi tedavisi için yapılan ilk bilimsel makale 1956 yılında Klaas tarafından yazılmıştır. Bununla birlikte 1994 yılında Amerikan ordusunda bu hastalığa yakalanan 101 askerin ameliyatsız tedavisi Armstrong ve Barciatarafından yayınlanmıştır.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri
Bascom Tekniği
Bu yöntemin diğer bir ismi ‘’sinüsektomi’’ olarak bilinmektedir. Bascom tarafından 1980 yılında tamamlanmıştır. 2011 yılında İsviçre’de yapılan operasyonda 257 hasta bu yöntemle tedavi edilmiş ve tedavinin ardından yaklaşık olarak 3.5 yıl hastalar takip edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda %9 gibi düşük bir oranda hastalığın nüks ettiği belirlenmiştir.
Bu yöntemde lokal anestezi ile kıl yumağının bulunduğu ufak bir alan çıkartılır ve bazen fistüller arasındaki ilişkileri kesmek gerekebilir.
Lazer Tekniği
Bu yöntemin farklı iki ismi daha vardır.
‘’Fistula laser closure’’ (FILAC) – ‘’Laser ablation of the fistula tract’’ (LAFT)
Bu şekilde bilinen yöntemi Lazer ile fistül kapatılması tekniği olarak da isimlendirebiliriz. Wilhelmtarafından 2011 yılında Almanya’da makat fistülü müdahalesi için tanımlanmıştır.
Bu yöntemi kısaca anlaşılabilir bir şekilde açıklamak için bir boşluğa silikon ile yapılan dolguyu örnek verebiliriz. Bu aşamada lazer ile yakılarak kapatılma işlemi uygulanır.
Lazer 1,470 nm dalga boyunda ve 13 watt gücünde olup, kıl dönmesi boşluğu yolunun fırça ile temizlendikten sonra ince bir kürdan çapında olan lazer çubuğu ile fistül tünelinin 360o dairesel olarak (radyal fiber ile) yakılarak fistül yolunun kapatılmasıdır.
Bu yöntem genellikle komplike olmamış durumlarda lokal anestezi yardımıyla yapılmaktadır. Güncel olarak kullanılan bu teknikte ağrıdan çok yanma hissedilmektedir. Bu tekniği Bascom tekniği ile beraber de (kombine) kullanabilirsiniz, fakat sıklıkla ek bir delik oluşturmadan, veya kesim uygulamadan ve hastanın var olan fistül deliğinden girilerek uygulanması tercih edilir.
Gümüş Nitrat Tekniği
Kıl dönmesi hastalığının tedavi aşamasında özellikle lokal tedavisinde en fazla kullanılan maddeler gümüş nitrat, fenol ve fibrin yapıştırıcı gibi kimyasallardır. Sayılan kimyasal maddeler fistül girişlerinden içeriye aktarılarak yapılmaktadır. Gümüş Nitrat Tekniği uygulaması toplamda 10-15 dakikadır. İyileşme süresi içerisinde haftalık yada 2 haftalık olmak üzere kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Toplamda iyi yaklaşık bir ay veya bir buçuk ay gibi bir iyileşme süreci bulunmaktadır.
Doktorlar arasında cerrahi müdahale yapılmaması taraftarı olanların sayısı gün geçtikçe çoğalmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise yapılan müdahalelerin hangisi olursa olsun 40 yaşından sonra bu hastalığın tekrar etme olasılığının yüksek olduğudur.Bu doktorlar hastalık kompleks hale gelmediği sürece operasyondan kaçınılması gerektiğine inanmaktadırlar.
Tedavi öncesinde hangi konuda dikkatli olunmalıdır?
- Operasyon öncesinde doktorunuzu kullandığınız ilaçlar bakımından uyarmalısınız.
– Kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin, Coraspin, Ecoprin, Dispril, Coumadin, Heparin, Plavix, Pradaxa vb. ® )
– Romatizma ve Ağrı kesici ilaçları
– İnsülin
– Demir ilacı
– Antibiyotik
– İnsülin
Bu tür ilaçlar alıyorsanız doktorunuza durumunuzdan bahsetmeniz gerekiyor.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların operasyondan bir hafta – on gün öncesinde bu ilaçları bırakması gereklidir.Yapılan operasyondan 5-6 gün sonra tekrar bu ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu konuda doktorunuzun muhakkak bilgisini alarak işlem yapmalısınız.
- Ayrıca mevcut olan alerjilerinizden doktorunuza muhakkak bahsetmelisiniz.
Tedavisi sonrasında ne zaman işe geri dönülebilir?
Bu tür işlemlerde ara vermeksizin işinize dönebilirsiniz. Diş doktorunda yapılan lokal anestezi tedavisinden farkı yoktur. Hafif ağrılar oluşabilir fakat bunları da küçük çaplı ağrı kesiciler kullanarak atlatabilirsiniz.Müdahalenin hemen ardından işinize bakabilirsiniz.Hayatınıza kaldığınız yerden devam edeceksinizdir.
Tedavinin avantajları nelerdir?
- Lokal Anestezi uygulanması
- Hastahaneye gidilmesi gerekmiyor. Muayenehane koşullarında yapılabilir olması
- Operasyondan sonra yatılması gerekmiyor hemen işe koyulabiliyorsunuz
- Hastalığın tekrar etmesi çok küçük ihtimal olması ve olursa aynı yöntemin kullanılabilmesi
- Çok az bir kesi izi kalması, kozmetik sorun olmamasıdır.
Tedavinin sonuçları nasıldır?
Tedavi bitiminde çok iyi sonuçlar elde edilmektedir. Özellikle yapılan müdahalelerin sonucunda %8-10 arası hastalığın tekrar etme olasılığı gözlemlenmiştir. Tedavinin ardından haftalık olarak bir kaç hafta doktora tedbir amaçlı görülmesi avantajınıza olacaktır.
Nüks etmeyi önlemek için pratik öneriler nelerdir?
- Doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde, hastalar temizlik ve pansumanları yaptırmalı
- Yara veya kıl giriş deliklerinin kapanmasının ardından, kuyruk sokumu bölgesi gün aşırı yıkanıp silinerek boşta gezen kıllar temizlenmelidir.
- Çok kıllı olanlar, kuyruk sokumu oluğunu, haftada bir kez kıl dökücü krem ile veya cımbızla temizlemeli, kaba etlerini genişçe tıraş ettirmeli.
- Lokal tedavi sonrasında lazer ile kılların uzaklaştırılması, nüksü önlemede en etkin önlemdir.
Lokal tedavilerin yan etkileri var mıdır?
Kıl dönmesi tedavisinde fenol ve gümüş nitrat; labirent dışında kaçmadığı sürece yan etki oluşturmaz, ancak labirent dışına kaçtığında birkaç gün içinde aynı yerde ağrı ve akıntı yaparsa da tedavisi lokal anestezi altında pansumanla sağlanır.