1- Leanchoilia
Yaklaşık 530 Milyon yıl önce yaşamış olan Kambriyen Döneminde ki canlıları incelemeye devam ediyoruz. Bugün birbirinden farklı türleri incelemeye devam edeceğiz. İncelediğimiz türlerin büyük bir çoğunluğu Kanada’nın Güneybatısında bulunan Burgess Shale Fosilleşme alanında bulunmuştur. Şimdi Kambriyen Döneminde yaşayan canlıları değerlendireceğimiz serimizin 2. kısmına geçelim…
1- Leanchoilia
Kambriyen döneminde yaşayan enteresan türlerden birisi de Leanchoilia. Yaklaşık 5 santimetre uzunluğundaydı ön tarafından uzanan kırbaç benzeri organlara sahipti. Okyanus tabanında ilerlerken yolunu bulabilmek için hassas dokunaçlarını kullanıyordu.
2-Isoxys
Yaklaşık 2 ile 4 cm uzunluğunda olan bu tür oldukça ilginç bir görünüşe sahiptir. Dört, beş, hatta yedi gözün yaygın olduğu Kambriyen döneminde enteresan şekilde iki çıkık göze sahipti. Bu göz yapısıyla sanki mutasyona uğramış bir karidesi andırıyordu.
Doğa bilimcileri açısından Isoxys’in en çarpıcı özelliği, ince ve esnek kabuğuydu. Bu kabuk tıpkı taco dürümlerinde kullanılan ekmeği andırıyordu.
Büyük olasılıkla, bu kabuğu avcılara karşı ilkel bir savunma aracı olarak kullanıyordu ve Isoxys derin denizlerde yüzerken hidrodinamik bir işlev de görmüş olabilirdi.
3-Helicoplacus
Helicoplacus, bir ucunda dik duran 7 santimetrelik puro şeklindeki bir yaratıktı.
Deniz yıldızları gibi daha tipik ekinodermlerin aksine, Helicoplacus beş uzantılı simetriye sahip değildir. Aynı zamanda beslenmeleri için bedeninin dışında ve yan tarafta olduğu sanılan bir ağza benzer spiral bir yiv vardır. Hayvan tipik bir ekinoderm gibi görünmese de, plakalar, tüm ekinodermlerde ortak olan stereom olarak bilinen karakteristik kalkerli plakalardan oluşur.
4-Canadaspis
Paleontologların bu omurgasız hayvanı daha ayrıntılı olarak yeniden inşa etmelerini sağlayan 5.000’den fazla tanımlanmış Canadaspis fosil örneği bulunmuştur.
Canadaspis’in baş ve kuyruk kısmı oldukça tuhaf bir şekilde yaratılmıştır. Aslında bakıldığında baş kısmının kuyruk kısmında olması daha alışıldık bir görüntüye sebep olacaktır. Aynı zamanda baş kısmı da oldukça enteresandır. Öne çıkık olan gözlerinin hemen altında 2 si ufak 2 si büyük çatal şeklinde çıkıntı bulunmaktadır.
Ayrıca okyanus tabanında yürürken 10 çift ya da daha fazla olan ayaklarını kullanmaktadırlar. Ayrıca ayaklarının ön taraflarıyla da okyanus zeminini karıştırarak beslenecek bir şeyler aramaktadırlar.
5- Waptia
Kambriyen döneminde yaşayan türlerden günümüzde ki türlere en çok benzeyen türdür. Günümüz ki karidese olan benzerliğiyle görenleri şaşkın bırakan Waptia, Burgess Şeyli fosilleşme alanında bulunan Marrella ve Canadaspis ‘ten sonra en yaygın üçüncü fosildir.
Dışarı çıkık olan tanecikli gözleri, parçalı gövdesi, yarı sert kabuklu yapısı ve çok katlı bacaklarıyla doğrudan tanınabilecek bir beden yapısına sahipti.
Yaklaşık 8 cm büyüklüğünde olan bu canlının günümüz karidesleri gibi pembe tonlarda olabileceği tahmin edilmektedir.
Waptia’nın ayırt edici özelliklerinden birisi de bedeninin ön tarafında 4 çift ayağının arka tarafta bulunan 6 çift ayaktan farklı olmasıdır. Bu ayaklardan ön tarafta olanıyla okyanus tabanını karıştırarak yiyecek ararken arka tarafta bulunan ayaklarını da suyun içerisinde kendisini iterek ilerlemek için kullanıyordu.