Yaban Mersini, Kalp Sağlığını Koruyabilir Mi?

Yeni bir araştırmaya göre, her gün 1 bardak yaban mersini tüketmek, kardiyovasküler riskle ilişkili metabolik belirteçleri iyileştirebilir.

Yaban mersini, lezzetli ve besleyicidir; bununla birlikte aynı zamanda kalp hastalığı riskini de düşürebilselerdi, bu bir bonus olurdu.

Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri Highbush Yabanmersini Konseyi yaban mersini kalp sağlığına potansiyel yararını araştırmak için bir çalışmanın finanse edilmesine yardımcı oldu.

İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nden araştırmacılar Cambridge, MA Harvard Üniversitesi’nden bilim adamları ile işbirliği yaptılar.

Özellikle, düzenli olarak yaban mersini tüketmenin, metabolik sendromu olan kişilerin metabolik profilini değiştirip değiştiremeyeceğini anlamak istediler.

Metabolik sendrom, yüksek tansiyon, bel çevresinde aşırı vücut yağı, yüksek kan şekeri seviyeleri ve anormal kolesterol ve trigliserit seviyeleri içeren bir dizi durumu tanımlar. Birlikte, bu faktörler kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskini arttırmaktadır.

Halen, metabolik sendrom ABD’de yetişkinlerin üçte birinden fazlasını etkilemektedir, bazı uzmanlar buna küresel salgın olarak atıfta bulunmaktadır.

Yaban Mersini ve Antosiyaninler

Araştırmacı Prof. Aedin Cassidy, “Önceki çalışmalar, düzenli olarak yaban mersini yiyen insanların, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar dahil olmak üzere koşulların gelişme riskinin azaldığını göstermiştir” diyor.

Yaban mersini, antosiyaninler denilen doğal olarak oluşan bileşiklerde yüksek oranda bulunmaktadır.

Antosiyaninler bitkilerdeki suda çözünen pigmentlerin en geniş grubudur. Yürütülen birçok bilimsel araştırma antosiyaninlerin antioksidan ve bazı kanser türlerinde hücre büyümesini engelleyici etkisini göstermiştir.

Antosiyaninler bakımından zengin yiyecek bitkileri arasında yaban mersini, ahududu, siyah pirinç ve siyah soya fasulyesi bulunur. Bununla birlikte kırmızı, mavi, mor veya siyah renklere sahip bitkilerde de yüksek oranda bulunmaktadır.

Önceki çalışmalar, artan antosiyanin tüketimi ile azalmış mortalite riski arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur; diğerleri ise bu kimyasalları azalmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilendirmiştir.

Bununla birlikte, bugüne kadar, araştırmaların çoğu nispeten kısa bir süre içerisinde gerçekleşmiştir; Aslında, bazı çalışmalar yaban mersini sadece bir kısmının tüketimine bakmıştır.

Yaban mersini, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riski daha yüksek olan bir popülasyonda hastalığa karşı koruma potansiyelini araştıran randomize kontrollü çalışmalar yapılmamıştır.

Prof. Cassidy, “Yaban mersini yemenin zaten bu tür koşulları geliştirme riski altında bulunan insanlara yardım edip edemeyeceğini bulmak istedik” dedi.

Yaban Mersini Tozunu Test Etme

Araştırmak için ekip, fazla kilolu veya obez olan ve metabolik sendromu olan 50-75 yaşları arasında 115 katılımcıyla çalışmalar yaptı. Çalışma 6 ay sürdü ve bu da onu bu alanda yapılan en uzun araştırma yaptı.

Önemli: Bilim adamları, katılımcıların her gün sürdürülemez ve gerçekçi olmayan bir miktarda yaban mersini tüketmelerini beklemek yerine, “elde edilebilir seviyedeki yaban mersini” seviyelerini kullandılar.

Katılımcıları üç gruba ayırırlar:

  1. Grup, günde 1 fincan (150 gram) dondurularak kurutulmuş toz yaban mersini tüketmiştir.
  2. Grup, günde yarım fincan (75 gram) dondurularak kurutulmuş toz yaban mersini tüketmiştir.
  3. Grup, kontrol grubu olarak hareket etti; yaban mersini tozuna benzeyen ancak öncelikle dekstroz, maltodekstrin ve fruktoz içeren bir toz aldı.

Araştırmanın başlangıcında ve sonunda araştırmacılar, insülin direnci, lipid durumu ve vasküler fonksiyon için biyobelirteçleri değerlendirdi. Son zamanlarda Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde bulgularını yayınladılar.

Ortak çalışma yazarı Dr. Peter Curtis, “Günde 1 bardak yaban mersini yemenin damar fonksiyonlarında ve arteriyel sertlikte iyileşmelerle sonuçlandığını ve kardiyovasküler hastalık riskini % 12 ile 15 arasında azaltmak için yeterli bir fark yarattığını tespit ettik.” dedi.

İlginç bir şekilde, bilim adamları, yalnızca yarım bardak tüketenlerde değil, günde 1 bardak yaban mersini tüketen gruptaki faydaları gördüler.

Dr. Curtis, bunun “genel popülasyona kıyasla obez, risk altındaki popülasyonlarda kalp sağlığı yararları için daha yüksek günlük alımların gerekli olabileceğine” inanıyor.

Yabanmersini müdahalesinin, bilim adamlarının ölçtüğü diğer parametreleri değiştirmediğini de belirtmekte fayda var. Yazarlar şunları yazar:

“Primer son nokta [insülin duyarlılığı] veya glukoz kontrol indeksleri için müdahalenin olumlu etkileri gösterilmedi. Müdahalenin [kan basıncı] veya diğer vasküler fonksiyon biyolojik belirteçleri üzerinde etkisi yoktu.”

Yaban Mersini’nin Yararlarını Açıklamak

Bilim adamları gördükleri kardiyovasküler faydaların yaban mersindeki antosiyaninlerin varlığına bağlı olduğuna inanıyor.

Alt bağırsakta, vücut çeşitli kimyasallar üretmek için antosiyaninleri metabolize eder; Çalışmanın yazarları, bu kimyasalların bazılarının yerleşik bağırsak bakterilerine destek sağladığını ve “büyük olasılıkla yararlı bir metabolik rol oynadığını” söyledi.

Bazı örnekler sunarlar. Örneğin, bazı araştırmacılar, antosiyaninin metabolizmasının ürettiği bir kimyasal olan şırınga asidinin laboratuardaki vasküler endotelyal hücrelere fayda sağladığını göstermiştir.

Benzer şekilde, bilim adamları, bir başka arıza ürünü olan vanilya asidinin farelerde hipertansiyonu azalttığını buldular.

Dr. Curtis, “Basit ve ulaşılabilir mesaj, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için günlük 1 bardak yaban mersini tüketmektir.” şeklinde açıklama yaptı.

Bu noktada diğer gıdaların, siyah frenk üzümü, siyah ve kırmızı ahududu, böğürtlen, kırmızı lahana, erik, kırmızı turp, kara havuç ve mor patates gibi antosiyanin içerdiğinden bahsetmeye değer.

Her ne kadar bu proje yaban mersini ve kalp-damar ve metabolik sağlığa bakmak için ilk uzun vadeli, plasebo kontrollü bir çalışma olmasına rağmen, bu araştırmayı sadece 115 katılımcının tamamladığını unutmamak önemlidir.

Sonunda, günde 1 fincan yaban mersini tüketen grupta sadece 37 katılımcı kaldı.

Yaban mersini, diğer meyve ve sebzelerin çoğunda olduğu gibi, herhangi bir diyete sağlıklı bir katkı olabilir. Bununla birlikte, bilim adamlarının yaban mersininin klinik yararlarını doğrulamak için daha büyük çalışmalar yürütmeleri gerekecektir.

ABD Highbush Yabanmersini Konseyi “tüketici talebini artırmaya” adanmış olduğundan, daha fazla araştırmanın takip etmesi muhtemeldir.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir