Yaşam alanında hiçbir kalabalığa yer bırakmama amacını hedefleyen minimalist dekorasyon, az eşya ile huzur temeline oturtulmuştur. Klasik ve ağır perdeler, avizeler, biblolar ve halılar minimalist dekorasyonda yerini büyük bir boşluğa bırakmıştır. Daha az eşya ile yalnızca ihtiyaç duyulanı kullanmak esastır. Bu noktada modern yaşam ile minimalist dekorasyonu bağdaştırabilirsiniz. Çünkü biri, diğerinin nedenidir.
Modern hayatın doğal sonucu olan kalabalıklar, insanın hem fizyolojik hem de psikolojik rahatsızlıklar yaşamasına neden olur. Bu nedenle daha huzurlu olabilmek adına minimalist dekorasyona başvurulmaktadır. Dekorasyon tamamen sadeliği ve bütünlüğü benimsediği için kullanılan eşyaların her biri bir noktada derli toplu bulunuyor.
Rustik Dekorasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Bunun yanında bir de özel bir renk düzeni benimseniyor. Kullanılan renkler, çoğunlukla nötr oluyor. Modern yaşamın ve kalabalık şehirlerin getirisi olan sıkışık şehirleşme, evlerin daha dar olmasına neden olur. İşte bu darlık, minimalist dekorasyonu zorunlu kılar.
#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}
Minimalist Dekorasyon Nedir?
Minimalizmin kelime anlamı; en az, en düşük demektir. Hayatın hemen her alanında sadeleşmeye gitmeyi esas alan bir akım olduğu söylenebilir. Müzikten resme kadar her sanat dalı bu akımdan etkilenmiştir. Dekorasyonun da nasibini aldığını söylemek doğru olacaktır. Şehirleşmenin vermiş olduğu kalabalık sorununa çözüm bulabilmek amacıyla kişilerin evlerinde genişlik ve ferahlık oluşturduğu tarza minimalist dekorasyon adı verilir. Bu dekorasyon, ferah yaşam alanı oluşturma istediğinden doğmaktadır.
Minimalist dekorasyon, denge kavramı üzerine kuruludur. Ev içinde ne kadar denge ve düzen sağlarsanız o kadar rahat hareket edersiniz. Buna bağlı olarak ne kadar az eşya kullanırsanız o kadar huzurlu olursunuz. Bu tarz dekorasyonda, belli bir nokta odak olarak kabul edilir. Bu odak noktasından yola çıkarak evin o kısmı eşya ile düzenlenir. Diğer pek çok yer boş ve ferah kalır. Bu şekilde dekorasyon tamamlanmış kabul edilir.
Minimalist Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Minimalist dekorasyon için her şeyden önce elinizdeki eşyaları yarı yarıya azaltın. Yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduklarınızın kalmasına izin verin. Oda içerisinde biblo, tablo ya da gereksiz renk kalabalığı yapan halı ve perdeleri bulundurmayın.
Eşyayı azalttıktan sonra renk düzenini kontrol altına alın. Tek bir rengi odak olarak kabul edin. Uç tonlardan uzak kalarak daha çok açık tonları kullanın. Hemen her yerde aynı rengin olmasına özen gösterin. Bir odanız minimalist şekilde hazırlanmışken bir odada kırmızı ya da uçuk mor bulunuyorsa oturtmuş sayılmazsınız.
Eşyalarınızın eşit şekilde dağılmasına izin verin. Oda içerisinde 4 koltuk varsa aralarında eşit boşluk bırakarak yerleştirin. Bununla beraber koltukların ortasına sadece yeterince büyük olan bir sehpa yerleştirin. Hiçbir şeyin fazlasını kullanmayın. Koltuk, halı, perde ve sehpa dışında kullanabileceğiniz en fazla üç dekorasyon malzemesi olsun.
Minimalist Dekorasyon Yapmak için Öneriler
Minimalizmin mantığına uygun bir şekilde evinizdeki fazlalıklardan kurtulmanın ilk şart olduğunu unutmamalısınız. Evinizdeki eşyaları asgariye indirdikten sonra sade ve yalın bir temel üzerine dekorasyonuna başlayabilirsiniz.
En Az Süsle En Çok İş: Sade olmak önceliğiniz olduğu için evinizi süs eşyaları ile doldurmamalısınız. Aradığınız rengi ise büyükçe bir saksıda yeşil bitki ile verebilirsiniz. Sehpalar üzerini biblo gibi aksesuarlarla doldurmak yerine tüm alanı kendinize bırakmalısınız. Bu yüzden en az süsle en çok işi yapmalısınız. Bu noktada da yeşil bitkiler işinizi kolaylaştıracaktır.
Siyah – Beyaz ve Ahşap: Siyah ve beyaz renklerinin mükemmel uyumundan yararlanmayı ihmal etmemelisiniz. Büyük beyaz alanları ince siyah çizgilerle kullanmalısınız. Örneğin; ana rengin beyaz olduğu mutfağınıza tel siyah sandalyeler ve avizeler ekleyebilirsiniz. Ahşabın sıcaklığından mutfak dolaplarınız sayesinde yararlanabilir ve yeşil bir bitki ile renk katabilirsiniz.
Etkili ve Dekoratif Vurgular: Minimalist dekorasyon, sıfır aksesuar anlamına gelmemektedir. Ama kesinlikle aşırıya kaçmamalı, küçük küçük birçok çerçeve kullanmamalısınız. Bunun yerine vurgu yapmak istediğiniz noktada, etkili ve büyük bir sanat eseri kullanabilirsiniz. Aynı şekilde dikkat çekici bir saksısı olan bitkilere yer verebilirsiniz.
Detayları Atlamayın: Minimalist güzel bir dekorasyonun olmazsa olmazı detaylardır. Göze batmayan ve fazlalık hissi yaratmayan detayları atlamamalısınız. Altın varaklı bir çerçeve, işlemeli bir yastık veya evinizin nötr renk tonlarını kıracak renkli bir battaniye kullanabilirsiniz. Bunlar evinizin ferahlığını bozmadan zenginlik katacak detaylardır.
Doğru Mobilya Seçimi: Duvarlarınızı beyaza boyadığınız zaman mobilya seçiminizi de buna uygun yapmalısınız. Beyaz, gri, siyah, pastel veya toprak tonlarını tercih edebilirsiniz. Özellikle som ağaç ve metal gibi doğal malzemelerden yapılmış, çok göze batmayacak sehpalar seçebilirsiniz. Birkaç Retro detay ile sadelikten uzaklaşmadan tarzınızı ortaya koyabilirsiniz. Ama mobilya seçerken boş alanlar yaratmayı ihmal etmemelisiniz.
Perdelerle Vedalaşın: Minimal mekanlarda doğal ışığın eve dolmasına izin vermelisiniz. Bu nedenle perdelerinizle vedalaşın. Eğer eviniz dışarıdan görünmeyecek şekildeyse işiniz kolay. Perdeleri kaldırıp, pencerelerinize ahşap çerçeveler yapabilirsiniz. Eğer perdesiz yaşama uygun bir eviniz yoksa hafif, beyaz veya bej renkli, modern dokunuşlu perdeler tercih edebilirsiniz.
Doğal Malzemeleri Kullanın: Mobilyalarınızda ve sehpalarda doğal malzemeler tercih edebilirsiniz. Bambu, hasır gibi malzemeler işinizi kolaylaştıracaktır. Tüylü halılar, ketenler de bu malzemelerdendir ve dekorasyonunuza sıcaklık kazandıracaklardır.
LED Aydınlatma: Eğer evinize uygun bir avize bulamıyorsanız LED aydınlatmalar tercih edebilirsiniz. Ray-spot mekanizmalardan faydalanarak güzel bir ışık yakalayabilirsiniz. Aynı şekilde şık ve sadeliği ile sizi cezbedecek bir avize bularak dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.
Modern Çizgiler Kullanın: Özellikle mobilyalarınızda modern çizgilerden yararlanmalısınız. Süet kumaşlı, konforlu, metal ayaklı mobilyalar seçebilirsiniz. Ama bunların kaba tasarımlar olmamasına dikkat etmelisiniz. Gri veya pastel renklerde olmaları da minimalist dekorasyonun önemli ayrıntılarındandır.
Minimalist Dekorasyon Örnekleri Nelerdir?
Minimalist dekorasyon için net bir ev tarzı belirlemek doğru olmaz. Ancak daha çok küçük evler için tercih edilmektedir. Bunun temel nedeni, yerden tasarrufu kolaylaştırmasıdır.
Özellikle şehir merkezlerinde yer alan stüdyo daireler ya da 1+1 evler minimalist dekorasyonlar için oldukça uygundur. Küçük evde en az eşya ile yaşamı idame ettirmek bu dekorasyon sayesinde mümkündür.
Minimalist Tarzı Salon
Minimalist dekorasyonu eviniz için kullanacaksanız en temel malzemeniz aydınlatma olmalıdır. Bu konuda ne kadar profesyonel davranırsanız evin içini o kadar kolay düzenlersiniz. Her şeyden önce cam, metal ve seramik üçlemesini kullanmaya özen gösterin. Cam ve metal, ışığı kolay yansıtması açısından çokça tercih edilmektedir. Ne kadar yansıma olursa o kadar geniş ve ferah bir eviniz olur.
Minimalist Tarzı Yatak Odası
Yatak odasında da evin diğer bölümlerinde olduğu gibi, sadelik ön planda olmalıdır. Gereksiz eşyalar ortalıkta kalabalık yapmayacak şekilde, dolaplarda bulundurulur. Oymalı mobilyalar tercih edilmez.
Vintage Dekorasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Yine başuçlarındaki abajurlar sade ve genelde geometrik şekillerden tercih edilir. Duvarları süslemesi için bir tablo genelde bulunmaz. Eğer kullanılacaksa da, birkaç tane küçük tablo yerine, bir tane büyük tablo tercih edilir.
Minimalist Tarzı Mutfak
Minimalist mutfaklarda, diğer mutfaklardaki gibi tezgah üstlerini dolu göremezsiniz. Mutfak robotu, narenciye sıkacağı, kahve makinesi gibi gereçler asla ortalıkta değildir. Hepsi kapalı dolapların içerisinde durur ve ihtiyaç olduğunda çıkarılıp kullanılır.
Dolapların kapakları genelde parlak malzemeden tercih edilir. Burada amaç daha aydınlık ve ferah bir ortam sağlamaktır. Yine hareketli desenler, rengarenk çiçekli perdeler minimalist dekorasyonda olmaz. Evin her köşesi olabildiğinde yalın ve sakin şekilde dizayn edilmelidir.