Altın Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğanın bizlere sunduğu mucizevi bitkiler saymakla bitmiyor. Hepsi sağladığı faydalar ile adeta insanlar için birer şifa kaynağı. Bilimsel tıbbın henüz gelişmediği dönemlerde insanlar bu şifalı otlardan ilaçlar yapıyorlardı. Asırlardır fayda sağlanan bu bitkiler, günümüzde de birçok ilacın içerisinde takviye olarak kullanılmaktadır. Ya da o bitkinin sağladığı temel bir faydadan yola çıkarak ilaçlar üretilmektedir.

aykutsaritas.com okurları için hazırladığımız bu makalede sizlere altın otu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Güneşte parlayan sarı rengiyle hemen dikkat çeken bu bitkiyi, eminiz birçoğunuz evlerde vazoların içerisinde görmüşsünüzdür. Aktarlarda veya yöresel ürünlerin satıldığı yerlerde, altın otu bir çiçek demeti şeklinde bağlanarak sunulur. Bu haliyle hemen dikkat çeken bitkiyi alan kişiler, tüketinceye kadar susuz bir kabın veya vazonun içerisinde koyarak, evlerinde dekoratif bir ürün olarak kullanırlar.

Keten Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bu özelliği sebebiyle son yıllarda süs bitkisi olarak kullanılan, hatta özel günlerde masalarda, yakalarda veya nikah şekerlerinin üzerine eklenen altın otu çok daha yakından tanımamız gereken bir bitki. Çünkü insan sağlığı için sağladığı faydalar o kadar fazla ve başarılı ki, sadece süs olarak kullanılması bizim için büyük kayıp olacaktır. Bu yazıda genel olarak nasıl kullanıldığı ve faydaları konusu üzerinde dursak da, her bitkinin olduğu gibi altın otunun da yan etkileri olduğu için olası zararlarından bahsedeceğiz.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Altın Otu Nedir?

Altın Otu Nedir? Adını altın gibi olan renginden ve dalından koparılıp kurutulmasına rağmen renginin solmamasından alır. Halk arasında güneş çiçeği olarak da bilinir. Bilimsel adı Helichrysum Arenarium ‘dur. Aktarlarda faydalı bir bitki olarak satılmasına rağmen, görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak da yaygın kullanılır.

Altın otundan, çay ve yağ üretilir. Bu yağ, başta kozmetik olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılır. Altın otu genellikle kayalıkların etrafında yetişir, bu nedenle yüksek dağlarda çok sık görülür. Popülerleşmesinden önce yıllar boyunca, yetiştiği bölgenin etrafındaki yerli halklar tarafından bir şifa kaynağı olarak görülmekteydi.

Aslında Avrupa’da yetişen ve kökenleri Avrupa olan bir bitki olmasına rağmen Anadolu’da da yaygın olarak kullanılan ve son yıllarda ülkemizde fazlasıyla rağbet gören bir bitkidir altın otu. İçerisinde bulunan P vitamini ve diğer zengin mineraller sayesinde günlük yaşantıda tüketilen besinlerin karşılaşamadığı bazı eksikleri kapatmakta büyük faydası vardır.

Son yıllarda Türkiye’de popülerleşmesinin en büyük nedeni halkın ilaç kullanımından kaçarak bazı hastalıklara doğal yöntemler aramasıdır. Alternatif tıp uğraşının çığ gibi büyüdüğü bu günlerde pek çok alternatif tıp doktorunun adeta bir şifa olarak önerdiği altın otu esasında zaten kültürümüzde olan ve çok bilinen bir bitkidir.

Ihlamur, adaçayı, kuşburnu ve diğer pek çok çay gibi uzun yıllardır kurutulup kaynatılmakta ve içilmektedir. Onlar kadar yaygın olarak bilinmemesinin asıl nedeni büyük marketler tarafından paketleştirilme işleminin yapılmaması ve nispeten daha acımtırak olan tadıdır.

Altın Otu Nasıl Kullanılır?

Altın Otu Nasıl Kullanılır? Altın otu en sık çay olarak kullanılır. Şemsiye şeklinde uzanan çiçekleri olan bitki, dallarından kesilerek toplanır. Dalları ile birlikte kurutulur ve daha sonrasında tamamen nemsiz bir ortamda kuruyan çiçekler dalın üzerinden toplanır. Kurutma işleminin güneşli ve açık havada yapılması önerilmektedir. Çiçekler tamamen kuruduktan sonra dallarından ayıklanır.

Kopartılan bu çiçekler ya cam bir kavanoz içerisinde ya da temiz bir bez torba içerisinde muhafaza edilmelidir. Bu anlattığımız hazırlanma aşamasını kendiniz de yapabilirsiniz, güvenilir aktarlardan da satın alabilirsiniz. Toplanan bu kurumuş çiçekler altın otu çayı olarak satılmaktadır.

Aktarlarda ve bazı marketlerde bulunabilen bu çay, 1 bardak suyun içerisine 3 veya 4 çiçek konulacak şekilde kaynar suyun içerisinde demlenir. 10 – 15 dakika kadar demlendikten sonra çiçekler süzülür ve acımsı tadı yok etmek için bal ile tatlandırılabilir.

Eğer bu bitkinin tadını beğenmedim fakat faydalarından nasiplenmek istiyorum diyorsanız, alternatif bir yol olarak başka bitkilerle karıştırarak içmenizi öneririz. Örneğin kokusu güzel olan bitkilerden ıhlamur veya kuşburnu size bu konuda yardımcı olacaktır.

Altın otu ve diğer tüm şifalı bitkilerinde taze olarak demlenmesi ve ertesi güne bırakılmaması gerekmektedir. Biz dünya üzerinde siyah çayı en fazla tüketen ülkelerin en başında geliyoruz. Genellikle de sabah demlenen çay, gün içerisinde yavaş yavaş içilerek tüketilir. Hatta birkaç defa ısıtılır. Aslında bu son derece yanlış bir yöntemdir. Tüm çay çeşitlerinin demlendikten kısa bir süre sonra tüketiminin bitirilmesi gerekmektedir.

Altın Otunun Faydaları Nelerdir?

Altın Otunun Faydaları Nelerdir? Altın otu prostat ve böbrek sorunları olanlar için adeta bir mucize olarak görülmektedir. Yoğun idrar söktürücü ve idrar yolları düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Böbrekler üzerinde büyük etkisi olduğu için insanlarda zayıflama çayı olduğuna dair bir algı da oluşmuştur. Bu algının asıl nedeni altın çayının, böbrekleri çalıştırarak idrar çıkışını arttırmasıdır.

Vücuttan idrar çıkışı olması su kaybına sebep olur ve buna bağlı olarak 1 – 2 kilo kayıp yaşanabilir. Fakat bu kayıp kesinlikle kalıcı değildir, sadece bir yanılsamadır. Yine de kilo vermek isteyenler takviye amaçlı olarak kullanabilirler.

Böbreklerde oluşan kum ve taşların dökülmesinde, idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde büyük fayda sağlar. Ayrıca mideye iyi gelerek gastrit gibi mide yanması oluşturan sorunlara iyi gelir. Zaten altın otu ile ilgili araştırma yaptığınızda, karşılaştığınız ilk cümle “mide dostu” olacaktır.

Bunlardan başka hemoroid tedavisinde, safra ve pankreas salgısını artırmada, romatizma ve kireçlenme gibi ağrılarda da altın otunun belirgin faydaları bulunmaktadır. Altın otu öğütülerek de pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Pelin otu ile beraber ezilmesi sonucu iltihaplı yaralara pansuman yapıldığında iltihabı iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Bununla beraber varis gibi sorunlara da iyi gelmektedir. Altın otu yağı egzama, siğil gibi vücuttaki yaralara sürüldüğünde büyük iyileşme görülmektedir. Yağ ayrıca kozmetik ürünü olarak kullanılır; cilt nemlendirmesi ve sıkılaştırması gibi özelliklerinden yararlanılır. Altın otunun faydalarını maddeler halinde görmek istiyorum diyenler için şu şekilde bir de liste hazırladık;

  • Mide ekşimesi, yanması gibi sorunların yanında gastrite iyi gelir. Mide özsuyunu artırır.
  • Sindirim sistemini ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
  • Prostata iyi geldiği bilinmektedir.
  • Basur tedavisinde yardımcıdır.
  • Böbrek dostu olan altın otu, bu organda oluşan taş ve kum benzeri yapıların vücuttan atılmasını sağlar.
  • İyi bir idrar söktürücüdür.
  • Sağlıklı şekilde zayıflamak isteyenlere günde 2-3 fincan içebilirler.
  • Düzenli olarak tüketilirse tokluk hissini artırır. Bu da yine zayıflamak isteyen kişiler için uygun bir özelliktir.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarını önler.
  • Safra ve pankreas salgısını artırır.
  • Eklem ağrıları, kas ağrıları, romatizma ve kireçlenme gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
  • Vücuttaki iltihapların atılmasını sağladığı gibi oluşumunu da önler.
  • Sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak isteyenlerin düzenli olarak içmesi gerekmektedir. Çünkü altın otu cildin hem sıkılaşmasını hem de nemlenmesini sağlar.

Altın Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Altın Otunun Yan Etkileri Nelerdir? Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi henüz yoktur. Yine de bir maddeyi vücutta denemeden önce alerjen olup olmadığını öğrenmekte ve doktora danışmakta büyük fayda vardır. Ve yine diğer tüm şifalı bitkiler yazımızda belirttiğimiz gibi, aşırı kullanımdan kaçınmalı, günde en fazla 2 fincan tüketilmelidir.

Kuzukulağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Gebe ve emziren kadınlar için önerilmeyen bitkiden, tam anlamıyla fayda sağlamak için marketlerde poşet şeklinde satılan halinden ziyade, aktarlardan alınması önerilmektedir. Çünkü poşet halinde olanlar hep paketlenme aşamasında kimyasala maruz kalmaktadır hem de çoğunda renklendirici olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Hatmi Çiçeği Nedir

Hatmi Çiçeği Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Tarçın Nedir

Tarçın Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Beyaz Çay Nedir

Beyaz Çay Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Aslanpençesi Bitkisi Nedir

Aslanpençesi Bitkisi Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Çivit Otu Nedir

Çivit Otu Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Fesleğen Nedir

Fesleğen Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Çiriş Otu Nedir

Çiriş Otu Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Taflan Nedir

Taflan Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Çiriş Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Pırasaya olan benzerliğiyle bilinen çiriş otu Zambakgiller ailesine mensup bir bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgesinde çok yetişen bitki böreklerin ve salataların vazgeçilmezidir. Sağlığımıza olan faydalarını öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir