Akıllı telefonlar günümüzde herkes tarafından tercih edilen aletlerdir. Sunduğu pek çok uygulama ile kullanıcılarını memnun eden bu cihazlar kullanım kolaylığı sağlamakta, pek çok özelliği bir cihazda toplamaktadır. Bu telefonlarda kullanma imkanı olan birçok uygulama yapılmıştır. Her geçen gün bir yenisi eklenen bu uygulamalar sayesinde nerede olursanız olun, yaptığınızı, yediğinizi, içtiğinizi sevdiklerinizle paylaşma şansınız bulunmaktadır. Hatta gittiğiniz, gezdiğiniz yerleri bile. İhtiyacınız olan tek şey ise internettir.
Oldukça sık kullanılan akıllı telefon uygulamalarından birisi ise Foursquare’dir. Öncelikle şunu söyleyelim, Foursquare ilk çıktığı zamanlarda oldukça fazla kullanılıyordu. Bir anda kullanıcı kitlesi büyüyen uygulama yıllar içerisinde yerini başka uygulamalara bıraktı. Günümüzde (2019 yılı) Swarm olarak aynı şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.
Snapchat Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
Foursquare sayesinde bulunduğunuz konumu kullandığınız tüm sosyal ağlar üzerinden paylaşabilirsiniz. 2009 yılında kurulan Foursquare ciddi bir kullanıcı sayısına sahip. Sadece mekan bildirmekle kalmayıp, gittiğiniz bir yeri unutmamak adına işaretleyip, kaydetmek gibi bir özelliği de bulunan bu uygulama hemen herkesin cep telefonunda bulunmaktadır. Peki, bu uygulama nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar şimdi bunlara bir bakalım.
#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}
Foursquare Nedir?
Foursquare, mobil cihazlar üzerindeki GPS teknolojisinden faydalanarak, cihaz kullanıcılarının bulundukları ortamda check-in yapmasına olanak tanıyan ve bununla birlikte çeşitli ödül sistemleriyle birlikte katılımı artırmayı hedeflemekte olan mobil sosyal ağ hizmeti olarak tasarlanmıştır.
Uygulama mobil cihaz kullanıcılarını hedeflemektedir. Sebebi ise gidilen restoranlar, gece kulüpleri, kafeler, eğlence merkezleri, farklı şehirler gibi daha pek yerde check-in yapabilmeyi gerçekleştirmek için akıllı telefonlar gibi internet erişimi sağlayan mobil cihazlara ihtiyaç duyulmasıdır.
Foursquare bu konuda oldukça başarılı bir uygulamadır. Haziran 2011 itibariyle uygulamada sisteme kayıtlı 10 milyon kullanıcı olduğu açıklanmıştır. 2010 yılında ise bir önceki seneye oranla %3400 büyüme gerçekleştirdiği görülmüştür. 2011 yılında ise En İyi Konum Hizmeti sunan şirket olarak TechCrunch tarafından ödüllendirilmiştir.
Uygulamayı kullanmak için gerekli olan hesabı isterseniz bilgisayarınızdan, isterseniz cep telefonunuzdan açabilirsiniz. Veya bu ikisiyle de uğraşmayıp direkt Facebook ile bağlantı kurabilirsiniz. Kullanıcıların genel olarak çoğu bu şekilde hesap açmayı tercih etmektedir. Foursquare her ne kadar yer bildirimi uygulaması olsa da, mesajlaşma, arkadaş edinme, beğeni ve level atlama gibi özellikleri nedeniyle, oldukça kullanışlı bir sosyal ağ kriterleri taşımaktadır.
Foursquare Nasıl Kullanılır?
Foursquare bulunduğunuz lokasyonu çevrenizdeki ve listenizdeki kişilere gösteren bir uygulamadır. 2009 yılında hayata geçen bu sistem daha sonra yoluna Swarm ismiyle devam etmiştir. Swarm’a taşınmasıyla da çok farklı ve daha eğlenceli bir konsept kazanmıştır.
Kullanımı oldukça basittir. Uygulama kullanım açısından oldukça kolay ve kapsamlıdır. Kısa yollarla birlikte kullanım kolaylığı artmaktadır. Aşağıda uygulamayı nasıl kullanacağınıza dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Arkadaşlar (Friends): Foursquare’de arkadaş olarak listenize eklediğiniz kişiler check-in yaptıklarında durumlarını görebilirsiniz.
- Keşfet (Explore): Explore seçeneğine tıkladığınızda önerilenler (recommended) ve Trending seçenekleriyle karşılaşılmaktadır. Foursquare uygulaması GPS aracılığıyla konumunuzu algıladıktan sonra çeşitli mekan önerileri yapmakta ve size yakın olan yerlerde check-in yapma imkanı sunmaktadır. Bulunduğunuz konuma yakın olan yerleri mekan özelliklerine göre aratabilme özelliği bulunmaktadır. Uygulamada kafeler, gece kulüpleri, restoranlar, açık hava mekanları, dükkanlar, alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri ve daha pek çok kategori yer almaktadır.
- Listeler (Lists): Yapılacaklar listesi (to do list) ve önerilen yerlerin listesi (suggested list) olmak üzere bu seçenek iki kısım içermektedir. Yapılacaklar listesi olan to do list kısmına gitmeyi düşündüğünüz mekan ve yerleri ekleyebilirsiniz. Önerilen yerlerin listesi olan suggested list kısmında ise uygulamayı kullanan diğer Foursquare kullanıcılarının önerdikleri mekanları görebiliyorsunuz.
- Kendim (Me): Bu seçenekte aslında Başkan (Mayor) ve Rozet ya da Nişan (Badge) olarak tanımlanabilecek kavramlara değinmek gerekmektedir. Bir mekan için Başkan yani Mayor olmak o mekanda son 60 gün içerisinde en çok check-in yapan kişi olmak anlamına gelmektedir. Rozet ya da Nişan olarak tanımlayabileceğimiz Badge ise yapılan etkinliklere göre girilen sınıfları temsil etmektedir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse ilk defa check-in yapan kişiler Çaylak (Newbie), ondan fazla check-in yapan kişiler Maceracı (Adventurer) olmaktadır. Bu liste ise bu şekilde uzayıp gitmektedir. Uygulama içinde oldukça fazla Badge çeşidi yer almaktadır.
Foursquare Ne İşe Yarar?
Gidilen mekanlarda check-in yapılması, yakınlarda bulunan mekanlar için yapılan değerlendirmelerin görülmesi, yeni yerler için öneriler alınması gibi imkanları GPS ile sunmakta olan bir uygulamadır. Gerçek zamanlı konum paylaşması sağlayan bir uygulamanın ülkemizde Garanti Bankası dışında pek fazla örneği olmasa da özellikle Amerika’da sosyal medya kampanyalarında Foursquare uygulamasını dahil eden pek çok şirket bulunmaktadır.
Şirketler belirli günlerde mekanlarda Mayor olmuş kullanıcılara ücretsiz kahve, pizza gibi ikramlarda bulunmaktadır. Bununla birlikte check-in yapan kişilere anlık indirimler de verilmektedir. Uygulamanın tüm dünya üzerinde 6 milyardan fazla kullanıcısı bulunmakta olup her gün check-in yapan kişi sayısı ise 55 milyonun üzerindedir.
İşletmeler açısından bakıldığında 1.9 milyondan fazla sayıdaki işletme müşterilerine bağlanabilmek için konumunu sahiplenmiştir. Uygulama çalışanları ise ana merkez New York ve San Francisco’da bulunan bir ofisle birlikte Londra’da bulunan bir ofiste 170’ten fazla kişiden oluşmaktadır.
Bu uygulama sayesinde sosyal çevrenizi genişletebilir ve yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Artık günümüzde neredeyse herkes herhangi bir mekana gittiğinde check-in yaparak nerede olduğu bilgisini paylaşmaktadır. Eğer sizinle aynı ayna bir arkadaşınız da oradaysa, Foursquare sayesinde birbirinizden haberiniz olacaktır.
Tumblr Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
Ya da arkadaş listenizde olmayan başka insanlar sizi ekleyerek yeni dostlukların davetçisi olabilir. Bu sayede seviyeli ve güzel arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Eğer siz yeni arkadaşlıklar edinmek istemiyorsanız ve bu uygulama hiç de bana göre değil diyorsanız, o halde asıl faydalanmanız gereken kısımdan bahsedelim.
Uygulamayı ilk açtığınızda karşınıza restoran, kafe, gece hayatı, alışveriş, eğlence gibi kategoriler çıkmaktadır. O hafta en çok neresi tercih edilmişse bu bölümde o kategori yer almaktadır. Bunun dışında en güzel yemekleri bulabileceğiniz restoran, en eğlenceli gece mekanları, en huzurlu tatil beldeleri gibi daha birçok öneriye de Foursquare sayesinde ulaşabilirsiniz.