Alternatör Nedir ?
Günümüz teknolojisinin temel ihtiyaçlarını karşılamak elektrik ve elektronik teknolojisinde çok geniş kullanım alanı olan alternatörler özellikle otomotiv sektöründe de kendisine geniş kullanım alanı bulmuştur. Hemen hemen her yerde elektriğe ihtiyaç duyduğumuz çağımızda, elektriğin olmadığı yerlerde kullanılan ekonomik verimli bir üründür.
Alternatör Nerelerde Kullanılır?
Alternatör elektriğin olmadığı ve ulaşmanın da mümkün olmadığı yerlerde elektrik ihtiyacımızı karşılayan üründür. Kısaca mekanik enerjiyi alternatif akıma çevirir. Alternatif akım ise dalgalı akımdır. Dalgalı akım elektronik cihazların haricinde elektrikli ev aletlerinin tamamında, evde, iş yerinde, dükkanlarda kullanılır. Yani elektrik denilince aklımıza dalgalı akım gelmelidir ve alternatörler dalgalı akım üretir. Alternatörün ana yapısı bir mıknatıs ve bobinden oluşur. Rotor, stator ve diyot parçaları ile akım üretilir.
Alternatörün Çalışma Prensibi
Alternatör iletkenlerden meydana gelir. Ve bir iletken üzerinde manyetik alan değişikliğinde iletken de akım oluşmaya başlar. Normal üretim bir alternatörün mıknatıs adı verilen rotorlar ve demir nüvesine sarılı ve stator adı verilen iletken birbirine sarılmış sargılar içinde veya etrafında dönerler.
Rotorların hareket etmeye başlaması ile iletkenlerin etrafında ki manyetik alan değişir ve genişler. Ve elektrik akım üretilmeye başlar. Rotorların devir sayısına göre ( Dönüş hızı) kutuplardan oluşur. Kutuplarda manyetik alana ihtiyaç duyarlar. Kutuplarda manyetik alanın oluşabilmesi için doğru akım (Doğrultulmuş akım) gerekli ve bu akım ise ikaz parçası tarafından verilir ve alternatörler üretim olarak farklı alanlarda kullanılır.