21 Mart 1923 Yozgat doğumlu olan Nail Abbas Sayar, 1941 yılında Yozgat Lisesi’nden mezun oldu. 1945’te evlendi ve İstanbul’a yerleşti. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde dört dönem Türkoloji eğitimi alan Abbas Sayar, eğitimini tamamlayamadı ve Yozgat’a geri dönerek çiftçilik yapmaya başladı. Tekrar İstanbul’a gitti ve orada kendi matbaasını kurdu, 1953 yılında Yozgat’a dönerek kentin ilk yerel gazetesi olan Bozlak’ı çıkarttı. Yozgat’taki Bozok ve İleri gazetelerinde çeşitli yazılar kaleme aldı. Kısa bir süre siyasetle ilgilendi. Yozgat Demokrat Parti müteşebbis heyeti kurucuları arasında yer almasına rağmen politikaya olan ilgisi uzun sürmedi.
11 Temmuz 1989’da ikinci evliliğini Ayvalık Lisesi Edebiyat Öğretmeni Hanife Ender Sayar’la yaptı ve Balıkesir’in Ayvalık ilçesine yerleşti. Edebiyat yazılarının yanında resimle de uğraştı. Ankara, İzmir, Antalya ve Ayvalık’ta resim sergileri açtı. Abbas Sayar,12 Ağustos 1999 tarihinde hayatını kaybetti. Mezarı Yozgat’ta Çatak Mezarlığındadır. Ölümünden sonra Yozgat’ta bir sokağa adı verilmiştir.
Abbas Sayar’ın Edebiyat Yaşamı ve Eserleri
Yazmaya şiirle başladı ve 6 şiir kitabı çıkardı. Şiir kitapları kapalı bir çevrenin dışına çıkamadığı için fazla bilinmemektedir. Şiir kitaplarının tümü, 1992 yılında tek bir kitapta toplanmıştır. Boşluğa Takılan Ses adlı bu kitaptan başka, ölümünden sonra yayınlanan ve yaşamı boyunca yazdığı şiirlerden oluşan Şiirler adlı kitap basılmıştır.
Abbas Sayar, 1950’lerde yazdığı ve ilk romanı olan Yılkı Atı’nı ancak 1970’de yayımlamıştır. Filmi de çekilen romanda yılkıya bırakılan (yaşlı olduğu için azat edilip, doğaya bırakılan atlar) bir atın doğadaki yaşam savaşı anlatırken, fakirlik ve çaresizlik içerisinde çırpınan köy halkının çarpıcı hayatları işlenmektedir.
Yılkı Atı’nı 1972’de yayımladığı Çelo (Nebahat Abla’yı Yitirdik adıyla radyoya uyarlanmıştır) 1974’te yayımladığı Can Şenliği izlemiştir. Can Şenliği romanının dizisi yapılmış ve dört bölüm halinde TRT televizyonunda beğeniyle izlenmiştir.
Abbas Sayar’ın, Yorganımı Sıkı Sar adlı tek hikaye kitabı 1976’da yayımlanmıştır. Yazarın, 1977’de yayımlanan Dik Bayır, 1987’deki Tarlabaşı Salkım Saçak romanlarından sonra, 1990 yılında anı-roman türündeki Anılarda Yumak Yumak adlı eseri yayımlanmıştır.
Abbas Sayar’ın Eserleri
Abbas Sayar, eserlerinde Çoğunlukla Orta Anadolu’yu anlatmıştır. Edebiyatımızda köy edebiyatı kategorisi yazarlarındandır. Türk köylüsünün toplumsal yaşamını, gerçekçi biçimde akıcı bir dille anlatmıştır.
Anılarda Yumak Yumak
Can Şenliği
Çelo
Dik Bayır
El Eli Yur, El De Yüzü
Noktalar
Şiirler
Yılkı Atı
Yorganımı Sıkı Sar
Yozgat Var, Yozgatlı Yok
Ödülleri
1971 – TRT Roman Başarı Ödülü, Yılkı Atı
1973 – TDK Roman Ödülü , Çelo
1975 – Madaralı Roman Ödülü , Can Şenliği
1987 – Yozgatlılar Dayanışma ve Kültür Derneği Şükran Plaketi
1992 – Yibitaş Holding – Erdoğan M. Akdağ – 50.Sanat Yılı Plaketi
1992 – Kültür Bakanlığı – Kültür Bakanı : D. Fikri Sağlar – 50.Sanat Yılı Plaketi
1992 – Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği – 50.Sanat Yılı Plaketi
• 1992 – Gazeteciler Cemiyeti – Başkan : Osman Hakan Kiracı – Yozgat’ın İlk Gazetecisi Plaketi
• 1995 – Edebiyatçılar Derneği Onur Plaketi ve Altın Madalya Ödülü
• 1998 – Türkiye Yazarlar Sendikası – İzmir Kitap Fuarı 98 – Yazarlık Emeğine Saygı Plaketi
• 1998 – Türkiye Yazarlar Derneği Ödülü
www.aykutsaritas.com