Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Dünyanın ‘YENİ’ Yedi Harikası, İsviçre’deki bir cep telefonu firmasının internet üzerinden yaptığı oylamanın sonucu ile belirlenmiştir ve son kalan 21 finalistten yedi tanesi seçilerek Portekiz’in başkenti olan Lizbon’da 7 Temmuz 2007’de gerçekleştirilen bir tören eşliğinde açıklanmıştır. Bu yeni yedi harika:
-Petra Antik Kenti-ÜRDÜN
-Çin Seddi-ÇİN
-Kurtarıcı İsa Heykeli-BREZİLYA
-Machu Picchu Antik Kenti-PERU
-Chichen Itza Piramidi-MEKSİKA
-Kolezyum-İTALYA
-Tac Mahal-HİNDİSTAN

Petra Antik Kenti

Ürdün’de bulunan Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında bulunan bölgede yer alan Petra’daki bir antik kenttir. M.S. 400 yılında yaşadığı bir doğal felaket ve ekonomik sıkıntı nedeniyle kent zaman içerisinde unutulmuş ve 1812 yılında İsviçreli bir gezgin olan Johann Burckhardt tarafından keşfedilmiştir. 6 Aralık 1985’te UNESCO ‘Dünya Kültürel Mirası’ listesine girmeye hak kazanmıştır.

Çin Seddi

Dünyanın en uzun yapısı olması ile ün salmış olan yapı, 2 bin 227 yıl önce yapılmıştır. Yapının asıl amacı, Çin’i Moğol saldırısından korumak için savunma duvarı olarak kullanılmasıdır. Yapının uzaydan görüldüğü bir çok yerde yazmaktadır. Ancak yapı sanıldığı gibi uzaydan görülemez.

Kurtarıcı İsa Heykeli

Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde bulunan heykelin Portekizce orijinal adı ‘Christo Redentor’dur. 710 metre yüksekliğinde yer almaktadır. Toplamda beş yıl süren bir çalışma sonucunda 12 Ekim 1931’de bugünkü yerini almıştır. Toplamda 1 ton 145 kilo ağırlığındadır. Yalnızca baş bölgesi 3,75 metre yüksekliğinde ve 30 tondur.

Machu Picchu Antik Kenti

Peru’nun Cusco kentinde bulunan antik kent, İnka İmparatoru Pachacutec Yupanqui tarafından 1450’de kurulmuştur. Kentte bulunan 3 bin basamaklı merdiven günümüze değin korunmuştur. İnkalar kenti çiçek salgınından dolayı terketmek zorunda kalmışlardır. 1911 yılında Amerikalı bir arkeolog tarafından bulunmuştur.

Chichen Itza Piramidi

Meksika’da yer alan yapı, İ.Ö. 8. yüzyılda Maya Uygarlığı tarafından yapılmıştır. Yapı ekonomi ve politika merkezi olarak kullanılmıştır. Piramit, 20. yüzyıl başlarında ‘Dünyanı En Yüksek Yapısı’ olmuştur.

Kolezyum

İtalya’nın başkenti Roma’da yer alan yapı, Flavium Hanedanlığı döneminde yapıldığı için ‘Flavianus Amfiteatrı’ olarak da bilinmektedir. Kolezyum, 50 bin kişi kapasiteli büyük bir arenadır. Yapımı, İ.S. 72 yılında komutan Vespasianus tarafından başlatılmış ve İ.S. 80 yılında Titus döneminde bitirilmiştir.

Tac Mahal

Hindistan Agra’da bulunan yapı, Timuroğulları Hanedan’ın 5. hükümdarı olan Şah Cihan tarafından yaptırılmış bir anıt türbedir. Şah Cihan çok sevdiği eşi ölünce onun anısına Tac Mahal’in yaptırılmasını istemiştir. Yapıyı yapan mimari Mimar Sinan’ın öğrencileri olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi’dir. Hattat ise Serdar Efendi’dir. 1630’da yapının inşasına başlanmış ve 1652’de tamamlanmıştır.


Göz Atın!

Octinoxate ve Avobenzone Nedir

Octinoxate ve Avobenzone Nedir? Güneş Koruyucusu Olarak Güvenli midir?

Octinoxate Nedir? Octinoxate ve Avobenzone Nedir? Octinoxate günümüzde güneş koruyucu olarak en yaygın kullanılan UVB …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir