Hurling, İrlanda’nın milli sporlarından birisidir. Ülkede Gal Futboluyla birlikte en çok sevilen spor olarak bilinmektedir. Yazının en alt kısmına “Gal Futbolu Nedir? Nasıl Oynanır?” linkinden bu oyunla ilgili ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.
İrlanda’da takip edilen en büyük 2. spor organizasyonu olan Hurling, ülke nüfusunun yarısından fazla bireyin takip ettiği bir spor dalıdır.
İrlanda dilinde “iomanaichot” yada “iomaint” olarak isimlendirilen Hurling, oynanması son derece zor bir spor dalıdır. Oyunda rakibin durdurulması veya bariz bir biçimde engellenmesi yasaktır.
Sahada karşılıklı iki takım bulunur ve her takım 15 sporcuyla sahaya çıkar. Topu veya “sliotar” ismi verilen özel Hurling topunu kazanmaya ve rakibin kalesine atmaya veya “Hurley” olarak isimlendirilen ve sporcunun elinde tuttuğu eğimli sopayı kullanarak direğin üstünden atmak amaçlanmaktadır.
Karşılaşmalar genellikle 60 dakika oynanır. Bu oyunlar 30’ar dakikalar devreler halinde oynanmaktadır. Fakat şehir takımları kendi aralarında yaptıkları maçlar 35’şer dakikalık devreler halinde 70 dakika oynanmaktadır.
Elemeli müsabakalarda oyun bitiminde eşitlik durumu oluşursa 10 dakikalık uzatma devresi oynanır.
Oyun esnasında herhangi bir teknik kural ihlali yada tehlikeli hareket oluştuğunda “serbest atış” ile cezalandırılır. Serbest atışı kullanacak oyuncu oyuna faulün yapıldığı noktadan başlar.
Eğer hakem faulden emin değilse oyunu durdurur ve topu orta çizgide 2 oyuncunun arasına atarak hakem atışıyla tekrar başlatır.
Eğer faul kale çizgisinin önünde yer alan geniş dikdörtgenin içerisinde gerçekleştirildiyse penaltı ile cezalandırılır ve bu atış 20 m. uzaklıktan kullanılır.
Hurling oynanacak sahanın boyu 137 metre
Eni ise 82 metre uzunluğundadır.
İki yarı saha olarak dizayn edilen alanda her sahada iki takımdan 15’şer futbolcu olmak üzere toplamda 30 oyuncu yer almaktadır.
Kale direğinin iki yandan uzunluğu 7 metre, eni 6.40 metre, kale orta direği ise yerden 2,5 metre yüksekliğindedir.
Oyuncu topu iki direğin arasından yani 2.5 metre yüksekliğinde ki direğin üzerinden geçirmeyi başarırsa takımına 1 puan kazandırır.
Eğer oyuncu topu fileye sokabilirse o zaman takımına 3 puan kazandıracaktır.
Bu sopaya “Hurley” ismi verilmektedir.
Bu sopa ince uzun şekildedir ve ağız kısmı geniş bir şekilde tasarlanmıştır.
Sopanın uzunluğu 107 cm olarak tasarlanmıştır.
Oyuncular bu sopalar yardımıyla topu taşır ve topa vuruş yaparlar.
Sopayı yan çevirerek deyim yerindeyse “kaşık” gibi topu ağız kısmına oturtur, saha içerisinde ilerlemeye ve gol vuruşunu da yine bununla yaparlar.
“Hurley” ismi verilen bu sopanın uç kısmı yani topun taşındığı alan yaklaşın 7.5 cm’dir.
Bu özel topun çapı 25 cm, ağırlığı ise 110 ile 130 gr arasındadır.