Gal futbolu Nedir – Nasıl Oynanır?

Gal futbolu Nedir?

Bir futboldan daha çok izlenen ve sevilen bir spor olan, İrlanda’nın en fazla sevilen ve yerli oyunundan birisi olan “Gal Futbolu” gerçekten enteresan bir o kadar eğlenceli bir spordur. Gal Futbolu’nun yanı sıra İrlanda’da “Hurling” de çok sevilen diğer bir oyun olarak bilinmektedir. Bu iki oyunda İrlanda’nın milli sporu olarak tanınmaktadır.

Gal Futbolu, erkekler ve kadınların oynayabileceği bir spor türüdür. Oyunun sert geçmesi ve çok hızlı tempoda oynanan bir oyun olması nedeniyle futbol ile ragbi karışımı bir sentez olduğunu söyleyebiliriz.

Gal Futbolu Nasıl Oynanır?

Sahada iki takım bulunur ve her takımın 15 oyuncusu vardır. Bununla birlikte her takım 15’e kadar yedek sporcu bulundurabilir. 15 yedek oyuncunun bulunması sizi şaşırtmasın, çünkü oyun süresi boyunca sadece 5 oyuncu değiştirme hakkına sahip oluyorlar.

Gal Futbolu Tarihi Kısaca

İrlanda’nın ata sporu diyebileceğimiz Gal Futbolu, çok eski zamanlara dayanmakla birlikte belirli bir sisteme oturtulması 1885 yılında gerçekleşmiştir.

Gal Futbolu Nasıl Ortaya Çıkmıştır 

Kısmen, İrlanda’nın “İngiliz” oyunlarına gösterdiği tepki sonucunda ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Özellikle İngilizlerin milli oyunları olan futbol ve ragbi’nin reddetmesiyle ortaya çıkmıştır.

Gal Futbolu Detaylı Anlatım

Kadınlarında oynadığı Gal Futbolu, genellikle erkekler arasında daha yaygındır.

Erkeklerin şehir takımlarının final müsabakaları, televizyon ekranlarından canlı olarak yayınlanmakta ve 80.000 civarında izleyiciyi çekebilmektedir.

Gal Atletik Birliği (GAA), 1884’te kurularak hizmet vermeye başlamıştır. Temel işi Gal futbolu ve Hurling alanında çalışmalar yapmaktır. Oyun sırasında kullanılan top, görüntü olarak voleybol topuna benzese de yapılış tarzı ve bazı kullanılan maddeler farklıdır.

Oyunda ana gaye, topu rakip takımın “H” şeklindeki kalesinin direkleri altından veya üstünden geçirmektir. Oyun sırasında sporcular, elleri veya ayaklarını kullanarak pas verebilir. Topu elinde tutan oyuncu, sektirmeden veya topu kendi eline doğru ayağıyla vurmayan 4 adımdan fazla atamaz.

Takım, topu rakip takımın kale direğinin üstünden geçirmeyi başarırsa hanesine 1 puan yazılır. Topu ağlara göndermeleri durumundaysa “Gol” atmış olurlar ve 3 puan alırlar.

Oyuna başlamak için hakem topu sahanın orta noktasında iki takımın orta saha oyuncusuna atışıyla başlar. Gol atılmasının sonrasında kaleci, kale sahasının köşe kısmından yapacağı kale vuruşuyla oyunu tekrar başlatır. Eğer top savunma oyuncusundan çıkarsa hücum oyuncusu 45 metre çizgisinin en yakın noktasından topu tekrar oyuna sokar.

Oyuncuların topu tutup fırlatmaları yasaktır; elden ele geçirirler, topu yere çarptırarak birbirlerine pas vermeleri mümkündür. Top eldeyken, atış gerçekleştirilmeden veya yere vurulmadan en fazla 4 adım atılabilir. Ele geçirilen top sadece bir defa yere vurulabilir ve yanda bulunan oyuncuya verilir. Hücum oyuncularının toptan önce rakip kale sahasına girmeleri yasaktır.

Oyun alanında rakip sporculara çelme atma, itme, tekmeleme yasaktır. Yalnızca omuzla şarj yapmaya müsaade edilir. Faul olduğunda, faulün gerçekleştiği noktadan yerden serbest vuruş kullanılır. Kale alanı içinde gerçekleşen faul ise 12,8 m’den ayakla penaltı kullanılır.

Gal futbolunda bir orta hakem, iki yan hakem ve kalelerin arasında da ikişer hakem olmak üzere toplam yedi hakem görev almaktadır.

Oyunun oynandığı saha ve kalelerin durumu “hurling” oyunundaki gibidir. Fakat hurling’te kullanılan farklı saha çizgileri Gal futbolu müsabakasının yapılacağı zaman kapatılır. Geleneksel olarak Gal futbolu yalnızca çim sahada oynanır. Fakat 20. yüzyılın 2. yarısında yapay sahalarda müsabakalar yapılmaya başlanmış ve bugün oldukça yaygın hale gelmiştir.

Sahanın uzunluğu 145 metre eni ise 90 metre uzunluğunda olmaktadır. Kale direğinin iki yandan uzunluğu 7 metre, eni 6.40 metre, kale orta direği ise yerden 2,5 metre yüksekliğindedir.

Kale çizgilerinden 45 m uzaklıkta serbest vuruş çizgileri, birer tane de 19,2 m çizgileri bulunmaktadır.

çevresi 68,5-73,6 cm aralığında, ağırlığı ise 368-425 gr arasında değişiklik göstermektedir.

Oyuncular, futboldaki gibi numaralı bir forma giyerler.

Yetişkin Gal futbolunun çoğunluğu ve 21 yaş altı tüm maçlar 60 dakika sürüyor ve 30’ar dakikalık iki devre halinde oynanıyor.


Göz Atın!

0-6-Yaş Çocuklarda Oyuncak Oynamanın Gelişime Etkisi

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir