Anemi Nedir?
Anemi Nedir? Kana kırmızı rengini veren oksijen taşıyan alyuvarların içinde bulunan hemoglobin adlı proteindir. Demir bu proteinin en önemli öğesidir. Normal bir kanda 12 ila 16 gram hemoglobin bulunur yani hemoglobin 12 gram altına düşerse kansızlık (anemi) ortaya çıkar.
Anemi bazen kalıtsal nedenlere bağlı olduğu gibi başka sebeplere bağlı olarak da oluşabilir. Dengeli ve yeterli beslenme sonucu hemoglobin ve hücre yapıcı ve onarıcı maddeler yeteri kadar alınmıyorsa farkına varılmadan kan kaybına neden olur. Kadınlarda görülen demir eksikliği en önemli nedeni adet ile olan kaybıdır. Bu sebepten demir içeren besin değerleri yeterli olan besin alması yeterli olacaktır. Demir eksikliği dışında B12 Vitamini, folik asit eksikliği kan hücreleri hızla yok olmasına sebep olur.
Kansızlık Belirtileri Nedenleri ve Türleri
Anemi Belirtisi Nelerdir?
- Halsizlik,
- Çabuk yorulma,
- Dikkat eksikliği,
- Merdiven çıkarken ve yol yürürken oluşan çarpıntı,
- Hafıza problemleri ve konsantrasyon bozukluğuna ayrıca saç dökülmesi ve tırnaklar da kolay kırılmaya neden olur.
- Anemi nedeniyle sosyal yaşantı etkiliyor bu nedenle bu belirtilerin giderilmediği takdirde durum daha acıdı ciddi hal alacaktır.
Anemi Tanısı Nasıl Konulur?
Anemi hastalık olmayıp vücuttaki eksik bulunan vitaminlerinden dolayı oluşan vücut tepkimesidir. Öncelikle hekim tarafından muayene yapılır, hasta hikayesi dinlenir ve tahlil sonuçlarına göre tanı konur ve muayene başlar.
Anemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nedenine göre tedavisi yapılır. Bu sebepten dolayı öncelikle aneminin tam nedeni araştırmalıdır. Demir eksikliği tedavisi bebeklerde şurup ve damla ile yapılır yetişkinlerde ise demir ilaçları veya takviyeler ile yapılır. Tedavi uzman hekim denetiminde 4 ila 6 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Anemi Daha Çok Kimlerde Görülür?
- Küçük çocuklar
- Hamileler
Ergenlik çağındaki kişiler de yorulma, ani kilo kaybı gibi belirtile baş gösterebilir.
Çocuklarda Anemi
- Anemi başlama yaşı önemli beslenme yetersizliğine bağlı demir eksikliğine bağlı anemi daha çok doğumu takiben ilk 6 aydan başlar. Anemi de cinsiyet önemli faktör olma ihtimali var yani ailede sadece erkekler de anemi görülebilir. Anemi bebeklikte de başlayabilir bu daha çok genetik olarak karşımıza çıkar. Beraberinde sarılık olma ihtimali var. Damar içi eritrosit yıkımları da gaita rengine koyulaşma görülür. Mide-bağırsakta kanama buna bağlı idrar veya haritada kanama görülür siyaha benzer renk olur.
- Bazı ilaçlar kemik iliği yetmezliğine, gizli kanama gibi bazı yan etkilerle anemiye neden olur.
- Zehirli madde ( tarım ilaçları, zirai ilaçları) maruz kalma anemiye neden olabilir.
Anemiyi Önlemek İçin Tüketilmesi Tavsiye Edilen Yiyecekler Nelerdir?
- Ispanak
- Et
- Fasulye
- Yumurta
- Enginar