Ankilozan Spondilit (AS) kronik, ilerleyici, ağrılı nedeni bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Özellikle omurgayı etkiler. Teşhis Modifiye New York kriterlerine göre konulur. Hastalıkta ağrı, hareket ettikçe azalır, bazen tümüyle yok olabilir. Buna karşın uzun süre oturmakla veya dinlenmmekle artar. Yine sabahları daha çok ağrılı olur, özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır. Günün ilerleyen saatlerinde ise ağrı ve kısıtlılık azalmaktadır.
AS’de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalığın uygun tedavisi yapılmazsa sonraki dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.
Genetik yatkınlık AS’nin bilinen özelliklerindendir. HLA-B27 doku antijeni beyaz ırkta % 95, Afrikalı siyahlarda % 50 pozitiftir. HLA B27 pozitif AS’li babanın HLA-B27 pozitif olan çocuğunda AS gelişme riski %25 dir. Yani ailede birden fazla AS’li olabilir.
Ankilozan spondilit Belirtileri ve Bulgular
Tipik hastaları 20-40 yaş arası genç erkeklerdir. Ancak aynı yaş aralığındaki kadınlarda da görülebilir. Hastalığın irsi olduğu bilinmektedir. Belirtiler ortalama 23 yaş civarında görülmektedir.
Tipik belirtiler, omurganın ortasında yerleşen kronik ağrı ve sertliktir. Bu ağrı, bir ya da iki kalçaya ya da uyluktan sarkoliak eklemlere kadar yayılım gösterebilir. Belirtiler kademe kademe ilerlemektedir. İlk başlarda çoğunlukla ankilozan spondilite özgü değillerdir. Ortalama olarak, tanı almadan 8,5 ila 14,5 yıl öncesine kadar başlangıç gösterebilirler. Erkeklerde, kadınlara göre 3 kat daha fazla oranda etkilenme söz konusudur.
Diğer belirtilere gelince:
Haftalar ya da aylar içinde artan bel ağrısı ve sertlik, hareket etmekle ya da egzersizle azalan sabah sertliği ve ağrısı, söz konusu belirtilerin 3 aydan daha fazla süredir devam etmesi, özellikle hastalığın erken döneminde kilo kaybı, yorgunluk, ateş ve gece terlemesi, topuk ağrısı, kulak ağrısı, Göğüs ağrısı (özellikle batıcı tipte) ve kaba etlerde bazen bir tarafta, bazen diğer tarafta değişici karakterdeki ağrı..
Ankilozan Spondilit Tedavisi
Uzman doktorun uygun göreceği ilaçlar kullanılmalıdır. Bununla birlikte hastalığa özel olarak düzenlenmiş egzersizlerin düzenli olarak yapılması çok büyük önem arz etmektedir.
Dikkat: Genel bilgilerdir. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurunuz!..
www.aykutsaritas.com