Bale Hakkında Bilgiler; Bale Nedir, Tarihçesi ve Faydaları Nelerdir?

Tüm dünyada sakinliğin, dinginliğin ve asaletin sembolü olarak bilinen bir dans türüdür bale. Oldukça zarif ve kibar vücut hareketleriyle sergilenen bu dans türü çok eski bir tarihe sahip. Rönesans döneminde ortaya çıktığı bilinen ve İtalya’nın dünyaya armağanı olan bale en yalın ifadeyle müziğe dayalı bir dans gösterisi olarak tanımlanır. Tek başına veya bir toplulukla birlikte icra edilebilen balede danslar bir koreografi kullanılarak yapılmaktadır.

Bale, ülkemizde pek gelişme göstermemiş olsa da dünya üzerinde önemli bir konuma sahiptir. Gelişmiş dünya ülkelerinde birçok kişi tarafından tercih edilen bir dans türüdür. Bale eğitiminin çocukluk yaşlarında başlaması gerektiğini bilmek gerekir. Aksi takdirde vücut bale figürlerine ileri ki yaşlarda uyum sağlayamayabilir. Bale yapan kadınlara balerin, erkeklere ise bale dansçısı adı verilmektedir. Ancak sadece ülkemizde erkek bale dansçılarına balet ismi verilmektedir.

Salsa Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Öğrenilir?

Bale dansının özel kıyafetleri ve ayakkabıları bulunmaktadır. Aksi durumda dansı yapabilmenin hem figürsel açıdan hem de görsel açıdan pek imkanı yoktur. Ayrıca baleye başlamadan önce mutlaka ısınmak gereklidir. Çünkü ısınmadan başlanan bale, kas yırtılmalarına, incinmelerine sebebiyet verebilir. Balenin ilk olarak İtalya toprakları üzerinde, çok eski tarihlerde görülmeye başlandığı bilinmektedir. Balenin yayılmasında ve gelişme göstermesinde tiyatronun göz ardı edilemeyecek kadar büyük etkisi vardır.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Bale Nedir?

Bale Nedir? Belirli figürlere, adımlara dayanan müzik ve dans barındıran bir tür gösteridir. Bale dansı müzik, duygu ve dekor sanatının bir araya getirilerek kullanılması ile oluşturulan bir tür tiyatro gösterisi olarak da ifade edilebilir. İtalyancada dans anlamını veren balo veya balletto kelimelerinden türetilmiştir.

Uzun süren bir eğitim sonucunda öğrenilir ve genellikle müzik eşliğinde yapılır. Tüm dünyada en çok merak edilip, öğrenmek istenilen danslar arasında gelmektedir. Özellikle kız çocukları daha estetik ve zarif bir görünüşe ulaşmaları için 3-4 yaşında bale kursuna başlatılır.

Gerçekten de baktığımızda küçük yaşlardan itibaren bale yapan birinin duruşunun çok daha asil ve zarif olduğunu görmüşüzdür. Bunun sebebi elbette ki balenin çok hassas ve kibar hareketleri barındıran bir dans olmasıdır.

Bale Nasıl Yapılır?

Bale Nasıl Yapılır? Bir dans türünün nasıl yapıldığını yazarak anlatmamız elbette ki mümkün değil. Ancak temel olarak akıllarda belirmesi adına teknik bilgilerden bahsedeceğiz. Öncelikle bu dansı yapmanın o kadar da kolay olmadığını söylemeliyiz. Parmak uçlarında hareket etmenin zorunlu olduğu balede, vücut ağırlığı çok önemlidir. Çünkü tüm ağırlık parmak uçlarına bindiğinden çok ağır gövdeli insanlar için uygun olmadığını söyleyebiliriz.

Oldukça sıkı ve düzenli bir çalışma gerektirir. Yıllarca yapılan ve bir heveslik olmayan bale genellikle klasik müzik türleriyle yapılır. Baleye özgü kıyafet ve aksesuarlar vardır. Bunlar tütü,  leotard ve point gibi şeylerdir.

Bale aynı zamanda tiyatro ile de iç içe olduğu için bu işi hakkıyla yapmak isteyenlerin ayrıca tiyatro eğitimi almaları gerekmektedir. Bale öğrenmek ve kusursuz yapmak isteyenlerin kendilerini zorlu ve sıkı bir eğitim sürecine hazırlamaları gerekmektedir.

Bale Kostüm ve Aksesuarları

Bale Kostümleri Bale yaparken; tayt, mayo ya da tütü adı verilen etek türleri ve buna benzer kıyafetler kullanılmaktadır. Bunlar gösteri esnasında şarttır ama eğitim aşamasında tayt giyilebilir. Bale yaparken parmak ucunda durmaya yardımcı özel ayakkabılara point veya puant adı verilmektedir. Bu ayakkabılar olmadan bale yapılmaması gerekir.

Kıyafetler yetişkin ve çocuk olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak temel olarak gösterişli makyajlar ve zarif detaylar bu dansın olmazsa olmazları arasındadır. Parmak uçlarında yapıldığı için kişinin dengesini koruması önemlidir. Bu nedenle olabildiğinde hafif ve fiziksel dengeyi bozmayacak kıyafetler tercih edilmektedir.

Tütü: Bale kıyafetleri arasında en önemlilerinden birisi tütüdür. Tütü, balerinlerin giydiği oldukça kısa, genelde tülden yapılan ve kat kat olan eteklerdir. Bir balerinin olmazsa olmaz kıyafetidir diyebiliriz.

Point: En az tütü kadar önemli olan bir başka kostüm türü şüphesiz ki ayakkabılardır. Point adı verilen ayakkabılar parmak uçlarında daha durmayı sağlar. Parmak uçlarını acıtmayacak malzemeden yapılmıştır.

Mayo: Vücudu saran ve bedenin zarif görünmesini sağlayan mayolar, çorabın üstüne giyilir. Elastik kumaşı sayesinde hareket ederken zorluk çıkarmaz. Eğitimden önce mutlaka temin edilmelidir.

Bale Eğitimine Kaç Yaşında Başlanmalıdır?

Bale Eğitimine Kaç Yaşında Başlanmalıdır? Şuan için kabul edilmiş görüşlere göre kız veya erkek için fark etmeksizin bale eğitimine başlama yaşı 4 ila 11 yaşları arasıdır. Ayrıca bebek balesi olarak isimlendirilen bale eğitiminde 3 ve 3,5 yaşlarındaki öğrencilerde eğitim alabilmektedir.

Yetişkinler için de ayrıca bale eğitimleri verilmektedir ama vücudun esneklik kazanması, kuvvetlenmesi, bale duruşlarını öğrenebilmek açısından küçük yaşlarda eğitime başlamak en doğrusudur. Özellikle kız çocuklarının hayallerinde yer alan balenin, profesyonel olarak yapılması isteniyorsa; eğitime küçük yaşta başlamak önemlidir.

Balenin Faydaları Nelerdir?

Balenin Faydaları Nelerdir? Vücudun daha ince, esnek ve zarif olmasına etki etmekle beraber güç açısından da daha dayanıklı ve sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bu özellikler için eğitimin küçük yaşta başlaması gerekir.

Bale içeriğinde yapılan tüm hareketler, zarafet ve asaleti temsil eder. Bale öğrencilerinin yürüyüşü, duruşu, oturması her ortamda hayranlık kazandıracaktır.

Bale eğitimi, fiziksel sonuçlar haricinde kişilerin kendi iç disiplinlerinin oluşmasını sağlar. Balede öğrenilen disiplin, tüm hayatı etkilemektedir.

Sorumluluk ve kendine güvenin artması, bale eğitiminin olumlu yan etkilerinden bir tanesidir. Sorumluluk almayı öğrenen küçükler, ileriki yaşamlarında kendileri için kolaylıklar sağlayacak kazanımlar elde ederler.

Eğitimdeki öğrenci sayısı, aktiviteler gibi detaylar neticesinde çocukların sosyalleşmesine etki etmektedir. Eğitimde görülen sosyalliğin dışında grup piknikleri, geziler ve yemekler, çocukların sosyal ortamlarda kendisini geliştirmesini sağlamaktadır.

Balenin Tarihçesi

Balenin Tarihçesi

İlk olarak İtalya’da görülmüştür ve görülme dönemi Rönesans dönemine rastlamaktadır. Tiyatrolardaki halk gösterilerindeki dans adımları günümüzdeki balenin temelini oluşturmaktadır. Balenin ilk tohumları, 1581 yılında Catherine de Medici’ye ait Beaujoyeux isimli eserinin; Le balletcomique de la reine tarafından sahnelenmesiyle atılmış oldu.

Ardından ilk olarak Fransa’da desteklenen bale, tüm Avrupa üzerine oradan da 17. yüzyıl sonlarına doğru İsveç’e kadar yayılma göstermiştir. Balenin altın dönemi, çok iyi dansçılardan olan 14. Louis döneminde gerçekleşmiştir. 18. yüzyıla gelindiğinde bale opera sanatından tamamen ayrılarak özgür bir sanat haline gelmiştir.

Dünyanın en eski danslarından biri olan bale, İtalyanca dans anlamına gelen ballo veya balletto kelimelerinden türetilmiştir. Günümüzde kültür-sanat etkinliği olarak görülse de, eski uygarlıklarda bazı dini inanışlarda, ayinlerde yapıldığı bilinmektedir.

İlk çağ insanlarının doğa olayları karşısında ruhlarında meydana gelen tepkileri, el ve ayak olmak üzere vücut hareketleriyle belli etmeye çalıştıkları biliniyor. Bu hareketleri tek veya grup halinde yapmaktaydılar. Doğa olayları karşısında insanlar hissettikleri; öfke, korku, sevinç, minnet, şükran ve sevgi gibi duyguları yaptıkları ilkel danslarla gösteriyordu.

Roman Nedir? Özellikleri ve Türleri Nelerdir?

Eski Yunan ve Roma kültüründe ilk başlarda bale benzeri dans ederken seçilen kıyafetler oldukça ağır oluyordu. Ancak bir süre sonra dans ederken daha kolaylık sağlaması açısından hafif ve rahat giysilere geçildi. Seçilen bu giyim tarzı bir müddet sonra ise balenin simgesi haline geldi. Her ne kadar İtalya ve Fransa’da başlasa da asıl gelişimini Rusya’da göstermiştir. 16. ve 17. yüzyılda ise artık tüm Avrupa’ya yayılmıştı.

Benzer Yazılar
Mozaik Sanatı Nedir

Mozaik Sanatı Nedir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Graffiti Nedir

Graffiti Nedir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Fikret Kızılok Kimdir

Fikret Kızılok Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Halit Akçatepe Kimdir

Halit Akçatepe Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Cem Karaca Kimdir

Cem Karaca Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Kadir İnanır Kimdir

Kadir İnanır Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Uğur Dündar Kimdir

Uğur Dündar Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

Cemal Reşit Rey Kimdir

Cemal Reşit Rey Kimdir
Kültür – Sanat
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Cemal Reşit Rey Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle hala yeri doldurulamayan çok özel bir Cumhuriyet dönemi sanatçısıdır. Kusursuz besteleriyle, müziğin adeta vücut bulmuş halidir. Bu içeriğimizde tarihimizin en önemli çoksesli bestecilerinden Cemal Reşit Rey’i tanıyacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir