Çalışma, bir mesafeden bir kuvvet uygulanarak gerçekleştirilir. Bu basit makineler, giriş kuvvetinden daha büyük bir çıkış gücü oluştururlar. Bu kuvvetlerin oranı, makinenin mekanik avantajıdır. Basit makinelerin altı tanesi binlerce yıldır kullanılmıştır. Bu makineler bir bisiklet durumunda olduğu gibi daha da büyük bir mekanik avantaj yaratmak için birlikte kullanılabilir.
Manivela
Bir manivela, sert bir nesne ve bir dayanak (veya mil) içeren basit bir makinedir. Rijit nesnenin bir ucuna bir kuvvet uygulamak, dayanak noktası etrafında dönmesine neden olur ve buda, sert nesne boyunca başka bir noktada kuvvetin büyütülmesine neden olur. Giriş kuvveti, çıkış kuvveti ve dayanağın birbirlerine göre nerede olduğuna bağlı olarak üç seviye kol vardır. Ağır şeyleri kaldırmak veya taşımak için mükemmeldir. Bu çok kullanışlı bir basit makinedir ve onları her yerde bulabilirsiniz. Kolların iyi örnekleri arasında tahterevalli, kazayağı, olta, kürek, el arabası ve bahçe küreği bulunur.
Tekerlek Aksı
Bir tekerlek, merkezinde sert bir çubuğa bağlı dairesel bir aygıttır. Bu basit makine, her ikisi de merkeze katılan daha büyük bir disk ve daha küçük bir silindir olan iki dairesel nesneyi içerir. Daha büyük diske tekerlek denir ve daha küçük silindirik nesne veya çubuk aks olarak adlandırılır. Bazen, aksın her iki ucuna bağlı iki tekerlek olabilir. Tek başına bir tekerlek veya tek başına bir aks basit bir makine değildir. Basit bir makine olarak adlandırılmak için birleştirilmeleri gerekir. Tekerleğe uygulanan bir kuvvet, aksın dönmesine neden olur ki bu, kuvveti büyütmek için kullanılabilir. Alternatif olarak, aks üzerinde dönüş sağlamak için uygulanan bir kuvvet, tekerleğin dönmesini sağlar. Merkez direk etrafında dönen bir manivela türü olarak görülebilir. Dönme dolaplar, lastikler ve yuvarlanma pimleri, tekerlek akslara örnekleridir.
Eğik düzlem
Eğik bir düzlem, başka bir yüzeye bir açıda ayarlanmış bir düzlem yüzeyidir. Eğimli bir düzlem, hareketli parçalara sahip olmayan basit bir makinedir. Bu sadece eğimli bir yüzeydir. Nesneleri doğrudan yukarı doğru kaldırdıkça, nesneleri daha yüksek veya daha düşük yüzeylere taşımamızı kolaylaştırır. Antik Mısırlıların piramitler inşa etmek için ağır taşların taşınması için eğimli düzlemler kullandıklarına inanılmaktadır. ‘Eğimli’, bir uçta kaldırılmış veya yükseltilmiş anlamına gelir. Eğimli bir düzlem, inşa edilmiş bir çerçeve veya daha yüksek bir noktaya dayanan bir kütük parçası olabilir. Eğimli bir düzlemde rampa denir. Bu, gücü daha uzun bir mesafeye uygulayarak aynı miktarda işi gerçekleştirme ile sonuçlanır. En basit eğik düzlem bir rampadır; Bir rampayı daha yükseğe taşımak için bu yüksekliğe dikey olarak tırmanmaktan daha az güç gerektirir.
Kama
Bir kama, kenarların uzunluğu boyunca bir kuvvet uygulamak için hareket eden çift eğimli bir düzlemdir. Bir kama, genellikle metal, ahşap, taş veya plastikten yapılmış üçgen bir alettir. Bir ucunda kalın ve diğer ucunda ince veya keskin bir kenara doğru inceliyor. Kullanımı daha kolay hale getirmek için bir sapa bir kama eklenebilir. Kuvvet, eğimli yüzeylere diktir, bu nedenle iki nesneyi (veya tek bir nesnenin bölümlerini) birbirinden ayırır. Eksen, bıçak ve keskilerin hepsi kamalara örnektir. Yaygın “kapı kama” yüzeyleri, ayrı şeylerden ziyade sürtünmeyi sağlamak için kullanır, ama yine de temelde bir kamadır.
Vida
Bir vida, yüzeyi boyunca eğimli bir oluğa sahip olan bir şafttır. Vidayı döndürerek (bir tork uygulayarak), kuvvet oluğa dik olarak uygulanır, böylece bir dönme kuvvetini lineer olarak dönüştürülür. Babillerin düşük bir seviyeden daha yüksek bir seviyeye yükselmesine neden olabilecek bir “vida” geliştirmesine rağmen, günümüzde nesneleri sık sık birleştirmek için kullanılır.
Kasnak
Bir kasnak, bir halat veya kablonun yerleştirilebildiği, kenarı boyunca bir oluğa sahip bir tekerlektir. Gerekli kuvvetin büyüklüğünü azaltmak için daha uzun bir mesafe boyunca kuvvet uygulama prensibini ve ayrıca halat veya kablodaki gerginliği kullanır. Bir makarayı hareket ettirmek için başlangıçta uygulanması gereken gücü büyük ölçüde azaltmak için karmaşık kasnak sistemleri kullanılabilir.
Kaynakça:
https://www.thoughtco.com/six-kinds-of-simple-machines-2699235
https://eschooltoday.com/science/simple-machines/what-is-a-lever.html
https://eschooltoday.com/science/simple-machines/what-is-a-wheel-and-axle.html