Evinize gelecek minik misafir için 9 ay boyunca hummalı bir çalışma yürütürsünüz. Beşiğinden nevresimine, badanasından yerlere kadar her ince detayı kullanırsınız. Onun için en özel eşyaları seçer ve her şeyin eksiksiz bir şekilde olmasını istersiniz. İnternetten, bebek mağazalarından hayal ettiğiniz ürünleri tek tek toplarken aklınızda olması gereken ilk şey, sağlıklı ürünler alıp almadığınız olmalıdır.
Bebeğin cinsiyetini öğrendikten sonra başlayan oda hazırlama sürecinde cicili bicili birçok seçeneğin olduğunu görürsünüz. Rengarenk ürünler, süsler ve mobilyalar alırsınız. Ama bunları yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmemeleridir. Gerek kullanılan malzemeler gerek boyası, kumaşı gibi özellikleri nedeniyle bebeğinizin sağlığını riske atmak istemezsiniz. Bu nedenle önce hangi ürünlerin sağlıklı olduğunu araştırmaya başlayın.
Feng Shui Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Bebek odasında Feng Shui gibi bir öğretiyi uygulamak istiyor da olabilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa bebek odasının bu öğretiye göre nasıl hazırlanması gerektiğini araştırın. Bunun için vaktiniz bol ve her ince ayrıntı düşünebilirsiniz. Elbette bir de işin maliyet kısmı var. Bu konuda gereksiz harcamalardan da uzak durmanızı öneririz. Çünkü bebeğiniz hızla büyüyecek ve bir süre sonra dekorasyonunuz yetersiz hale gelecektir. Geleceği de düşünerek hareket etmeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.
#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}
İyi Bir Bebek Odası Nasıl Olmalı? Nasıl Dekore Edilmeli?
Bebeğinizin odasını dekore ederken ve kıyafetlerini seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, sağlığa zararlı olmamalarıdır. Boyar maddelerinin, kumaşlarının, kullanılan ahşap, plastik, metal ve sentetik malzemelerin, sağlığa zararlı olmaması gerekiyor. Seçiminizi buna göre yapmanız, çok ama çok önemli olduğu için ilk olarak bunlardan bahsetmek istedik. Sonuçta, biriciğinizin sağlığını bu tarz şeylerle bozmak istemezsiniz, değil mi? Alerji gibi rahatsızlıkların, bebeklik döneminden ileri geldiğini unutmayın!
Bebeğiniz için hazırlayacağınız odayı seçerek işe başlamalısınız. Genellikle bebek odalarının anneye yakın olması ilk koşul olarak düşünülür. Bazıları bebek için bir oda olmasına gerek olmadığını söylese bile erken zamanda bebek kendi odasında uyumaya alışırsa, ileride sorun çıkmasını önleyecektir. Bu bağlamda da bebeğinizin odasını, kendi odanıza yakın seçmelisiniz. Ayrıca odanın güneş alması da oldukça önemlidir. Sonuçta ne derler bilirsiniz; güneş girmeyen eve doktor girer!
Oda seçimini yaptıktan sonra duvar renginden veya tematik bir oda düşünüyorsanız, bu tarz işlerden başlamalısınız. Bu işe bir an önce karar vermek, bebeğiniz doğana kadar boyanın iyice kuruması ve kokusunun uzaklaşması için önemlidir. Sonuçta, evinize badana – boya yaptırdığınız zaman rahatsız eden bir koku olduğunu biliyorsunuz. Bebeğiniz ise bu kokulara sizden daha duyarlı olacaktır.
Oda seçimini ve boya – badana işlerini tamamladıktan sonra dekorasyon işine mobilyalardan başlamalısınız. Eğer incik – boncuğa öncelik verirseniz, mobilyalar için yer bulmakta zorlanır ve sıkışık bir oda dekore etmiş olursunuz. Bu nedenle odanın duvar renklerine veya temasına uygun mobilyaları, öncelikli olarak seçmelisiniz. Bu sırada perde seçiminizi de yapabilirsiniz. Bebek beşiği ve dolabının seçimi, sonrasında oda yavaştan şekillenecektir. Daha sonra da eğlenceli kısım başlayacaktır.
Bebek odasını dekore ederken sağlığa zararlı maddeler içermemesi dışında bazı fiziki özelliklere de dikkat etmelisiniz. Örneğin sivri köşeleri bulunan mobilyalar seçmemeli, bebeğinizin kaç yaşına kadar kullanabileceği bir yatağı olacağı ve sizin de fazlaca zaman geçireceğiniz bu odanın en kullanışlı ürünleri içermesi gerekiyor. Tüm bu noktaları sakince düşünmeli, geniş bir zamana yayarak aceleye getirmemeli ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması, en doğrusu olacaktır.
Bebek Odasının Dizaynı Nasıl Olmalı?
Bebek odasında bulunmasını istediğiniz ürünleri aldınız ve dizayn etmeye hazırsınız. Ama beşiği nereye koyacağınıza karar veremiyor, aydınlatmanın tam olarak nerede olması gerektiğini biliyor musunuz? İşte önemli kısım da tam olarak burada başlıyor. Bebek odası dizaynı nasıl olmalı?
Öncelikle bebeğinizin mobilyasını pencere önüne, kapının hemen yanına veya ısı kaynağının yakınına koymamalısınız. Geniş bir odaya sahipseniz, dört tarafı boş olacak şekilde orta kısma koyarak rahat hareket etmeyi sağlayabilirsiniz. Eğer çok büyük bir oda değilse, en uygun duvara baş kısmı gelecek şekilde yerleştirmelisiniz.
Doğrudan güneşe maruz kalmaması, aydınlatmanın ise göz almayan bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Dolap ve şifonyerin ise hem güneşi kesmeyecek hem odayı daraltmayacak hem de ayak altında olmayacak bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Eğer dar bir odaya sahipseniz, öncelikle sizi buraya alalım.
Odada kullanılacak aydınlatma direkt tepeden olmamalıdır. Bu şekilde ışık direkt bebeğinizin gözüne gelmeyecek ve huzurlu uykusu bölünmemiş olacak. Yandan aydınlatma seçmeniz veya abajur kullanmanız oldukça güzel bir öneridir. Aynı zamanda abajurlarla çok daha güzel bir dekorasyon sağlayabilirsiniz.
Bebek Odasının Mobilyası Nasıl Olmalı? Neye Göre Seçilmeli?
Bebek mobilyalarının, en önemli nokta olduğunu söylemiştik. Hem kullanılan malzemeler açısından hem de bebeğiniz büyüdüğünde de bir yaşa kadar kullanabileceği bir tasarıma sahip olması gerekiyor. Çünkü her zaman bu mobilyalar için para ayıramayabilirsiniz ve unutmayın; bebeğiniz büyüdükçe masrafları da artacaktır. Bebek odasının temel mobilyaları, karyola, giysi dolabı ve şifonyerdir. Ayrıca isterseniz, onunla vakit geçirmek için bir anne koltuğu da dahil edebilirsiniz. Bunları tam takım olarak alabileceğiniz gibi zevkinize göre parçalar halinde de almanız mümkündür.
Bebeğin uyuyacağı karyolanın seçimi oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken detaylar, parmaklıklarının genişliği, derinliği ve yüksekliğidir. Parmaklıkların; kafasını, kolunu, bacağını sıkıştırmayacak aralıklarda olması gerekiyor. Derinliği ise hem sizin hem de bebeğiniz için önemli.
Sizin bebeğe ulaşmak için zorlanmanız, bebeğin ise ayaklandığı zamanlarda düşme olasılığı göz önüne alınmalıdır. Genellikle bu noktada yükseklik ayarlı karyolalar seçmelisiniz. Karyola için seçeceğiniz yatak ve nevresimlerin, sağlığı olumsuz etkilemeyecek kumaşlardan, boyalardan ve aksesuarlardan yapılması gerektiğini de unutmamalısınız.
Ahşap mobilyaların çok daha sağlıklı olduğu biliniyor. Ayrıca nevresim, yatak, yastık, yorgan seçiminde sentetik ve terlemeye neden olan kumaşlardan uzak durulmalıdır.
Bebek Odasının Renkleri Nasıl Olmalıdır?
Genel olarak kızlar için pembe, erkekler içinse mavi renkler tercih edilir. Oysaki bu renkler birçok uzmana göre huzursuzluk veren renklerdir. Elbette böyle enerjilere inanmıyorsanız, hiç önemi yok. Sıcak renklerin canlandırıcı, neşe veren, duyguları uyarıcı, hayat dolu renkler olduğu söylenir. Sıcak renklerden kırmızı, turuncu ve sarı bu nedenle seçilebilir.
Soğuk renklerden ise yeşil, mavi ve menekşe renginin kullanımı; sakinleştirici, dengeleyici, uykuya dalmayı kolaylaştırıcı, huzur verici özelliklere sahiptir. Bir renk karmaşası oluşturmadan birbirine uyumlu iki renk veya bir rengin birkaç tonunun kullanımı tercih edilmektedir.
Renklerin, bebeğin öğrenme duygusu ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Kontrast renklerin derinliği ve perspektifi algılamasında önemli olduğu konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır.
Bebek Odasının Duvarları Nasıl Olmalı?
Bebek odasının duvarları pek düşünülmese bile büyük bir ayrıntıdır. Ses yalıtımı olması, dışarıdan bebeğinizi uykusunda rahatsız edici sesleri duymaması için gereklidir. Aynı zamanda bebeğiniz uyurken işinizi kolayca yapabilmeniz için de önemlidir. Duvarlar konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer yalıtım konusu, ısı yalıtımıdır.
Oda sıcaklığının ayarlanabilmesi, bebeğinizin rahatı ve huzur için oldukça önemlidir. Genellikle bebekler kat kat giydirilir; oysaki bu yanlıştır. Çünkü bebekler de sizinle aynı vücut ısısına sahiptir ve size sıcak veya soğuk gelen ortamlar ona da aynı durumu yaşatmaktadır. Bu nedenle ideal bir sıcaklık belirlemeniz, hasta olmasını önleyecektir. Ayrıca duvarların nefes alması da oldukça önemlidir.
Doğum Sonrası Fazla Kilolardan Nasıl Kurtulunur?
Bebek Odasının Perdesi Nasıl Olmalı?
Bebek odasında kullanılacak perdenin, kumaşı, boyar maddesi, kolay kullanımı, ışığı engellemesi gibi önemli konular vardır. Sonuçta perdeleri ışık girmesi veya istemediğimiz zamanlarda girmemesi için kullanırız. İşte bu noktada, katlama stor perde seçimi yapılabileceğiniz gibi güneşlik kullanımı da istediğiniz türden bir perde kullanmanızı kolaylaştıracaktır.
Sağlıklı bir kumaştan yapılması, odayı ferahlatacak bir formda olması, yerlere kadar inmemesi, temizliğinin ve ütüsünün kolay olması gibi seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız. Koyu renklerden uzak durulması da odanın kasvetli bir görünümden uzak olmasını sağlayacaktır.
Bebek Odasının Halısı Nasıl Olmalı?
Bildiğiniz gibi evdeki halılar gerçekten sağlık adına önemlidir. Halının toz tutmayan; ama siz gezindikçe tozun havalanmasını önleyen bir şekilde olması gerekiyor. Halıların yapıldığı malzemeler, alerjik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Emeklemeye başladığı zamanlarda ise gerçekten önemli bir etken haline geliyor. Bu nedenle kolay temizlenebilen, toz tutmayan ve mikrop barındırmayan türden olması gerekiyor.