Böbrek Nedir? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir?

Böbrek vücutta önemli faaliyetleri olan bir organdır. İnsanlarda, böbrekler karın bölgesinin arkasında yer alır. Sağlıklı bir insan olup, iki böbrek de mevcut olduğunda; sağ taraftaki diyaframın altında, solda olan ise dalağın arkasında yer almaktadır. Pek çok insanda, tek böbrek bulunabilir ve bu insanlar sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Böbreklerin ikisinde de üst bölgelerde böbreküstü bezleri yer almaktadır. Boyutları 9-13 cm arasında değişebilir ve sol böbrek sağdakinden az da olsa bir miktar büyüktür.

Böbreklerin üst bölgeleri kaburgalar tarafından korunmaktadır. Böbreküstü bezleriyle birlikte, yağ dokuyla çevrelenip, bir zar tarafından bütünüyle sarılmış durumdadır. Böbreklerin bir tanesi doğuştan bulunmayabilir ve bu duruma böbrek oluşamaması denilmektedir.

[renkbox baslik=”Karaciğer Yağlanması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi” link=”https://bilgihanem.com/karaciger-yaglanmasi-nedir/” resim=”https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/karaciger-yaglanmasi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg” renk=”mavi” yenisekme=”evet”][/renkbox]

Böbrekler, süzülmemiş halde bulunan kanı, karın bölgesi aorttan ayırmakta olan sol ve sağ böbrek atardamar yolu ile almaktadır. Dönen süzülmüş kan ise sağ ve sol böbrek toplardamar yoluyla ana toplardamara döner. Böbreğe giden kan, kalbin pompalamış olduğu kanın üçte biri kadardır.

Böbrek Nedir?

Böbrek Nedir?Omurgalarda karın boşluğunun iki yanında bulunan ve en önemli görevi, kandaki üreyi yani sidiği ayırarak, kanın temiz bir hale gelmesini sağlamaktır. Temel olarak vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yarayan boşaltım organımızdır denebilir.

Böbreğin Özellikleri Nelerdir?

Böbreğin Özellikleri Nelerdir?Böbreğin dış kenarları dışbükey, iç kenarları da içbükeydir. Bu görünüşüyle bir fasulye tanesini andırır. Ağırlık ve yapı olarak çok küçük görünen bu organ vücudumuzun işleyişi için oldukça önemlidir. Bir böbrekten boyuna kesit alındığında zar, korteks (kabuk bölgesi), öz (medulla) bölgesi ve havuzcuk (pelvis) bölgesi görülmektedir.

Zar böbreğin en dış kısmında bulunan, ince ama sağlam koruyucu bir tabakadır. Zarın hemen altında kırmızı renkli taneciklerden oluşan korteks bulunur. Bu taneciklere nefron (malpighi tanecikleri) adı verilir ve kanın süzülmesi işlemini yapan kısımdır. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunmaktadır. Öz bölgesinde idrar toplama kanallarından oluşan malpighi piramitleri yer almaktadır. Havuzcuk ise en iç kısımda bulunur. İdrar toplama kanalları havuzcuğa açılır. Burada toplanan idrar, idrar kanalları aracılığıyla idrar kesesine taşınır.

Böbreğin Görevleri Nelerdir?

Böbreğin Görevleri Nelerdir?

  • Böbreklerimizin en önemli görevlerinden biri, vücudumuzdaki zararlı ve atık maddeleri ( üre, ürik asit, kreatinin gibi) süzerek, idrar yolu ile atmaktır.
  • Vücudumuz için gerekli olan bazı minerallerin dengede tutulmasını sağlar. Bu mineraller; tuz, potasyum, magnezyum, su, glikoz ve proteindir.
  • Salgıladıkları renin hormonunun yardımıyla tansiyonu dengede tutar.
  • Yine salgıladıkları eritropoetin hormonu yardımı ile kemik iliğine uyarı yaparak kan yapımına yardımcı olur.
  • Vücuda alınmış olan D vitaminin kullanılmasını sağlayarak, kandaki kalsiyum-fosfor oranını dengeler ve sağlıklı bir kemik yapısının olması için katkılarda bulunur.

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?Nefrit: Nefronların iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Böbrek yetmezliğinin oluşmasındaki en önemli sebeplerden biridir.

Albümin: Böbreklerde bulunan idrar süzme kapsüllerinin tam olarak çalışmaması sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Albümin hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Böbrek Taşları: Yaşanmakta olan idrar yolları iltihabı sonucu eğer bir tıkanma durumu olur ise, buradaki maddeler vücudumuzda yer ederek böbrek taşlarını oluşturur. Bu taşlar böbrek bölgesinde şiddetli ağrı ve kanamalara sebep olabilir. Bu hastalıkta idrarın kanlı çıktığı da görülmüştür.

Üremi: Böbreğin üreyi yeterli derecede süzememesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır.

Böbrek Kanseri: Bu kanser türünde orta yaş üzeri ve çocuk tümörü olmak üzere iki çeşit tümör vardır. Bu iki tümörün belirtisi ise idrarın kanlı olması ve karnınızda oluşan sancılı ağrılardır. Erken teşhiste tedavi şansı oldukça yüksektir. Böbrek kanseri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Böbrek Yetmezliği: Kronik ve akut böbrek yetmezliği olarak 2’ye ayrılır. Görevini tam olarak yerine getiremeyen böbreklerin var olması sonucunda bu hastalık ortaya çıkar.

Böbrek Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

  • Böbrek hastalıkları kendini kolay kolay ele vermezler. Ancak belli başlı belirtileri vardır.
  • Çok sıvı alınmadığı halde sık idrara çıkma
  • Karın kısmında görülen ve sürekli devam eden ağrı
  • İdrarla beraber kanın da gelmesi
  • Sürekli olarak devam eden bulantı hali
  • Ayak ve el bölgelerinde olağan dışı şişmeler

Eğer bu belirtilerin birini yaşıyor veya şüpheleniyorsanız bir doktora başvurmalısınız. Her hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarında da erken teşhis oldukça önemlidir ve tedavi başarıyla sonuçlanır. Böbrek hastalığından kurtulmak için şifalı bitkiler de bulunmaktadır. Bu bitkiler; ayrıkotu, badem, bakla, çilek, enginar, ısırgan otu, maydanoz ve pırasadır. Bu sebzeleri kaynatarak günde 1 bardak içmeniz faydalı olacaktır.

Okur Yorumları

Benzer Yazılar
Charles Darwin Kimdir

Charles Darwin Kimdir
Biyoloji
Yazıya Git

Aristoteles Kimdir

Aristoteles Kimdir
Biyoloji
Yazıya Git

Sera Etkisi Nedir

Sera Etkisi Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Edward Anthony Jenner Kimdir

Edward Anthony Jenner Kimdir
Biyoloji
Yazıya Git

Deniz Suyu Nedir

Deniz Suyu Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Organik Tarım Nedir

Organik Tarım Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Radyasyon Nedir

Radyasyon Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Atom Nedir

Atom Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Deniz Suyu Nedir? Neden Tuzludur? Faydaları Nelerdir?

Denizler sadece yeryüzünün bir parçası olmakla kalmayıp, içeriğindeki mineraller sayesinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Tuz oranı her denizde aynı değildir. Ama sağladığı faydalar hemen hepsinde ortaktır. Bu yazımızda sizlere deniz suyu hakkında bilmeniz gereken bilgileri paylaşıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir