Böbrekler İçin Suyun Önemi – İnsan böbreğinin hayat boyu dört milyon litre kan süzdüğünü biliyor musunuz? Vücutta çeşitli nedenlerle bulunan atıkların vücuttan atılmasını sağlayan organ böbreklerdir. Kanda birikmiş olan üre, kreatin gibi zehirli atıklar, toksit olarak tanımlanan kimyasal maddeler su ile karıştırarak idrar yoluyla böbrekler tarafından gerçekleştirilir. Böbreğin bu temel görevi yanında daha bir çok görevi vardır. Bu kadar hayati bir organın sağlıklı çalışması için günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Böbrek Sağlığı hakkında genel bilgiler yazımızın devamında…
Kan basıncını ve kan şekerini normlar içinde tutmak, kötü kolestrolü (LDL kolesterolü) düşürmek için; statin tedavisi, protein alımını ve tuzu kontrol etmek, yeterince su içmek, böbrekleri korumaya yardımcı olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük tuz tüketiminin 5 gramla sınırlı tutulmasını önermektedir. Ülkemizde ise tuz tüketiminin günde ortalama 15 gram olduğu belirtilmektedir.
Sağlıklı böbrekler için günde 8-10 bardak su içilmesi öneriliyor. Tüketilen suyun, doğal su olması yani çay, meyve suyu ve ayran gibi içeceklerdeki su oranını buna dahil etmemeniz gerekli. Kısacası böbreklerin birincil görevini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu günlük su miktarının ihmal edilmemesi gerekiyor.
Böbrek sağlığı için dikkat edilmesi gereken şey aslında genel vücut sağlığı için uyulması gerekenler. Bunun başında da tabi ki yaşam tarzına önem göstermek geliyor. Düzenli uyku ve sağlıklı beslenmenin (Taze yiyecekler, taze sebze-meyve, katkısız gıda maddeleri, yağ ve tuz oranı az hayvansal besinler vb) yanında düzenli olarak egzersiz yapmak (yürüyüş, yüzme) böbreklerin sağlığı için de önemlidir.