Chip Tuning Nedir? Araçlara Nasıl Uygulanır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Chip tuning denildiği zaman akla ilk gelen hızlı otomobiller olur. Keza bunun gelmesi normal olup, uygulamanın ilk olarak da amacı budur. Fabrikasyon araç üretimlerinde motor gelişiminden sorumlu mühendis takımları Ar-Ge çalışmalarını “sıfır sorun” prensibiyle sürdürürler. O yüzden üretim sürecindeki araçların güç kısımlarında belli bir sınır vardır.

Üretici, ünitelerin uzun süre ve sağlıklı kullanımları için en iyi güç aralığını belirlerler. Bu, aynı zamanda yakılacak yakıtın da en iyi ortalamada olacağını gösteriyor. Son yıllarda adını daha fazla duyduğumuz “chip tuning” uygulaması, güç ve tork konusunda tatmin olmayanların başvurdukları bir şeydir.

Oktan ve Setan Nedir? Araç Motorlarına Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Uzman kişilerce gerçekleşen chip tuning, araç ECU sistemlerine yapılan bir müdahaledir. Bilgisayarla yapılan işlemlerin iyi sonuçları olduğu gibi dikkat etmemiz gereken hususlar da vardır. Sizlere bu yazımızda motor gücü artırımı olarak da söyleyebileceğimiz chip tuningin nasıl yapıldığı, motorlara fayda ve zararları nelerdir onlardan bahsedeceğiz.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Chip Tuning Nedir?

Chip Tuning Nedir Chip tuning, araç motor ECU (electronic control unite) sistemindeki yazılımın değiştirilerek yapılan güç artırım yöntemidir. Güç artırım uygulaması farklı amaçlar için de yapılabiliyor. Özellikle modifiye dünyasında çok uygulanır. Mesela spor aracının karoserini body kit uygulamaları ile agresif hale getiren bir kişi mutlaka chip tuning ile de motorundan daha fazla güç almak ister. Tabi bunun için aracının uygun olması gerekmektedir.

Chip tuning uygulamasıyla yalnızca motor gücü artırılmıyor! Motor gücünü istediğiniz oranda aşağıya da çekebiliyorsunuz. Yukarıda özellikle bu işin profesyonellerce yapılmasının daha iyi olacağını söylemiştik. Uygulama, aracın elektronik beyin kısmına girerek orada yapılacak değişimleri kapsadığı için risk de büyüktür.

Birçok kişi chip tuninge sıcak bakarken, bir kısım insan da tehlikeli ve gereksiz bir şey olduğunu savunur. Aslında nasıl uygulandığını anlattıktan sonra “fayda ve zararları” başlığımıza geldiğimizde chip tuningin mantığını daha iyi anlayacaksınız.

Chip Tuning (Remap) Araçlara Nasıl Uygulanır?

Chip Tuning (Remap) Araçlara Nasıl Uygulanır Chip tuning uygulamasının birçok ismi olduğu gibi remap da denilmektedir. Yani, ECU sistem düzenini yeniden şekillendirmek gibi algılayabiliriz. İşlemler için ilk önce aracımızın buna uygun olup olmadığını tespit ettirmemiz gerekiyor. Bazı motorlar bunu karşılayabilecek durumda olmayabilir. İkinci aşamada aracın beyin yani, yazılımına girilecek ekipmanın olması gerekmektedir. O ekipmanların içeriği de bilgisayar ve soketten oluşmaktadır.

İlk önce soket ile pc birbirlerine bağlanır. Aracın standart verilerine bakıldıktan sonra dosya halinde dikkatli bir şekilde bilgiler kaydedilir. Kaydetme kısmı gerçekten önemlidir. Otomobilinizin ilk motor çıkış bilgileri burada kayıtlıdır. Uzmanlar dosyayı aldıktan sonra olabilecek veya istediğiniz güç rakamlarını sizlere sunarlar.

Biraz sonra anlatacak olsak da; ne kadar fazla aracın normal kapasitesinden çok ps artırımı istersek, unutmayalım ki buna bağlantılı her şeyin de sarfiyatı çok olacaktır. Konuya dönüş yapacak olursak rakamlar belirlendikten sonra chip tuning uzmanı tamamen farklı bir dosyayı araca geri gönderir. Böylelikle yazılıma bağlı olan ps ve tork, artık yeni haliyle hizmet vermeye başlamaktadır.

Chip Tuning Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?

Kaç Çeşit Chip Tuning Uygulaması Vardır Remap işleminin farklı yolları vardır. Bazıları aynı amaca yönelik olurken bazıları tam tersine olur. Yukarıda sizlere chip tuningin bilinen yapılış yönteminden bahsettik. PC ve soket yardımı ile gerekli olan beygir artırım dosyaları eskileriyle değiştiriliyor.

Her zaman motor gücü artırımı olmaz. Yakıt tasarrufu için de insanlar chip tuning yazılımına başvururlar. Enjeksiyon sistemli motorlarımıza bir kutucuk yardımı ile de istenilen çalışmalar yapılabilir. İnternet çağında yaşadığımız için uzaktan bağlama yöntemleriyle de uygulama yapılabiliyor.

Ve bunu cep telefonlarımızdan kontrol edebilecek şekle de getiriliyor. Mobil cihazlarımızda yüklü uygulama sayesinde tek basışla sizlere sunulan sürüş özelliklerini aktif edebiliyorsunuz. Yol durumunuza göre normal, spor veya yarış modu kullanımlarına imkan veriliyor.

Chip Tuningin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Chip Tuningin Fayda ve Zararları Nelerdi ECU programlarının değiştirilmesi yönünde iki farklı düşünce vardır. Bir kısım uygulamanın motor ömründen eksilteceğini düşünürken, bir diğer kısım ise aksine motor ömrünü uzatacağını söyler. Uzman kişilerce söylenen; chip tuning işleminden normalden fazla bir güç istiyorsak, motorun sağlıklı çalışmasını engelleyecek şeylerin olabileceğini söylüyorlar. Mantık olarak baktığımızda ise 150 beygirle girdiğimiz otomobilimizi 300 beygire yakın yaparsak haliyle parçalar buna dayanmayacak ve motorumuz patlayacak!

Bu durumla karşılaşan yüzlerce örnek verilebilir. Peki, gücümüzü %20 artırırsak ne olur? Fabrika üreticileri motorun ECU sistemini en uzun motor ömrüne göre ayarladıkları için üstüne gelecek her bir güç değişikliği üniteyi yıpratabilir.

Her şeyden önce genel olarak aracımızın ECU bölgesine dışarıdan yapılacak bir müdahalenin ne kadar riskli bir şey olduğunu idrak etmemiz gerekmektedir. Reklamlarda sıklıkla gördüğümüz “en ucuz chip tuning bizde” gibi kelimelere inanmamamız gerekir. Bu iş tamamen uzman kişilerce hassas ve bilinçli şekilde yapılır. Çünkü araç beynine girildiği zaman elektronik anlamda kaç adet sistem yazılımı varsa hepsi aslında risk altında oluyor.

Diyelim ki profesyonel olarak bu işi yapan birini bulduk ve aracımızın yakıt tasarrufu yapmasını istiyoruz. Ortalama olarak %10 ile %40 arasında güç artırımını uygun gören uzmanlar, özellikle turbo beslemeli motorların yazılıma olan tepkilerin daha iyi olduğunu söylemektedirler. Biraz önce bahsettiğimiz diğer kesim ise chip tuningin aksine motor ömrünü uzattığını iddia ediyor. Aynı anda güç artırımı ile birlikte yakıt tasarrufu isteyenler için özel hazırlamış programların da kesinlikle üniteye zarar vermediği söyleniyor.

Eğer ki bir mantık yürütecek olursak; 1.5 ton ağırlığında bir arabanın 1.5L 110 beygir gücünde bir dizel motorla hareket ettiğini düşünelim. Chip tuning uzmanları gücün 130 ps’e yükseltilmesi halinde ünitenin 1.5 tonu çekmede harcayacağı eforun daha da azalacağını ve böylelikle de motorun arıza yapma ihtimalinin ortadan kalkacağını söylüyorlar.

Bir de bunun yakıt tüketim açıklamaları var. Normal şartlar altında beygirle beraber ekstra olarak alınan torktan dolayı, çekişin daha basitleştirilip, aracın çekeceği yakıtın da azalması sağlanıyor şeklinde açıklamalar yapılır. Diğer taraftan düşünüldüğünde gelen ekstra güç, aracın genel karoser yapısını daha rahat kaldıracak ve benzin çekişi daha az olacak!

Chip Tuning Hangi Araçlara Uygulanabilir?

Chip Tuning Hangi Araçlara Uygulanabilir Chip tuning, benzinli veya dizel motorlara uygulanabilir. Ancak ünitelerde turbo desteği olması gerekmektedir. Yani fabrikanın sınırlı olarak bizlere sunduğu güçler turbo ile en uygun şekilde açığa çıkartılacak. Yazılımda değişim olmadan önce, motorumuz bunu kaldırabilecek mi baktırılması gerekmektedir.

Diğer türlü çalışma performansı zayıflaşan, bitmiş bir turboya chip tuning yapılması sakıncalı olabilir. Keza piston, krank mili vb. hayati parçaların da tam randumanlı görevlerini yerine getiriyor olmalılar.

Sonuç olarak chip tuning için ne faydalı ne de zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcı deneyimleri hakkında bilgi topladığımızda, istenilen performansların alındığı ve yakıtta olumsuz bir durum olmadığı söyleniyor. Tabi ki bu belli sınır çizgilerinde yapıldığında!

Süperşarj Nedir? Nasıl Çalışır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Olayı daha da farklı bir kısımda değerlendirecek olursak, normal bir sedan otomobilde yolculuk edecek kişi sayısı 5 adettir. Eğer ki aynı hacim içerisine 8 kişi sığdırmak istersek, sıkışıklık meydana gelecek ve yolcular nefes almakta zorlanacak. İşte motorumuzdan verebileceğinin bir katı daha güç istersek, ünite bir süre sonra sıkışacak ve patlayacaktır.

Özellikle genç sürücüler arasında moda olmaya başlayan ve “yazılım attırmaz” diye tabir edilen chip tuning çalışması için orijinal bir marka ürünleri tercih edilmelidir. Aslında orijinallikten kasıt, uygulama sonrasında motor garantisi verebilecek, sonradan aracın hiçbir dengesini bozmayacak ve gerektiği yerde basit bir şekilde iptal edilebilecek araçlar seçilmelidir.

Benzer Yazılar
Diferansiyel Nedir

Diferansiyel Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır
Otomotiv
Yazıya Git

Varex Egzoz Nedir

Varex Egzoz Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

Volan Nedir

Volan Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

Otomobilin İcadı

Otomobilin İcadı
Otomotiv
Yazıya Git

Boxer  Motor Nedir

Boxer Motor Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

Eksantrik  Mili Nedir

Eksantrik Mili Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

Marş Motoru Nedir

Marş Motoru Nedir
Otomotiv
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Rot ve Balans Ayarı Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır ve Yapılır?

Sizlere bu yazımıda, araç lastiklerimizin belli düzlemde sağlıklı gidebilmesini sağlayan rot ve balans ayarlarından bahsedeceğiz. Bozulduklarında büyük sorunlar çıkartan tekerlek ayarlarının nasıl düzeltilebileceği konusunda da bilgi vereceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir