Yanlış olduğu bilindiği halde, devam edilen alışkanlıklar büyük sağlık sorunlarının kapısını aralıyor. Anadolu insanının yıllardır uyguladığı, yapılan araştırmalarla zararlı olduğu kanıtlanan ancak annelerin kullanmaktan bir türlü vazgeçmediği yöntemdir; bebeklerini sallamak. Düzenli uyku alışkanlığı kazandırmak yerine birçok aile bebeklerini; beşikte, battaniyede ya da ayakta sallamayı tercih ediyor.
Uygulamaya hazır haldeler
Bebekler ilk aylarında dünyaya adapte olmaya çalışırken bir yandan da gaz sorunu yaşar. Sancısı olan bebek haliyle uyumakta güçlük çeker. Birçok anne ve baba, büyüklerinin yönlendirmesiyle çocuklarını sallamaya başlar. Önceleri “Ben kesinlikle çocuğumu sallayarak uyutmayacağım” diyen anne yıpranan sinirleri, uykusuzluk ve lohusalık psikolojisiyle önerileri değerlendirmeden adeta robotlaşarak yerine getiriyor.
Neden uyuyor?
Aile büyüklerinin çözüm olarak sunduğu sallama yöntemi ise bebeklerin sağlığına kalıcı şekilde zarar veriyor. Öncelikle bebek sallandığı zaman uykusu olduğu için değil başı döndüğü için sakinleşiyor ve uykuya dalıyor. Zaman içinde bebek daha hızlı sallanmayı hatta gece boyu annesinin ayağında sallanarak uyumayı talep ediyor.
Çok ciddi sonuçlar yaşanabilir
Bebekleri sallamak, sakinleşmesi için kollarından tutup sarsmak bebeklerin ciddi travmalar yaşamasına neden olur. Bebeklerin yaşadığı bu duruma ‘Sarsılmış bebek sendromu’ ismi verilir. Sallanan bebekte kafa içi kanaması, göz dibi kanaması ve beyin hasarı meydana gelebilir. Hatta bu durum ölümle bile sonuçlanabilir.
Aman dikkat!
Bebeğinizin uyku problemi var ise onu sallamak yerine bir uzmanın kapısını çalmanızda yarar var. Ayrıca unutulmaması gereken bir gerçek var ki; o da şu! Hiçbir bebek dünyaya kendi istediği için gelmedi. Size emanet olarak gönderilen evlatlarınızı hem fiziksel hem de duygusal olarak hırpalamanız son derece yanlış. Siz, ne kadar gergin olursanız olun, onun sadece şefkate ihtiyacı var. Savunmasız minikleri sarsarak, hırpalayarak hatta bağırarak emin olun elinize bir şey geçmeyecek. Sadece onun üzülmesine hatta çok ciddi şekilde travma geçirmesine neden olabilirsiniz.
Çocuklara uyku alışkanlığı kazandırmanın 8 yolu