Çocukluk Dönemini Neden Hatırlamıyoruz?

Genel olarak bakıldığında birçok şeyi hatırladığınızı fark edersiniz. Mesela 18. yaş doğum gününü, lisede ki ilk günü, en son börek yediğin ya da ilk kız arkadaşınızı. Peki, iki yaşında ki halinizi hatırlıyor musunuz? ya da ilk doğum gününüzü?

Hayır! değil mi? Peki, neden belirli bir yaşın altındaki hatıralarımızı hatırlayamıyoruz?

Özellikle bazı insanlar nadiren de olsa 3-4 yaşlarından bazı anıların gözünde canlandırabilmektedir. Fakat çoğunlukla çocukluk döneminde ki hatıralarımızın çoğunu hatırlayamayız. Özellikle de 2 yaş ve altında ki olayları asla düşünemiyoruz.

Sigmund Freud bu duruma “İnfantil Amnezi” yani “Çocukluk Amnezisi” adını verdi, yani uygunsuz ve travmatik cinsel içeriklerinden dolayı en eski hatıralarımızı bastırıyoruz. Ancak bugün çoğu uzman, erken bellek boşluklarımız için farklı açıklamalar sunuyor.

Bir teoriye göre, geçmişte belirli bir olayın ayrıntılarını hatırlayabildiğimiz epizodik (Bölüm bölüm, aralıklı olaylardan oluşan) anılar oluşturmamızdır. Ancak bu anıların bir son kullanma tarihi vardır. Örneğin, 60 yaşında bir kişi, 30 yaşından sonraki epizodik anıları büyük bir oranda hatırlayabilir, ancak tüm ayrıntıları doğru bir şekilde hatırlayamayacaktır. Bu kişi ayrıca çocuklukta olan bazı şeyleri de hatırlayabilir.

Bazı araştırmacılar, bebeklerin önce dil gibi diğer bilişsel yetenekleri oluşturana kadar epizodik anılar oluşturamayacağına inanıyorlar. Bununla birlikte son deneyler, fareler gibi hayvanların da infantil amnezi yaşadığını göstermiştir. Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte etkili olanın, muhtemelen dil değil, beyin biyolojisinin bir işlevi olduğu anlamına gelir.

Bildiğimiz başka bir şey ise bebeklerde ki bellek ve kodlamanın, daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde olduğu kadar verimli olmadığıdır. Bunun nedeni muhtemelen bir bebeğin beyninin prefrontal korteksinin henüz olgunlaşmamış olmasıdır. Ya da beynin küçük çocukların hipokampusünde hızla yeni hücreler oluşturması ve tüm bu yeni hücrelerin bebek olarak oluşturduğunuz anıları gizlemesi veya silmesi olabilir.

  • Prefrontal Korteks: İnsan prefrontal korteksi bütün sinir sistemi aktivitelerinde bilgileri dikkatlice toplar, bütünleştirir, formülleştirir, uygular, denetler, değişiklikler yapar ve yargılar.
  • Hipokampus: Hipokampus, beynin medial temporal lobunda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge.

Başka bir olasılıkta ise, bebeklerin aslında çok sayıda erken hatıra oluşturmaları, ancak yaşlandıkça onlara erişememeleri durumudur. Bu erken anıların, silinemez veya erişilemez bir güvenlik duvarının arkasına konulup konulmadığı hala bilinmemektedir.

Peki senin hatırladığın en eski hatıran nedir? Bu yazının yorum kısmına ekler misin?


Göz Atın!

Alcubierre Warp Sürücüsü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir