Düğün Bütçesi Nasıl Ayrılır? Bir düğünü planlarken yapman gereken ilk şey hiç tartışmasız bütçe planıdır. Çünkü hayalini kurduğun her şeyin bir bedeli var. Hayallerinin önceliğini belirleyerek plan yaparsan bu süreci bütçesel olarak çok kolay atlatırsın.
Sen ilk defa evleniyorsun ama ben pek çok düğün hazırladım. Sen hayalci, ben gerçekçiyim. İkimizin bilgilerini birleştirerek harika bir planlama yapacağız. İşe de ilk olarak düğün bütçeni ayırarak başlayacağız.
Düğün Bütçesi Nasıl Ayrılır?
Öncelikle senden nişanlınla oturup düğününüz için ne kadar para harcayacağınızı belirlemeni istiyorum. Eğer bütçesel olarak devreye aileler giriyorsa bütçe planlamaya onları da dahil edip ortak miktarınızı bir kenara not etmelisin. Daha sonra toplam bütçeni tüm kategorilere bölerek bütçeni aşmadan düğün planı nasıl yapılır planlayacağız.
Düğün bütçesini ayırmanın en basit yolu mekan, gelinlik, organizasyon, düğün fotoğrafçısı gibi tüm kategoriler için belli bir miktar belirlemekle başlar.
Neyi hayal edersen et en fazla miktarı düğün mekanına harcayacaksın bunu unutma! Ünlü bir tasarımcı gelinliği giymek istesen bile ayırdığın miktardan daha fazlası mekan kategorisinde olacağı tartışmasız bir gerçek. O nedenle en fazla miktarı ona ayırarak diğer kategorileri analiz etmek için biraz daha düşünmeni istiyorum.
- Mekandan sonra hayallerinde en fazla hangi kategori varsa onun için birkaç teklif almalı ve ne kadar harcayacağını belirlemelisin bu gelinlikte olabilir, düğün fotoğrafçısı da…
- Gelinlik seçiminin hazır ve ünlü bir marka mı, özel dikim mi olmasını planlıyorsun ona karar vermelisin. Ünlü markalar her zaman daha pahalı olduğu için bütçeni ona göre ayırman gerekir. Bu noktada küçük bir fiyat araştırması yapmalısın.
- Düğün fotoğrafçın en iyilerinden biriyse toplam bütçenin %30’una mal olabilir. Bütçeni doğru planlamak için erkenden fiyat teklifi alabilirsin.
Düğünde En Çok Neye Para Harcayacaksın?
İster tarihi mekan istersen de kır düğünü mekanları arasından bir tercih yap. Değişmeyen tek şey düğünün için en fazla parayı mekana ayıracağız.
Madem ki en fazla bütçe mekana ayrılıyor o halde önce nasıl bir mekan olacağını belirlemeliyiz. Çünkü mekan bütçesi hem istediğin mekan tercihine hem de davetli listesine göre değişiklik gösterecek.
- İlk aşamada hangi düğün mekanında evlenmek istediğini bulmalısın!
- Mekanını seçtikten sonra davetli sayısı hakkında bilgi sahibi olmalısın. Davetli sayısı nişanlınla arkadaşlarınız, ailenin ve nişanlının ailesinin davetlileri olarak 3’e ayrılır. Bu rakam en az mekan kadar önemlidir. Çünkü mekanın fiyatını bu sayı belirleyecek!
Mekanların fiyatı kişi sayısı ile belirlenir. Eğer sadece boş bir mekan tutmuyorsanız menü seçiminde kişi ya da kafa sayısı olarak belirleneceğini unutmamalısın.
Örneğin; 300 kişilik bir düğün planı yapıyor ve kişi başı 159 TL olan bir menü seçtiyseniz mekan için ayırman gereken bütçe 47.700 TL olacaktır. Planlamayı aşağıdaki denkleme göre yapmayı sakın unutma!
Davetli sayısı X Kişi başı menü = Mekan Bütçesi
En Kolay Biçimde Düğün Bütçesi Planlama Nasıl Yapılır ?