Düğünlerde neden pasta kesiliyor?
Düğünlerde neden pasta kesiliyor? Günümüz düğünlerinin en vazgeçilmez olayı pasta kesimidir. Özellikle kat kat yükselen pastanın neredeyse sosyo-ekonomik yapısının bir göstergesi olduğu kabul gördüğünden dolayı pastalar kat kat yükselmektedir. Düğünlerde pasta olayı öyle bir hal almış durumdadır ki gelin ve damat pasta kesimi için kılıç büyüklüğünde bıçak kullanmak durumunda kalmaktadır.
Düğünlerde Pasta Kesmenin Hikayesi
Buğday, insanlık tarihi boyunca bereket, doğurganlık ve mutluluğun sembolü olarak kabul edildiğinden dolayı ilk başlarda, düğün merasimlerinde, iyi temenniler gelinin başına buğday dökülerek sunuluyordu.
Bekar genç kızlar yada evlenememiş kızlar, kısmetlerinin açılması için bu buğday saçma olayının kendi başlarına isabet etmesi için büyük bir uğraş içerisini girerlerdi.
Tıpkı şuanda uygulanan gelin çiçeğinin, gelin tarafından nikah sonrasında fırlatılması ve bu çiçeğin bekar kızların aynı inanışla yakalamaya çalışması gibi diyebiliriz.
Milattan Önce Pasta Kesimi
Roma döneminin ilk yıllarında “aşçılık” çok büyük saygı gören bir meslek grubuydu ve bu aşçılar milattan yaklaşık 100 sene önce bu gelenek üzerinde bazı değişikliğe gittiler. Düğünde gelinlerin başına saçılan bu buğdayları kullanarak ufak, tatlı kekler yaptılar. Aşçılar yapılan bu kekleri her ne kadar gelinin başına atmak için değilde; yemek için yapmış olsalar da bir şey atmayı gelenek haline getirenler bu tatlı kekleri de gelinin başına atmaya devam ettiler.
Sonraları ise bu geleneğin devamı olarak, düğün için yapılan keklerin bereket sağlaması amacıyla gelinin başının üstünden ufalanması, sonrasında da evlenen çiftin bu kek kırıntılarını beraber yemesi gibi bir gelenek başladı. Zaman ilerledikçe düğüne gelen konuklarda evlerinden getirdikleri fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler ve bala batırılmış bademlerle düğün törenine katkıda bulunmaya başladılar.
Avrupada Pasta Geleneği
Bu gelenek hızlı bir şekilde Avrupa’nın batısına, oradan da İngiltere’ye yayıldı. İngiltere’de ki aşçılar kekleri bir çeşit biraya bandırıp kendilerine has düğün pastalarını meydana getirdiler. Orta Çağın başlarında ise bu adet bir süre unutuldu. Gelinin başına buğday ve pirinç dökülmesi tekrar moda oldu.
Unutulan bu gelenek dekoratif ve süslü bisküviler, yağlı çörekler ortaya çıktığında yine değişti. Düğüne gelen konuklar bu kekleri evlerinde hazırlayıp düğüne getirmeye başladılar.
İngiltere’de ise yapılan bu kekler, çörekler üst üste yığılmaya başlandı. İş öyle bir hal aldı ki; düğün sırasında üst üste yığılan bu pastalar ne kadar yüksek ve gösterişli olursa o kadar iyi, o kadar çok bereket habercisi olduğuna inanılır oldu.
Gelin ve damat bu yığının üzerine çıkarak birbirlerini öptükten sonra ilk olarak gelin olmak üzere yiyecek yığınının yenilmesine başlanıyordu.
İngiliz ve Fransız aşçılar arasındaki bu gelişim yarışı, en iyi, en dekoratif ve en lezzetli pastayı yapma yarışına döndü. Bu pasta yarışı süreci içinde düğün pastası adeti de yayıldıkça yayıldı, düğün törenlerinin olmazsa olmazları arasına girdi.
Günümüzde Pasta Kesme Geleneği
Günümüzde ise yapılan pastalar özellikle yüksek katlarda yapılmaktadır. 6-7 kat yapılan bu pastalar gelingelin ve damat tarafından kılıç benzeri bir bıçakla kesilerek ilk önce damat tarafından ardından da gelin tarafından damada yediriliyor. Bunun ardından düğüne gelen tüm misafirlere aynı pasta limonatayla ikram ediliyor.