Güvenlik genellikle yeni araç alıcıları için en önemli önceliktir. Bu durum, Euro NCAP’ın test kaynaklarının, sürücüleri ve yolcuları en iyi koruyacak olan aracı seçmek isteyen herkes için hayati bir bilgi kaynağı olduğu anlamına gelmektedir. 1997’den bu yana, bu kuruluş her bir otomobil üreticisinin ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için kapsamlı testler ile binlerce yeni arabayı parçalamıştır. Böylece, endüstri genelinde güvenlik standardının oldukça yükselmesine yardım etti diyebiliriz.
Çoğu ülkede, temel emniyet gereksinimleri taşıyan arabaların satışına izin vermektedir. Bu nedenle, Euro NCAP’ın testleri en zorlayıcı maddeler arasındadır. Kurulduğu günden bu yana, yeni araçların ezici çoğunluğunun temel güvenlik standardını belirleyen Euro NCAP, birkaç yılda bir testleri zorluk seviyesini artırarak üreticilerin beğeni toplayan beş yıldızlı güvenlik derecelendirmesini elde etmesini zorlaştırıyor. Peki, Euro NCAP arabaları nasıl değerlendiriyor ve verilen puanlar ne anlama geliyor?
Euro NCAP Arabaları Nasıl Test Eder?
Euro NCAP, hem İngiltere’de hem de Avrupa Birliği genelinde çeşitli hükümetlerin yardımlarını alarak araştırma çalıştırmalarını sürekli geliştirmektedir. Genel olarak, Euro NCAP, test edilecek otomobilleri iki şekilde elde etmektedir. Ya otomobil üreticileri, standart haline gelen ve müşteriler tarafından önemsenen bu testlerin yapılması için ürettiği arabaları piyasaya sürmeden önce bağışlar ya da Euro NCAP testi gerçekleştirmek için üreticilerden arabaları satın alır.
Her araba temin edildikten sonra test edilir ve dört kategoride – Yetişkin Yolcu, Çocuk Yolcu, Yaya Güvenliği ve Güvenlik Asistanları olmak üzere puanlandırılır. Puanlama, bir ila beş yıldız arasında yapılmaktadır.
Yetişkin Yolcu
Yetişkin Yolcu güvenliği puanının belirlenmesi için altı farklı test gerçekleştirilir. Bunlardan ikisi ön taraftan alınan darbeler ile yapılmaktadır. Ön taraftan alınan darbelerden birisi sağlam ve katı bir bariyere karşı diğeri ise %40 esneyebilen bir bariyere çarptırılarak gerçekleştirilir. Ön taraf testlerinde araçların hızı 64 km/saat (40 mil/saat) olacak şekilde ayarlanır. Yan taraf testlerinde ise, test edilen aracın bir başka araca çarpması ya da bir ağaç veya sokak lambasına çarpması şeklinde yapılır. Yan taraf testlerinde, diğer aracın çarpması senaryosunda 48 km/saat (30 mil/saat) hız kullanılırken ağaç veya sokak lambasına çarpma senaryosunda 32 km/saat (20 mil/saat) hız kullanılır. Beşinci testte ise, arkadan alınan bir darbe ile yetişkin yolcunun baş ve boyun yaralanmalarının ne kadar hafifletilebildiği test edilir. Son testte ise, aracın Otomatik Acil Frenleme sisteminin ne kadar etkin çalıştığı test edilir. Ön taraftaki bir engelin ne kadar iyi algılanabildiğini ve acil durdurmanın ne kadar otonom gerçekleştirildiğini test eder.
Çocuk Yolcu
Kötü yerleştirilmiş çocuk koltukları bir kaza durumunda çocuklar için büyük bir risk oluşturabilir. Sonuç olarak, Euro NCAP, test ettiği her arabada bir çocuk koltuğunun güvenliğini test etmektedir. Aynı zamanda, bir kaza durumunda bir çocuğu ne kadar iyi koruduğuna ve isofix bağlantı parçalarına benzer hangi bağlantı seçeneklerinin standart veya opsiyon olarak sunulduğuna göre puanlama yapılır.
Yaya Güvenliği
Bu güvenlik testinde, aracın bir kişiye çarpması durumunda yaya güvenliği açısından aracın ön ucunun ne kadar affedici olduğu test edilir. Yaralanmaya neden olabilecek gövde altındaki sert noktalar eksi puan oluştururken, açılır kapanır kaputlar veya dış hava yastıkları gibi özellikler için artı puan verilir. Otomatik Acil Frenleme sistemleri sıklıkla başka bir otomobille çarpışmayı önleyebilirken, en iyi sistemler yaya trafiğini de tespit edebilir ve birileri yola çıkarsa arabayı güvenli bir şekilde durdurabilir. Bu donanıma sahip olan otomobiller bu kategorideki en iyi puanları alacaktır.
Güvenlik Yardımcısı
Euro NCAP ayrıca, ilk etapta kazayı önleyebilecek akıllı teknolojilerin testlerini de yapmakta ve puanlandırmaktadır. Elektronik denge kontrolü ve emniyet kemeri hatırlatıcıları gibi donanımlar, uzun süredir Güvenlik Yardımcısı kategorisinin gerekli bir parçası olmuştur. Bunların yanı sıra hız limiti fonksiyonları, şerit kalkış uyarı sistemleri ve otomatik acil frenleme özellikleri de puanlamaya dahil edilmektedir. Bu özelliklerin ne kadarını standart olarak veya opsiyonel olarak sunulduğunun puanlamaya etkisi büyüktür. Eğer standart olarak sunuluyorsa işlevini ne derecede yerine getirdiğine göre puan verilmektedir.
Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Euro NCAP, yeni araçların daha güvenli hale getirilmesi için sürekli çaba göstermektedir. Sonuç olarak, testleri neredeyse her yıl daha zorlayıcı hale gelmektedir. Bu durum, 2012 yılında beş yıldızlı derecelendirmeyi başaran bir otomobilin bugün aynı puanı alamayacağı anlamına geldiği için araştırmanızı güncel araçlar üzerinde yapmanız daha iyi olacaktır.
Bu testler, uluslararası güvenilirliğe sahiptir. Bu nedenle çoğu üretici, bu testlerden aldığı yüksek puanların reklamını yapmaktadır. Eğer sıfır bir araç almayı düşünüyorsanız, o aracın Euro NCAP testinin yapılıp yapılmadığına ve kaç puan aldığına mutlaka bakmanız tavsiye edilmektedir. Almayı düşündüğünüz marka-modelin güncel testi yoksa eskiden aldığı puanlar da fikir verecektir. Ancak yıllar geçtikçe daha üst düzey testlerin yapıldığını ve test seviyelerinin zorlaştırıldığını unutmamanız gerekiyor. Almayı düşündüğünüz marka-modelin Euro NCAP puanı çok düşükse veya testi yapılmamışsa bu durumu sorgulamanız gerekir. Neden Euro NCAP testine dahil edilmediğini araştırmalısınız. Çünkü bazı otomobil üreticileri, testlerden düşük puan alma ihtimalinden dolayı bazı modellerini Euro NCAP testlerine girmesini istememektedir. Bu nedenle teste gönderilmeyen bir aracın büyük bir güvenli açığı olabileceğini unutmamalısınız. Çok yüksek bütçelerle ve birçok fedakarlık göstererek aldığınız araçların güvenli araçlar olmasını istemeniz en doğal hakkınızdır.