Hava Basıncı Hava Durumunu Nasıl Etkiler?

Hava Basıncı Nedir?

Hava Basıncı Hava Durumunu Nasıl Etkiler? Tanım olarak atmosferik veya hava basıncı, yüzeyin üstündeki havanın ağırlığı ile Dünya yüzeyinde uygulanan alan birimi başına güçtür. Bir hava kütlesinin uyguladığı kuvvet, onu oluşturan moleküller ve bunların büyüklüğü, hareketi ve sayısı havada bulunur.

Bu faktörler önemlidir, çünkü havanın sıcaklığını ve yoğunluğunu ve dolayısıyla basıncını belirlerler. Yani bir yüzeyin üzerindeki hava moleküllerinin sayısı, hava basıncını belirler. Molekül sayısı arttıkça, bir yüzey üzerinde daha fazla baskı uygular ve toplam atmosferik basınç artar. Aksine, molekül sayısı azalırsa, hava basıncı da artar.

Hava Basıncını  Nasıl Ölçüyorsunuz?

Hava basıncı bir cıva veya aneroid barometresi ile ölçülür. Cıva barometreleri, dikey bir cam tüp içindeki bir cıva kolonunun yüksekliğini ölçer. Hava basıncı değiştikçe cıva sütununun yüksekliği de bir termometre gibidir. Meteorologlar, atmosfer olarak adlandırılan birimlerdeki hava basıncını ölçer (atm).

Bir atmosfer, deniz seviyesinde 1,013 milibar (mb)’ye eşittir. Bir aneroid barometresi, çıkartılan havanın çoğunda bir boru sargısı kullanır. Basınç arttığında bobin daha sonra içe doğru bükülür ve basınç düştüğünde yayılır.

Aneroid barometreleri aynı ölçü birimlerini kullanır ve cıva barometreleriyle aynı değerleri üretirler. Bununla birlikte, hava basıncı gezegen genelinde eşit değildir. Dünya hava basıncının normal aralığı 980 mb ila 1.050 mb arasındadır. Bu farklılıklar, Dünya yüzeyinde eşit olmayan ısınmanın ve basınç gradyan kuvvetinin neden olduğu düşük ve yüksek hava basıncı sistemlerinin bir sonucudur.

Düşük Basınçlı Sistemler

Depresyon olarak da adlandırılan düşük basınçlı bir sistem, atmosferik basıncın onu çevreleyen alanınkinden daha düşük olduğu bir alandır. Düşük basınç genellikle yüksek rüzgarlar, ılık hava ve atmosferik kaldırma ile ilişkilidir. Bu koşullar altında, normal olarak bulutlar, yağışlar ve tropik fırtınalar ve siklonlar gibi diğer çalkantılı havalar üretir.

Yüksek Basınçlı Sistemler

Bazen bir anticyclone olarak adlandırılan yüksek basınçlı bir sistem, atmosfer basıncının çevredeki alandan daha yüksek olduğu bir alandır. Bu sistemler kuzey yarımkürede saat yönünde ve Coriolis Etkisi nedeniyle güney yarımkürede saat yönünün tersine hareket eder.

Yüksek basınçlı bölgeler normal olarak çökme denilen bir olaydan kaynaklanır, yani yüksek soğuklardaki hava daha yoğun hale gelir ve yere doğru hareket eder. Basınç artar çünkü daha fazla hava, alçaktan kalan alanı doldurur. Ayrıca atmosferin su buharının çoğunu buharlaştırır, bu nedenle yüksek basınçlı sistemler genellikle açık gökyüzü ve sakin hava ile ilişkilidir.

Atmosferik Bölgeler Hava Basıncı

Atmosferik Bölgeler Hava Basıncı
Atmosferik Bölgeler Hava Basıncı

Dünya genelinde hava basıncının dikkate değer ölçüde tutarlı olduğu birkaç bölge vardır. Bu, tropik bölgeler veya kutuplar gibi bölgelerde son derece tahmin edilebilir hava durumları ile sonuçlanabilir.

Ekvatoral alçak basınç oluğu: Bu alan Dünya’nın ekvator bölgesindedir (0 ila 10 derece kuzey ve güney) sıcak, hafif, yükselen ve birleşen havadan oluşur.

Yaklaşan hava ıslak ve fazla enerjiyle dolu olduğu için genişler ve yükseldikçe soğur, bu da bulutların ve bölgedeki belirgin yağışların oluşmasını sağlar.

Subtropikal yüksek basınçlı hücreler: 20 derece ile 35 derece kuzey / güney arasında yer alır. Bu, tropik bölgelerden gelen sıcak havanın daha sıcak hale gelmesiyle oluşan sıcak ve kuru bir havadır.

Sıcak hava daha fazla su buharı tutabildiğinden, nispeten kuru olur. Ekvatordaki şiddetli yağmur da aşırı nemin çoğunu giderir.

Subtropikal yükseklerde baskın rüzgarlar, kurtçuklar olarak adlandırılır.
Subpolar düşük basınçlı hücreler: Bu alan 60 derece kuzey / güney enleminde ve serin, ıslak havaya sahiptir.

Yıl boyunca düşük sıcaklık olduğu için düşük basıncın sıcaklığa neden olmadığı açıktır (Yüksek basınca neden olması gerekir). Bu, düşük basınç dalgasının dinamik olduğunu gösterir.

Alt tropikal yüksek basınç bölgesinden gelen kuzey yarımküre rüzgarında ikiye bölünmüştür. Bir kısım Ekvator Alçak Basınç Kemerini doğru üfler. Diğer kısım alt kutup düşük basınç dalgasına doğru üfler.

Coriolis etkisinden dolayı kuzey ticaret rüzgârları kuzey-doğu doğrultusunda alt tropik yükseklerden uzaklaşmaktadır. Alt tropik ve polar yüksek bantlardan gelen rüzgarlar burada siklonik fırtınalar veya düşük basınç koşulları üretmek için birleşir.

  1. Eksenel dönme etkisine karşı rüzgar kutup bölgesinden alt kutup bölgesine dışarı doğru yayılır. Bu rüzgar alt tropikal bölgeden gelen hava ile birleşir. Düşük basınç bölgesi oluşturmak için hava yükselir.
  2. Diğer bir neden, tropikal ve alt tropikal bölgelerden gelen sıcak okyanus akıntıları, alt kutup bölgelerine daha fazla ısı taşımak ve yüksek sıcaklık ve düşük basınç oluşturmaktır.

At enleminin yüksek basıncına gelince… Ekvator kuşaklarında yükselen hava, kutup bölgesine üflemeye başlar. Alt tropik bölgenin üzerindeki yüksek irtifada kutup bölgelerinden rüzgârlarla birleşir. Bu, havanın daha yüksek rakımlardan batmasına neden olur. Sonuçta azalan rüzgarların etkisiyle rüzgarlar, yüksek basınca neden olan hacimlerinde azalır.

Benzer şekilde güney yarımkürede, ticaret rüzgarları alt tropik yüksek kuşaktan ayrılır ve düşük basınç koşulları üretmek için kutupsal yüksek kuşakla birleşir.

Polar yüksek basınçlı hücreler: Bunlar 90 derece kuzey/güneyde bulunur ve aşırı derecede soğuk ve kurudur. Bu sistemler ile rüzgarlar kutuplardan uzaklaşır ve doğu kutuplarını oluşturur. Ancak zayıftırlar, çünkü sistemleri güçlü kılmak için kutuplarda az enerji vardır. Antarktika yüksek olsa da daha güçlüdür, çünkü daha sıcak deniz yerine soğuk toprak kütlesini oluşturabilir.
Bu yüksekleri ve alçakları inceleyerek bilim adamları, Dünya’nın dolaşım kalıplarını daha iyi anlayabilmekte ve günlük hayatta, seyrüseferde, gemilerde ve diğer önemli faaliyetlerde kullanılmak üzere hava durumunu tahmin edebilmekte ve hava basıncını meteoroloji ve diğer atmosferik bilimler için önemli bir bileşen haline getirmektedir.

Kaynakça:

https://www.thoughtco.com/low-and-high-pressure-1434434
https://www.quora.com/Why-do-sub-polar-belts-have-low-pressure

Aykut Sarıtaş


Göz Atın!

Ay Nedir? Özellikleri ve Hareketleri Nelerdir?

4,5 milyar yıldan fazla bir süredir Dünya’nın uydusu görevini yapan Ay, gezegenimizden her zaman görünmektedir. Dünya ile arasında 384.600 kilometre mesafe bulunmaktadır. İlk ayak basan kişi Neil Armstrong’dur. Şimdi hakkında daha fazla bilgiye göz atalım:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir