İbrahim Çallı Kimdir?
İbrahim Çallı Kimdir? Ünü sınırlarımızın ötesinde olan ressam İbrahim Çallı, 13 Temmuz 1882 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesinde dünyaya gelmiştir. Rüştiyeyi Çal’da, Mülki İdadisini ise İzmir’de bitirmiş, daha sonra da ailesinin isteği üzerine İstanbul’a askeri okula gönderilmiştir. İbrahim Çallı, İstanbul’da resim çalışmalarına yönelmiş ve handa konaklayan ve resim dersi alan Vefa İdadisi öğrencileriyle birlikte resim dersleri almaya başlamıştır. Bu dönemde parasını çaldırınca maddi zorluğa düşmüş ve arzuhalcilik ve adliyede katiplik gibi işler yapmıştır.
İbrahim Çallı Kimdir? Kısaca Hayatı
İbrahim Çallı, yeni tanıştığı bir Ermeni ressamdan ve daha sonra da ressam Roben Efendi’den de resim dersleri aldı. Şeker Ahmet Paşa’nın oğlu İzzet Bey’le tanıştı ve onun önerisiyle 1906 yılında şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan dönemin Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girdi. Çallı, 6 yıl olan okulu üç yılda bitirdi.
Verem Aşısını Bulan Robert Koch Kimdir?
İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra iyileşen siyasal, sanatsal ve düşünsel koşulların da olumlu etkisiyle, Türk ressamlarının ilk örgütü olan ve genellikle Sanayi-i Nefise Mektebi mezunu olan (Sami Yetik, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Agah Bey, Mehmet Ruhi Arel, Ahmet Ziya Akbulut, Halil Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Nazmi Ziya Güran, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran, Mehmet Ali Laga ve Müfide Kadri) genç ressamlardan oluşan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne üye oldu.
1910 yılında yaptığı, Çıplak Adam ve Harekat Ordusunun Muhafız Alayı’ndan Maksut Çavuş adlı çalışmaları ile Maarif Vekaleti’nin açtığı burs sınavını nda birinci oldu ve Fransa’ya gönderildi. 1910 ile 1914 yılları arası Paris’te Fernand Cormon’un atölyesinde öğrenimini sürdürdü.
1914 yılı başlarında Türkiye’ye döndü ve Vallaury’nin yardımcısı olarak Sanayi-i Nefise Mektebi’ne atandı. Müttefik ülkelere Türk toplumunun değişen yüzünü sanat yoluyla aktarmak amacıyla gerçekleştirilen “Şişli Atölyesi” etkinlikleri kapsamında ürettiği çalışmalarının Viyana ve İstanbul sergilerinin 1917 yılında altı eseriyle katıldığı İstanbul sergisinde “Sanayi-i Nefise Madalyası” kazandı. 1914 Kuşağı onun adıyla “Çallı kuşağı” olarak anıldı.
İbrahim Çallı, sadece iyi bir sanatçı değil aynı zamanda iyi bir öğretmendir. Şeref Akdik, Refik Epikman, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi ünlü ressamlar onun yetiştirdiği öğrencilerdendir.
İbrahim Çallı, 1960 yılında mide kanaması sonucu İstanbul’da hayatını kaybetti. Onunla en son görüşen Hasan Âli Yücel, 30 Mayıs 1960 tarihli “Dostum Çallı” başlıklı yazısında, şunları yazmıştır:
Onu son defa Taksim civarında görmüştüm. O şakacı Çallı, benimle uzun bir seyahate çıkacakmış gibi içli içli konuştu. Sesi, kederli bir inilti kadar ihtiyar ve bitkin, titriyordu. Ayrılırken öpüştük, aksi yönlere yürüdük. Garip iç dürtüsüyle arkama döndüm, ne göreyim, o da bana bakıyordu. Birbirimizi bir kere daha selamladık.
İbrahim Çallı’nın Eserleri Nelerdir?
Türk resmi açısından çok önemli olan 1914 resim kuşağının öncüsü olan İbrahim Çallı’nın resimleri çoğunlukla manzara, natürmort, nü, ve portrelerden oluşmuştur. Tüm çalışmalarında gözlemlenen izlenimci anlayış, Avrupa’nın resim uygulamalarında görülen izlenimcilik akımının kurallarını sıkı sıkıya uygulamaktan çok, kendine özgü bir karakter sergilemiştir. Bu karakter İbrahim Çallı’nın kompozisyonu oluşturan unsurların seçiminde ve resimsel dili oluşturmasındaki tavrı ile ortaya çıkmaktadır.
İbrahim Çallı’nın Eserlerinden bazıları Şunlardır;
- Defli Kadın
- Zeybekler
- Arzuhalci*
- Mevleviler
- Boğaziçinden Peyzaj
- Balıkçı
- Gül Koklayan Kadın
- Bir Balo Gecesi
- Hatay’ın Anavatana Hasreti
- Adada Sabah Gezintisine Çıkan Kadınlar
- Moda Deniz Hamamı
- Tefli Kadın
- Dolmabahçe Sarayı’ndan
- Balıkçılar
- Manolyalar
- Çayır ve Evler
- Sandalyede oturan çıplak kadın
- Çıplak Yatan Kadın
- Türk Topçuları
- Atatürk Portresi
- İsmet İnönü
- Yıldız Parkından Boğaza bakış
- Göksu Deresi
- II. Selim Türbesi
- Nü
- Osman Hamdi Bey
- Heykeltıraş İhsan Bey’in profil Portresi
- Dikiş Diken Kadın
- Bahçede Kadın
- Dürrüsaf Hanım Portresi
- Erkek Portresi
- Yeşil Elbiseli Kadın “Bayan Vicdan Moralı’nın Portresi
- Kadın Portresi
- Şair Yahya Kemal’in Portresi
- Demiryolu ve Köylüler
- Uzanmış Nü
- Portre (Çallı’nın kızı Belma)
- Avluda oturanlar