İhap Hulusi Görey Kimdir ? – Türkiyenin İlk Grafik Tasarımcısı Kimdir ?

Afiş dediğimiz zaman kuşkusuz akla gelen ilk isimlerden birisi 1986 yılında aramızdan ayrılan İhap Hulusi Görey’dir. Almanya’da öğrenim gördükten sonra 1925 yılında Türkiye’ye dönen İhap Hulusi, Türk afiş sanatının da öncüsü olmuştur. Almanya’da hocası olan Prof.Ludwig Hohlwein güçlü bir desen anlayışına sahip olması kendisi üzerinde izler bırakmıştır. Türk grafik sanatının kurucusu olmasının yanı sıra yaptığı çalışmalar ile Türk reklamcılığının ilk büyük isimlerinden olmasını da sağlayacaktı. Yoğun afiş çalışmaları almaya başlayınca il atölyesini kurmaya başladı.
İlk afiş siparişini 1927 yılında yaptığı İnci Diş Macunları idi. Ardından İstanbul’da kurduğu atölye ile birlikte birçok işlere imza atacaktı.

Kendini tanıtmak için ilk zamanlar Türkiye’nin en gözde dergisi olan Akbaba’da Münif Fehim ve Ramiz Gökçe’yle birlikte karikatürist olarak çalıştı.

Ardından Atatürk’ün siparişi üzerine 1932 yılında ALFABE kitabının kapağını tasarladı.

Cumhuriyetin 10. yılında yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine Atatürk tarafından kol saati hediye edildi.

İhap Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller) hazırladı.

Türkiye’de ilk grafik tasarım sergisini 1935 yılında Beyoğlu’nda açtı.

1978’de Grafikerler Meslek Kuruluşu onur üyeliğine seçildi.

Tayyare Piyangosu (bugünkü adıyla Milli Piyango) idaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurt dışında da adını duyurdu.

Bayern’in afiş ve etiketleri, Mısır’ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haigh’ın, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.

Hat sanatını modernize eden İhap Hulusi ve Çalışmaları

Afiş çalışmalarının yanı sıra hat sanatını modernize eden İhap Hulusi başarılı örnekler vermiştir. Son yıllarında maddi zorluklar çok yaşamıştır. Maddi sıkıntılarının nedeni daha önce çalıştığı yerlerin sigorta yapmamasıydı. Yine de çalıştığı Milli Piayngo kurumu cüzi miktar aylık bağlasa bile ömrü kullanmamaya yetmemiştir. 27 Mart 1986 tarihinde yaşamını yitirdi.

 

Daha fazlasını merak edenler Ender Merter’in yazdığı 80. Yılında Cumhuriyet’i Afişleyen Adam adlı kitabı da okuyabilirsiniz.


Göz Atın!

Tarık Buğra Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Tarık Buğra Kimdir? (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994) Tarık Buğra,  1918’de Akşehir’de doğdu. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir