Isırgan otu, artrit ağrısının azaltılmasından mevsimsel alerjilerin tedavisine kadar birçok kullanımda popüler bir bitkisel ilaçtır. Isırgan otunun çok çeşitli kullanım alanları vardır ve birçok kişi bunu etkili bir çözüm olarak görür. Bitki genellikle kullanımı güvenlidir, ancak bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir.
Isırgan otunun etkili bir ilaç olduğunu öne süren sınırlı bir araştırma vardır. Araştırmacıların ısırgan otunun sağlığa faydalarını doğrulayabilmeleri için daha fazla çalışma yapmaları gerekir.
Bu makale, araştırmanın ısırgan otunun yararları ve kullanımları hakkında söylediklerini gözden geçirecek. Ayrıca olası yan etkileri ve bitkinin nasıl kullanılacağını tartışacaktır.
Isırgan Otu Nedir?
Isırgan otu veya Urtica dioica, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa’da yetişen yaygın bir bitkidir. Öncelikle nemli, verimli topraklarda yetişir.
Isırgan otu yapraklarında keskin tüylere sahiptir. Bu kıllar, formik asit ve histamin gibi kimyasalları içerir, cildi tahriş edebilir ve acımaya, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilir.
Isırgan otu kılları ayrıca asetilkolin ve serotonin dahil olmak üzere insanları etkileyebilecek başka kimyasallar da içerir.
Eski uygarlıklar çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için ısırgan ısırgan otlarını kullandılar. Örneğin, Eski Mısırlılar artrit tedavisi için ısırgan otu infüzyonlarını kullandılar. Bazı insanlar hala ısırgan otunu bugün tıbbi yardım olarak kullanıyor.
Aşağıda, ısırgan otunun iddia edilen sağlık yararlarını ele alıyoruz.
Artrit Giderici
Artrit: Vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durumdur. Ayak bileği, diz, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme, sertleşmeye yol açan hastalıklar ve eklemlerde ağrı gibi durumlara neden olabilir.
Isırgan otunun en popüler kullanımlarından biri, artrit semptomlarını tedavi etmektir. Artrit Vakfı’na göre, bazı insanlar ısırganın iltihabı azaltabileceğini, osteoartrit (OA) ağrısını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve gutun rahatlamasını sağlayabileceğini iddia ediyor.
Araştırmacılar ısırgan otu aşağıdaki özelliklerini araştırdı:
- Antimikrobiyal
- Antioksidan
- Ağrı kesici
- Anti-ülser
Isırgan otu kılları ağrı giderici ve iltihap önleyici özelliklere sahip birkaç kimyasal madde içerir. Bu, ısırgan otunun, artrit gibi durumlarda ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
2009’dan itibaren yapılan randomize kontrollü bir çalışmada (RCT) araştırmacılar, balık yağı, E vitamini ve acı veren ısırgan otu veya plasebo içeren bir takviye vermişlerdir.
3 ay boyunca, takviyesi alan kişiler, anti-enflamatuar ilaçlarını plasebo grubundakilerden daha az semptom ve daha az kullandıklarını bildirdi. Bununla birlikte, insanlarda daha yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
2016 fare çalışmasının sonuçları, Urtica dioica içeren bir bitkisel jelin cildi tahriş etmeden ağrı giderici ve ödem karşıtı etkilere sahip olduğunu gösterdi.
Acıyan ısırgan kullananlar, kapsüllerini alır ya da etkilenen eklemlerine ısırgan ısırgan içeren bir krem uygular.
Araştırmacılar ısırgan otunun ısırgan bağırsak sendromu gibi diğer iltihaplı durumlarda da kullanımının artmasını ve artrit ve alerji gibi durumlarda kullanımına izin veren anti-enflamatuar etkilerinden dolayı
Mevsimsel Alerjileri Azaltır
Isırgan otu mevsimsel alerjiler için popüler bir tedavi yöntemidir. Bilim adamları henüz bu etkinin nasıl olduğundan emin değiller, ancak bazıları ısırganın vücuttaki alerjiye bağlı iltihabı azaltabildiğini öne sürüyorlar.
Polen gibi bir madde vücudu histamin üretmesi için tetiklediğinde mevsimsel alerjiler ortaya çıkar. Histamin, iltihaplanma, kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjilerin karakteristik semptomlarına neden olan şeydir.
Isırgan otunun alerjileri azaltmak için ne kadar etkili olduğuna dair mevcut kanıtlar karışıktır.
Bazı araştırmalara göre ısırgan otu, vücudun histamin üretimini ve buna bağlı iltihaplanmayı engelleyerek alerji sürecini bozabilir.
Bununla birlikte, 2017 yılında yapılan bir RCT’de araştırmacılar, ısırgan otu ekstraktının ve plasebo hapının her ikisinin de semptom şiddetini azalttığını buldular. Yazarlar daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştır.
Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezleri (NCCIH), ısırgan otunun alerjileri tedavi etmeye yardımcı olabileceğini önermek için yeterli kanıt bulunmadığını göstermektedir.
NCCIH ayrıca, kapsaisin, kersetin, spirulina ve Pycnogenol gibi alerji için diğer ev ilaçlarının, etkinliklerini kanıtlamak için yeterince sağlam kanıtlara sahip olmadığını da bildirmektedir.
İyi Huylu Prostat Hiperplazisi Tedavisi
Benign prostat hiperplazisi (BPH) erkeklerde prostat bezinin kanserli olmayan bir büyümesidir. Bu durum, çoğunlukla idrar işlemlerini içeren bir dizi belirtiye neden olabilir.
Isırgan otu, hormon seviyelerini etkileyerek veya prostattaki hücrelerle etkileşime girerek BPH’li kişilerde prostat büyümesini yavaşlatabilir.
Bazı çalışmalar ısırgan otunun BPH semptomlarını azalttığını buldu. Örneğin, 2013’teki bir RKÇ’de, araştırmacılar insanlara 8 hafta boyunca ısırgan veya ısırgan otu verdiler. Isırgan ısırık alan insanlar için semptomlarda önemli bir azalma buldular ancak plasebo alanlara değil.
Ancak, şu anda insanlarda ısırgan otunun BPH semptomlarının tedavisine yardımcı olup olmayacağını belirlemek için yeterli araştırma yoktur. Bununla birlikte, gelecekteki çalışmalar onu kullanmanın başka yollarını da ortaya çıkarabilir.
Bir kişi prostat problemlerinden şüpheleniyorsa doktora görünmelidir, böylece doktor herhangi bir ciddi konuyu ekarte edebilir veya tedavi edebilir.
Diyabet Yönetimi
Isırgan otunun da diyabet tedavisine yardımcı olabileceğini gösteren bazı erken kanıtlar vardır. Bununla birlikte, bu araştırmanın çoğu hayvanlar ile sınırlıdır.
2013’teki başka bir RKÇ’de, tip 2 diyabetli kişiler, normal tedavileri ile birlikte her 8 saatte bir 500 miligram (mg) ısırgan otu ekstresi veya plasebo aldı. 3 ay sonra, ısırgan otu ekstresi kan glikoz seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahipti.
Diğer çalışmalar da benzer sonuçlara ulaştı.
Bu bulgular ümit vericidir, ancak araştırmacıların ısırgan otunun geleneksel diyabet tedavilerine yararlı bir ek olup olmayacağını belirlemek için insanlarda daha fazla çalışma yapması gerekir.
Isırgan Otunu Nerede Bulabilirim?
Isırgan otu bitkisinin saplarını, yapraklarını ve köklerini sağlık gıda mağazalarında ve çevrimiçi olarak kullanan ısırgan otu ürünleri satın alabilir. İnternet üzerinden ilaç alırken yorumları gözden geçirdiğinizden ve saygın markalar bulduğunuzdan emin olun.
Aşağıdaki ürünler çevrimiçi olarak satın alınabilir:
- Kurutulmuş ısırgan otu
- Isırgan otu ekstresi
- Isırgan otu çayları
- Isırgan otu kapsülleri
- Isırgan otu kremleri
Nasıl Kullanılır
Isırgan otu alma yöntemi kullanım amacına bağlı olarak değişecektir.
Örneğin, Artrit Vakfı, çay, kapsül, tablet, tentür veya özüt olarak 1.300 mg kadar ısırgan otu almayı önerir. Aksi takdirde, insanlar günde 1-4 mg tentür olarak alabilir veya doğrudan cilde krem uygulayabilirler.
Birçok araştırma çalışması bir kapsül veya ısırgan otu ekstresi kullanmıştır, ancak henüz resmi bir kılavuz bulunmamaktadır.
Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bitkisel ilaçların veya takviyelerin bileşenlerini, güçlü yönlerini ve taleplerini düzenlemez. Bu ısırgan otu ürünleri içerir.
İnsanlar bu nedenle bu ürünleri dikkatli kullanmalıdır.
Yan Etkiler
Isırgan otu orta derecede tüketmek için güvenli bir bitkidir. Bununla birlikte, yan etkiler şunları içerebilir:
- Mide sorunları
- İdrar sorunları
- Terlemek
- Kurdeşen veya kızarıklıklar
- İshal
Hamile kadınlar veya çocuklar için resmi bir güvenlik bilgisi yoktur. Bu nedenle her iki grup da ısırgan otu kullanmaktan kaçınmalıdır.
Tıbbi bir durumu tedavi etmek için herhangi bir bitkisel ilaç kullanmadan önce bir doktora danışmak her zaman önemlidir.
Muhtemel İlaç Etkileşimleri
Isırgan otu da dahil olmak üzere bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir:
- Kan incelticiler
- Yüksek tansiyon için tedaviler
- Kalp hastalığı ilaç
- Diyabet ilacı
Kaynaklar:
- Adhikari, B. M., et al. (2016). Comparison of nutritional properties of stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/
- Allergic rhinitis. (2018). https://acaai.org/allergies/types/hay-fever-rhinitis
- Bakhshaee, M., et al. (2017). Efficacy of supportive therapy of allergic rhinitis by stinging nettle https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/
- Francišković, M., et al. (2017). Chemical composition and immune-modulatory effects of Urtica dioica L. (stinging nettle) extracts [Abstract]. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5836
- Ghorbanibirgani, A., et al. (2013). The efficacy of stinging nettle (Urtica dioica) in patients with benign prostatic hyperplasia: A randomized double-blind study in 100 patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/
- Hailemeskel, B., & Fullas, F. (2015). The use of Urtica dioica (stinging nettle) as a blood sugar lowering herb: A case report and a review of the literature.
- Jacquet, A., et al. (2009). Phytalgic, a food supplement, vs placebo in patients with osteoarthritis of the knee or hip: A randomised double-blind placebo-controlled clinical trial.
- Kianbakht, S., et al. (2013). Improved glycemic control in patients with advanced type 2 diabetes mellitus taking Urtica dioica leaf extract: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial.
- Liao, J.-C., et al. (2016). Evaluation of a root extract gel from Urtica dioica (Urticaceae) as analgesic and anti-inflammatory therapy in rheumatoid arthritis in mice [Abstract]
- Men, C., et al. (2016). The efficacy and safety of Urtica dioica in treating benign prostatic hyperplasia
- Plant data sheet. (n.d.). https://depts.washington.edu/propplnt/Plants/Urtica%20dioica.htm
- Prostate enlargement (benign prostatic hyperplasia). (2014). https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia
- Rayburn, K., et al. (2009). Stinging nettle cream for osteoarthritis
- Roschek Jr., B., et al. (2009). Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19140159
- Seasonal allergies at a glance. (2019). https://nccih.nih.gov/health/allergies/seasonal
- Stinging nettle. (n.d.). https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/stinging-nettle.php
- Stinging nettle. (n.d.). https://www.mountsinai.org/health-library/herb/stinging-nettle
- Stinging nettle. (n.d.). https://www.wildlifetrusts.org/wildlife-explorer/wildflowers/stinging-nettle
- Kandola, A. (2019, May 22). “What are the benefits and uses of stinging nettle?.” Medical News Today. Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244.php.