İtikaf nedir nasıl yapılır ?

İtikaf Nedir ?

Ramazan ayının gelmesiyle gözler tabi ki de Kadir gecesine takılmaktadır. Ramazan ayı baştan sona rahmet ayı olduğu ve bu ayda affedilme yollarının tamamen açık olması, Müslümanların Ramazan ayına daha bir aşkla sarılmasına neden olmuştur. Özellikle Peygamberimiz S.a.v Ramazan ayı geldiğinde farklı bir ibadet yapardı. İtikaf nedir nasıl yapılır ? sorusunun cevabıda tamda budur. Buna İtikaf denmektedir. Ramazan ayı geldiğinde Peygamberimiz S.a.v son 10 gün İtikaf ibadetiyle meşgul olurdu. İbadetlerin zirveye ulaştığı ve normal zamandan kat ve kat fazla ecir kazandığımız Ramazan ayının içerisinde olan Kadir gecesi ise Ramazanın son 10 gününde olmasından dolayı, o geceyi kaçırma olayınız en aza inecektir.

İtikaf nedir ve nasıl yapılır
İtikaf nedir ve nasıl yapılır

İtikaf nedir nasıl yapılır ? Kadınlar itikafı nasıl yaparlar? sorularının cevabını vermeye çalışacağım.

İtikaf Nasıl Yapılır ?

İtikaf, akıl, baliğ (ergen) olan veya temyiz kudretine sahip bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamındadır. Ramazanda olabileceği gibi ramazan dışında da itikaf caizdir. İtikaf, Kur’an ve Sünnetle sabittir.

Kur’an’da Ramazan ayının gecelerinden söz edilirken; “Camilerde itikafta iken de hanımlarınıza yaklaşmayın” (Bakara, 2/187) buyrulur.

Başka bir ayette itikaf ibadetinin daha önceki ümmetlerde de yapıldığına işaret edilir (Bakara, 2/125). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in özellikle Ramazan içinde ve Ramazanın son on gününde itikaf yaptığını bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır. Hz. Aişe (r.a.)’ın şöyle dediği nakledilmiştir: “Rasulüllah (s.a.s.) Ramazan’ın son on gününde itikaf yapardı.

Bu durum vefatına kadar bu şekilde devam etti. Daha sonra Hz. Peygamber (s.a.s.)’in zevceleri itikafı sürdürmüşlerdir” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 67, 129; Buhari, İ’tikaf, 1-18; Ezan, 12, 135; Hayz 10; Müslim, İ’tikaf, 1-6; Ebu Davud, Ramazan, 3; Savm, 77).

Hanefilere ve Şafiilere göre itikaf

Hanefilere göre itikafta oruçlu olmak şarttır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 132) Şafiiler ise itikafta orucu şart görmez. (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut, ts. , I, 449, 453).

Ebu Hanife’ye göre içinde beş vakit namaz kılınan her mescidde itikafta bulunmak caizdir. Nafile olan itikafın en azı bir gündür. Ebu Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikaf için bir saati de yeterli bulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132).

İtikafa Nasıl Girilir – Kadın Erkek Aynı Mıdır ?


Mescitteki itikaf erkeklere mahsustur. Kadınlar evlerinde mescit edindikleri bir yerde itikafta bulunabilir (Mevsıli, İhtiyar, İst. , ts. , I, 137).

İtikafa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabii ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir.

Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132, 133).

İtikaf nedir nasıl yapılır  Sorusunun cevabı kısmen kafamızda canlandı. Peki Kadınlar İtifak’a Nasıl Girebilir ve nasıl yapar ?

Kadınlar İtifak’a Nasıl Girebilir ? Mekan VE Yer Konusu

Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evde ise şarta bağlıdır. Eğer mescit olarak kullandığı bir oda varsa, o odada itikâfa girebilir. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiç biri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.


Göz Atın!

Sümbül Çiçeğinin Işık ve Sıcaklık İsteği Nasıldır?

Sümbül Bitkisi: Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?

Muhteşem kokusu ve renk renk görüntüsüyle içimizi açan sümbülleri ev içinde ya da bahçe gibi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir