Kansızlık (Anemi) Nedir?
Kansızlık Belirtileri, Nedenleri ve Türleri – Demir eksikliği dünya genelinde en fazla görülen anemi yani kansızlık çeşididir. Özellikle az gelişmiş ve gelişme evresinde olan ülkelerde demir eksikliğine dayalı anemi oldukça sıklıkla görülmektedir.
Anemi, vücudun dokularına yeterli oksijen taşımak amacı ile yeterince sağlıklı kan hücrelerinin olmadığı durumdur. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin ana parçasıdır ve oksijeni almayacaktır.
Anemi bitkin ve zayıf hissetmenize etkili olabilir. Her birinin kendine özgü alt dalları ile ayrı ayrı anemi türleri bulunmaktadır.
Kansızlık Belirtileri:
- Anemi belirtileri ve semptomları aneminin nedenine bağlı değişmektedir.
- Aşırı bitkinlik,
- Tükenmişlik hissi,
- Zayıflık,
- Kalp ritminde düzensizlik,
- Nefes Darlığı,
- Baş dönmesi (vertigo),
- Göğüs Bölgesinde oluşan ağrı,
- Konsantrasyon bozukluğu veya da adaptasyonda sorun yaşama,
- Tırnaklarda kırılma oluşması,
- Sinirlilik hali,
- Saçlarda dökülme,
- Eller de ve ayaklarda oluşan uyuşma,
- Kulakların uğuldaması,
- Aneminin ilk dönemlerinde belirtiler çok hafif olabilir. Ancak anemi seviyesi arttıkça belirtileri de daha da kötüleşir.
Kansızlık Nedeni
Kandaki kırmızı kan hücresinin yeteri kadar olmadığı takdirde anemi oluşmaktadır.
Bu durum şu hallerde olabilir:
- Vücudun yeteri kadar alyuvar üretmemesi,
- Kanama, yani vücutta oluşan kanama durumu kandaki kırmızı kan hücrelerinin azalma hızlanması anemi oluşumuna neden olmaktadır,
- Vücudun kırmızı kan hücrelerine savaş açması durumu,
Anemi Türleri ve Anemi Oluşum Nedenleri
Demir eksikliği anemisi: Dünya da en fazla rastlanılan anemi çeşididir. Demir eksikliği anemisine vücudumuzdaki demir eksikliği neden olmaktadır. Kemik iliği hemoglobin üretebilmek için demire gerek duymaktadır bu sebepten dolayı demir vücutta yeterince olmaz ise hemoglobin yeterince üretemez.
Bu anemi türü birçok gebe kadında görülmektedir. Ayrıyeten ağır derecede adet kanaması, ülser, kanser gibi bazen kan kaybından ve bazen atak durumundan ihtiyaç duyulunca kullanılan ağrı kesiciler anemiye neden olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanılan aspirin kullanımından kaynaklanan anemi oluşumuna neden olmaktadır.
Vitamin Eksikliği Anemisi
Demirden ziyade vücudumuzun yeterli denebilecek şekilde kırmızı kan hücresi üretmek için, folik asit ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu ve bu gibi vitaminlerden eksik alındığı takdirde vücutta alyuvar hücrelerinde eksiklik oluşturur ve sonuç olarak vitamin eksikliği anemisine neden olmaktadır.
Kronik Hastalık Anemisi
Bazı hastalıklar: kanser, HIV/AIDS, romatoid artrit, böbrek hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar, kırmızı kan hücresinin üretimini zorlaştırabilir.
Aşırı Kansızlık
Aşırı kansızlık nadir görülür ve hayatı tehdit eden anemi, vücudunuz yeterli derece de kırmızı kan hücresi üretemediği takdirde aşırı kansızlık ortaya çıkar.
Aplastik Anemi
Aplastik Anemi nedenlerinden bazıları da enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, vücut oluşan toksik maddelere maruz kalma durumu nedeniyle aplastik anemi oluşur.
Kemik İliği Hastalığından Kaynaklanan Anemi
Lösemi ve benzeri gibi hastalıklar kemik iliğindeki kan üretimini etkileyerek kan üretimini azaltmaktadır. Bu sebepten dolayı kanser ve kanser benzeri hastalıkların bozuklukların yan etkileri insan yaşamını olumsuz yönde etkilenmektedir.
Talasemi
Bu anemi türü, oluşan kan transfüzyonu, vücuda takviye edilecek folik asit takviyesi ile ilaç tedavisi uygulanılır.
www.aykutsaritas.com