Karbonhidratlar, şeker, nişasta ve diyet posasını içerir. Karbonhidratların sağlığımız açısından önemi büyüktür. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu için başlıca enerji kaynağıdır. Şekerler veya basit basit karbonhidratlar, ya monosakkarit (glikoz, fruktoz ve galaktoz) ya da disakkarittir (selüloz, hemiselüloz. ve pektin dahil) ise kompleks karbonhidratlar veya polisakkaritler olarak adlandırılır.
Bazı kompleks karbonhidratlar insanlar tarafından sindirilemez, bu nedenle de önemli bir diyetsel enerji kaynağı değildirler. Bunlar diyet posası olarak adlandırılır ve bitki hücrelerinin duvarlarından elde edilir. Önemli bir enerji kaynağı olmamalarına rağmen, posa diyetin önemli bir parçasıdır.
Karbonhidrattan Zengin Besinler
Pirinç, mısır, buğday, ve diğer tahıllar; patates, yer elması ve kasava gibi yumru köklü sebzeler; bezelye, fasulye gibi kurubaklagiller ile meyveler, sebzeler ve şekerdir.
Karbonhidratlar Hakkında Ek Bilgiler
Glikoz en önemli karbonhidrattır. Beyin işlevleri için elzemdir. Glikoz aynı zamanda insanlarda ve diğer memelilerde enerji için kullanılan karbonhidrat türüdür ve sıklıkla “kan şekeri” olarak adlandırılır. Glikoz doğal olarak birçok meyve ve sebze sularında bulunur. Bununla birlikte genellikle diğer bir monosakkaritle birleşmiş olarak disakkarit şeklindedir.
Sükroz veya çay şekeri, bir molekül glikoz ve birçok meyvede bulunan früktoz içerir. Laktoz ise insan sütü de dahil, tüm sütlerde bulunur ve glikoz ile galaktozun birleşmesinden oluşur. Maltoz ise iki molekül glikozdan oluşur ve nişastanın parçalanması sonucunda elde edilir.
Emilim ve sindirim sonrası basit karbonhidratlar glikoza çevrilir ve hemen enerji için kullanılırlar veya glikojene (glikojen çok az miktarda yalnızca yalnızca kaslarda ve karaciğerde üretilir ve glikozun memelilerdeki depo şeklidir) ya da yağa dönüşürler.
Kompleks karbonhidratlar pekçok glikoz molekülünün (genellikle yüzlerce) uzun bir zincir şeklinde birleşmesiyle oluşur. Sindirim sırasında nişasta basit şekerlere parçalanır ve diğer şekerler gibi emilir ve kullanılır. Serum (kan) glikoz düzeyi düştüğü zaman glikojen tekrar glikoza çevrilir ve hazır bir enerji kaynağı sağlar. Bu mekanizma genellikle fiziksel olarak aktif insanlar için önemlidir.