Kenevir Nedir, Nerelerde ve Nasıl Yetiştirilir?
Kenevir Nedir? Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsi olan kenevirin saplarındaki lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında kullanılırken, hamurlu kısmı da kâğıt yapımında kullanılmaktadır. Kenevirin ana vatanı Orta Asya’dır. Tropik bölgelerde ve ılıman iklimin etkin olduğu yerlerde yetişir ve kültürü yapılır. Sert, çalıya benzer, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik bitkidir. Dayanıklı ve oldukça uzun lifleri vardır.
Kenevir Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Bitkinin hemen her kısmı faydalı kullanım özelliğine sahiptir. Lifleri çuval, halat çanta ve ağ yapımında kullanılırken yaprakları da tıpta ve kozmetikte kullanılmaktadır. Oldukça yağlı olan kenevir tohumu da yakıt olarak kullanılırken, aynı zamanda besleyici özellikleri fazla olan bir gıdadır. Tohumlarının kullanım alanları arasında sabun ve boya yapımı da vardır. Günümüzde çevre için büyük tehlike kaynağı olan plastik ürünlerin tamamı kenevirden üretilebilir ve bu ürünler kolayca doğada dönüştürülebilir.
Kenevir bitkisi, böceklere direnci nedeniyle tarım ilaçlarına gereksinim duymaz. Radyasyonun etkisini azaltmak için oldukça ekilidir. Kenevir kanser tedavisi yanında AİDS tedavisinde, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Kuşların en sevdiği besinlerin başında da kenevir tohumu gelmektedir. Kenevir nasıl yetiştirilir?
Kenevir yetiştiriciliği Nasıldır ?
Yukarıda sayılan bir çok faydası yanında tam bir oksijen kaynağı olan kenevir, 4 ay gibi kısa bir sürede yetişmektedir. Kenevir yetiştiriciliği, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yasaktır. Buna karşın Kastamonu, Samsun, Kocaeli, Adana, Amasya, Kayseri, Sivas, İzmir, Kütahya ve Antakya gibi yerlerde yasa dışı olarak yetiştirilmektedir.
Kenevirin Yasaklanmasının Nedenleri Nelerdir?
Kenevir bitkisi, 1930’lu yıllarda ABD’de çıkarılan “Marihuana Vergi Yasası” ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tüm dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın kökeninde ekonomik ve siyasi çıkar gruplarının etkili olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyadaki tarım ilaçlarının büyük bir kısmı, lif üretiminde kullanılan pamuk yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Kenevirin yasaklanmasında büyük payı olan hatta yasaklatan çıkar çevreleri petrol ve ilaç endüstrisiyle bağlantılı olan büyük firmalardır.
Dişi kenevirin yasaklanması için neden olarak gösterilen bitkinin goncalı üst kısımlarında yoğun olarak bulunan tetra-hidro-kanabinol (THC) maddesi insanlık var olalı beri “esrar” olarak kullanılmıştır ve tıbbi kullanımlarının olduğunu gösteren bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok araştırma vardır. Günümüzde Hollanda’da kullanımı, yetiştirilmesi serbest olmuştur. Kanada ise kenevir yetiştirilmesini, işlenmesi ve satışını 7 Haziran 2018’de yasal hale getirmiştir. Kenevir nerelerde yetiştirilir?