Kayak yapmak için ya da isterse iş gezisi olsun, Almanya, Avusturya ya da kışın İskandinavya’daki herhangi bir kuzey Avrupa ülkesine seyahat eden ve dışarıda araba süren herkes büyük olasılıkla kış lastikleri hakkında yeterli bilgiye sahiptirler. Ülkemizde kışın kar yağan illerde yaşayanlar da kış lastikleri farkındalığına sahiptir. Kış lastiği kullanımı çoğu ilimizde yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir.

Çok fazla kar yağışı olmayan diğer ülke ve illerde yaşayanlar ise yaz lastikleri ile kış mevsimini geçirmektedir. Peki, sadece kar yağan bölgelerde mi kış lastiği kullanılmalı? Ya da hangi şartlarda kış lastiği kullanmalıyız? Yasal olarak zorunlu olmayan illerde de kış lastiği kullanılmalı mı? Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki farklar nelerdir? Bu soruların cevabını yazının kalan kısmında vermeye çalışacağız.

Yaz Lastiği, Kış Lastiği Arasındaki Farklar?

Yaz lastiği ile kış lastiğini görsel olarak lastiklerin üzerinde bulunan diş izlerine bakarak ayırt edebilirsiniz. Yaz lastiklerinde diş izleri daha doğrusal iken kış lastiklerinde diş izleri içe doğru V şeklindedir. Lastiklerin deseni önemli olmakla birlikte, asıl önemli farkın görsel olarak algılanamayacağı ve lastiklerin yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Aslında kış lastiği ve yaz lastikleri, farklı kauçuk bileşiklerinden üretilir; her bileşik, çok farklı sürüş koşullarına adapte olmaya ve etkin şekilde çalışmaya yönelik olarak tasarlanır, geliştirilir ve üretilir.

7 Derece Kuralı

Uzun ve çoğunlukla sıcak bir yazdan sonra 7 C’nin neye benzediğini düşünmek zordur, ancak bu sıcaklık değeri lastikler söz konusu olduğunda inanılmaz derecede önemlidir ve lastiklerin nasıl performans göstereceğini doğrudan etkiler. Yaz lastikleri, özellikle 7 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda kullanılmak üzere tasarlanmış bileşiklerle üretilir. Ancak, eğer bu sıcaklıkların altında kullanıldığında – çoğu sürücünün yaptığı gibi yaz lastikleri hızlı bir şekilde sertleşir. Sonuç olarak, 7 derece sıcaklığın altında kullanılan yaz lastikleri sürüş özelliklerini hızla kaybetmeye başlayacaktır.

Aynı şekilde yaz aylarında kış lastiklerini kullanacaksanız, kış lastikleri için de aynı durum söz konusudur. Bunun nedeni, kış lastikleri 7 C’nin altındaki sıcaklıklarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yaz aylarında genellikle çok sıcaktır, bu nedenle çok hızlı ısınırlar ve bu durum aşınma oranlarını önemli ölçüde etkiler. Sürücü güvenliği için daha da önemlisi, sıcak yaz hava koşullarında kış lastiklerinin kullanımı frenleme konusunda etkili değillerdir. Birçok üst seviye lastik üreticilerinin, kış lastikleri için lastik bileşiklerinin araştırılması ve geliştirilmesi için çok fazla para yatırmalarının nedeni budur. Bu yatırımın sonucu soğuk hava koşullarında en iyi performansı sağlamak için tasarlanan kış lastikleridir ve yaz lastikleri yılın geri kalanında en iyi performans gösterirler.

Kış Lastikleri Sadece Kar Üzerinde mi Kullanılmalı?

Birçok ülkede, kış lastiği kullanımı oldukça yaygındır. Bunun sebebi sadece kar yağışı değildir. Kar yağmasa dahi hava sıcaklığı 7 derecenin altında ise kış lastikleri kullanılmalıdır. Çünkü kış lastikleri için kullanılan kauçuk bileşenleri, sıcaklık 7 C veya daha soğuk olduğunda daha güvenli sürüş sağlar. Kar yağması durumunda, kış lastikleri, yaz lastiklerinden daha kötü hava koşullarıyla başa çıkmanıza yardımcı olur, böylece güvenli bir şekilde sürüşe devam etmenize izin verir veya en azından emniyette kalırsınız. Kışın yaz lastiklerini kullanan pek çok sürücünün kaza yapmasının nedeni budur.

Tüm bu nedenlerle, 7 derece ve altında olan soğuk havalarda kış lastiği kullanımı hem lastiklerinizin ömrü hem yakıt ekonomisi hem de can güvenliğiniz açısından çok ama çok önemlidir. Ülkemizde yeni getirilen ve il bazında uygulanılan kış lastiği zorunluluğu da bu nedenledir. Ancak yasal olarak zorunlu olmayan illerde de kış mevsiminde kış lastiklerini kullanmanız iyi olacaktır. Ülkemizin birçok yerinde kar yağmasa da kış mevsiminde hava sıcaklığı genelde 7 derecenin altında olmaktadır. Ayrıca yağmurlu havalarda kış lastikleri daha iyi tutunma sağlayacaktır. Belki ekstra masraf olarak görebilirsiniz ancak lastiklerinizin ömrü daha da önemlisi can güvenliği yapacağınız masrafa değecektir. Güvenli sürüşler.

Kaynakça:
https://www.kwik-fit.com/blog/whats-the-difference-between-summer-and-winter-tyres

Aykut Sarıtaş