Bilim dünyasının kimyasal sitrik asit olarak bildiği limon tuzu hemen herkesin bildiği özel bir formüle sahiptir. Çok yönlü etkiye sahip olan asidin özellikle evde pratik amaçlarla kullanıldığı dikkat çekmektedir. Limon Tuzu Nedir?
Her ne kadar beyaz renkli gibi görünse de aslında renksiz bir görüntüsü olan limon tuzunun kristalize bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Birçok meyve ve sebzede kendiliğinden bulunan limon tuzu, bulunduğu besinlere ekşi tadını vermektedir. Gıda sektöründe en yaygın kullanılan katkı maddelerinden bir tanesi olarak da bilinmektedir.
Limon ve narenciye ürünlerinden elde edilmeye başlanan limon tuzu daha sonra gelişen teknolojiyle beraber daha kapsamlı şekilde elde edilmeye başlanmıştır. Doğal yollardan elde etmek pahalı ve zahmetli olduğundan sentetik olarak şeker pancarı melasından üretilmeye başlanmıştır. Melasında gerçekleşen mayalanma sonucunda sitrik asit kendiliğinden ortaya çıkmıştır.
Limon Tuzu Nedir?
Bazı hayvanların ve bitkilerin içerisindeki vücut doku sıvılarında, meyve ve sebzelerin yapılarında yer alan kimyasal sitrik aside limon tuzu adı verilmektedir. Limon tuzu, sebze ve meyvelere ekşimsi tadı veren madde olarak da bilinmektedir. Antioksidan özelliğine sahip olan limon tuzu, bu yapısıyla tüketilen meyve ve sebzelerin çok daha uzun süre dayanıklı kalmasını sağlamaktadır. Limon tuzu, sofralarda bulunan sofralık tuza nazaran daha iri kristallere sahiptir. Her bir tanesi gözle görülüp tek tek incelenebilecek iriliğe sahiptir.
Limon Tuzu Nasıl Elde Edilir?
İlk olarak 20. yüzyıl başlarında üretilmeye başlanan limon tuzu, narenciye ürünlerinin sularının işlenmesi sonucunda doğal olarak elde edilmiştir. Daha sonra hem narenciyelerin sularını değerlendirmek hem de daha az zahmetle işin üstesinden gelebilmek için farklı yollar elde edilmek istenmiştir.
20.yüzyılın sonlarına doğru şeker pancarının içerisinde bulunan melasın ve Aspegillus niger isimli mantar mayalanmaya başlanmıştır. Bu mayalanma sonucunda limon tuzunun elde edilmesi, ucuz temin etmeyi kolaylaştırmıştır.
2013 yılında dünya genelinde 13 milyon ton limon üretimi olurken 1,6 milyon ton limon tuzu üretimi olmuştur. Bu rakam elde edilen limonların, limon tuzu üretmek için kullanılmadığını kanıtlayan bir rakamdır. Doğal olmayan tekniklerle üretilen limon tuzu, yalnızca sitrik asit değil kimyasal sitrik asit ismiyle bilinmektedir.
Limon Tuzu Nasıl Kullanılır?
Limon tuzu özellikle gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde tercih edilmektedir. Bu alanlar dışında temizlik sektöründe de yoğun olarak tercih edildiği bilinmektedir. Gıda sektöründe E330 koduyla kullanılan limon tuzu, tatlandırma ve koruma özelliğine sahiptir. Besinlerin ömrünü uzatma konusunda limon tuzu oldukça başarılıdır. Başta meyve suları olmak üzere bira, şarap, kek, dondurma, dondurulmuş gıdaların hemen hepsi limon tuzuyla raf ömrü uzayan besinlerdir.
Kullanım alanlarından bir diğeri de temizliktir. Limon tuzu sabun, deterjan ve diğer temizlik malzemelerinde pH düzenleyici olarak tercih edilmektedir. Son dönemlerde hemen herkesin evinde bulunan bulaşık makinelerinin deterjanları için de limon tuzu tercih edilmektedir.
Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir?
Limon tuzu doğal olarak kullanıldığında içerisinde bulunan antioksidan özelliği ile vücudun güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren C vitaminini hızla vücuda yaydığı bilinmektedir. Bunun yanında içeriği sayesinde vücudun temizlenmesini sağlayan madde özellikle bağırsak temizliği konusunda başarılıdır. Bağırsaklarda meydana gelen bakteri, mikrop ve tıkanıklıklar limon tozu ile açılabilmektedir.
Böbreklerinde taş olan kişilerin limon tuzundan yardım alabilmeleri önemlidir. Limon tuzu, safra kesesinde ve böbreklerde ortaya çıkan taşları tek tek çözdürmektedir. Düşmeye yardımcı olmak yerine kimyasal olarak çözünmesini sağlamaktadır. Bu şekilde kendilerini tekrarlamaları da mümkün olmamaktadır.
İstenmeyen Tüyler İçin Limon Tuzu
Limon tuzunun en temel faydalarından biri istenmeyen tüylerden kurtulmaya yardımcı olmasıdır. İçerisinde bulunan asidik yapı sayesinde tüy köklerini yakan limon tuzu, bir süre sonra tüylerin dökülmesini sağlamaktadır. Bunun için elinize attığınız bir avuç limon tuzunu, tüy olan noktalar üzerinde gezdirmelisiniz. Bastırarak gezdirdiğinizde limon tuzunun etkisini teninizde hissedebilmeniz muhtemeldir. İşlemi belli aralıklarla sürdürdüğünüzde tüylerin çıkma sıklığında azalma olduğunu fark edebilirsiniz.
Limon Tuzunun Kireç Çözücü Özelliği
Limon tuzunun, ev hayatında oldukça önemli faydaları vardır. Bunlardan biri de kireç çözücü etkiye sahip olmasıdır. Tencereler, çelik ürünler ve çaydanlıklarda meydana gelen kireçlenmeler, limon tuzu ile rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Yapmanız gereken şey kireçlenen malzemenin içerisine bir miktar su koymaktır. Daha sonra üzerine göz kararı limon tuzu ilave edebilirsiniz. Her ikisini kaynattığınızda kirecin kendiliğinden çözülmeye başladığını fark edebilirsiniz. Sonrasında bol su ile durulamayı unutmamalısınız.
Limon Tuzunun Reçele ve Bala Katkısı
Limon tuzunun bal üzerinde sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Balın zamanla şekerlenmesine engel olabilmek için üzerine bir miktar limon tuzu ilave edilmektedir. Bu sayede daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır. Aynı durum reçel ve zeytin için de geçerlidir. Reçelin ve zeytinin üzerine limon tuzu ilave ettiğinizde bozulma sürelerini uzatmış olursunuz.
Limon Tuzunun Yan Etkileri Nelerdir?
Limon tuzunun dikkatli kullanılması sonucunda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak derisi hassas olan kişilerin tene temas ettirmemesi daha sağlıklı olacaktır. Tahriş etme özelliği bulunan limon tuzunun gözlerden de olabildiğince uzak tutulması gerekmektedir. Bunun yanında direk olarak ağız yoluyla tüketilmesi sonucunda ağız içinde yaralanmalara neden olduğu bilinmektedir. Tüm bunlarla beraber sıcak su içerisinde bulunan limon suyu burun yoluyla içeri çekilirse solunum yollarında ciddi manada hasar yaratmaktadır.