1901 Amasya doğumludur. Ressam ve heykeltıraş Muhittin Sebati; İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Darüşşafaka’da tamamladı. Kendisi gibi resme büyük ilgisi olan Darüşşafaka’dan okul arkadaşı Mahmut Cuda’nın, önerisiyle 1921 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt yaptırdı. Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi oldu. Aynı senenin yaz döneminde dört eserle katıldığı Galatasaray Sergileri’ne 1922 yılında da beş, 1923 yaz döneminde de yedi eserle katıldı. Eserleri dikkat çeken sanatçıların arasında yer almaya başladı.
Muhittin Sebati 1923 yılında kendi olanaklarıyla Paris’e gitti. Kısa süreli bu ziyaretin ardından 1924 yılında son kez Galatasaray Sergileri’ne katıldı. 1925 yılında katıldığı bursluluk sınavını kazanınca yeniden Paris’e gitti. Académie Julian’de Albert Laurens atölyesinde ve Ecolé des Arts Décoratifs Heykel Bölümü’nde Landowski ve Lefebr atölyelerinde eğitim gördü. Paris’te bulunan Nurullah Berk, Mahmut Cuda, Şeref Akdik, Cevat Dereli, Hale Asaf, İsmail Hakkı Oygar, Refik Epikman ile birlikte sık sık gittikleri sanatçı kahvelerinde düşünülen sanatsal projelere katkıları oldu. 1927’de “Heykel Bölümü birincilik Ödülü”nü kazandı. 13 Ağustos 1928’de arkadaşlarıyla birlikte Türkiye’ye döndü. Burs kaynaklı zorunlu hizmeti nedeniyle Ankara Erkek Lisesi’nde göreve başladı. Sebati, 1929 Nisan ayında Ankara Etnografya Müzesi’nde açılan “Birinci Genç Ressamlar Sergisi”ne sekiz tablo, dört kroki ve heykel ile katıldı.
Sebati, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin kurucularından olup aynı zamanda ilk başkanıdır. Birlik tarafından açılan güz sergisinde, “Genç Kız Portresi” adlı tablosu serginin en çok konuşulan eseri olmuştur. Birliğin Ankara Türk Ocağı sergisinde ise “Kadın Büstü”, ”Mimar Sinan” ve “16 Mart Abidesi taslakları ile ressamlığından çok heykeltıraşlığı dikkat çekti. 16 Şubat – 15 Mart 1931tarihleri arasında Beyoğlu İstiklal Caddesi Moskovit Salonu’nda açılan Birliğin dördüncü sergisinde sanatçının “Bir Adam Portresi”, “Oda Dahili”, “Karşıki Ev”, “Elmalar”, “Natürmort”, “Genç Kız”, ile “ Bir Adam Başı”, “Bir Kız Başı”, ve “Şehzade Başında Şehit edilen İki Nöbetçi İçin Abide Taslağı” heykelleri bu serginin baş yapıtları arasında yer aldı.
Muhittin Sebati 1931 yılında tüberküloza yakalandı ve 1932 yılında Haydarpaşa Hastanesi’nde yatarken çok genç yaşta yaşamını yitirdi.
Muhittin Sebati’nin Katıldığı Sergiler
1920 Galatasaray Sergisi
1921 Galatasaray Sergisi
1922 Galatasaray Sergisi
1923 Galatasaray Sergisi
1924 Galatasaray Sergisi
1929 I. Genç Ressamlar Sergisi, Ankara
1930 Müstakiller Türk Ocağı Sergisi, Ankara
1931 Müstakiller Moskovit Salonu Sergisi, İstanbul
Muhittin Sebati’nin Eserleri
Darüşşafaka’dan
Çarşamba’da Bir Sokak
Zincirlikuyu
Ramazan’da Beyazıt Cami-i Şerifi Havalisi
Fatih Medreseleri
Vezirhanı’ndan Bir Köşe
İki Yaramaz
Vezirhanı’ndan Çıkarken
Çorlu Medresesi’nde
Haliç’ten Bir Parça
Darülfünun Müderrislerinden Haydar Bey
Tüccardan Cemal Bey
Atik Ali Paşa Cami-i Şerifi Avlusu
Mehtab Süleymaniye Su Kemerleri
Kumkapı Deniz Hamamları
Ana Kız
Kayıkçılar
Muallim Süleyman Şevket Bey’in Portresi
Cami Avlusunda Pazar Yeri
Kalender Cami-i Şerifi
Çarşıkapı’da Akşam
Beyazıt Cami-i Şerifi Avlusu
Doktor Ziya Talat Bey’in Portresi
Siyah Bahçe ve Yeşil Bahçe
Ankara manzarası
Natürmort: Elmalar
Genç Kız Portresi
Bir Adam Portresi
Karşıki Ev
Elmalar
Natürmort*Natürmort:
Erkek Portresi
Pipolu Natürmort
Desen ve Etütler
Fatih’e Doğru Bir Sokak
Beyazıt Cami-i Şerifi Havalisi
Dikiş Diken Kadın
Kadın Başı
Çıplak Kadın
Bir Adam Portresi
Oda Dahili
Genç Kız
Heykeller
Büst
Vatan için Ölen Türk Abidecileri için Abide Taslağı
Bir Muzafferin Başı
Kadın Büstü
Mimar Sinan
16 Mart Abidesi
Bir Adam Başı
Bir Kız Başı
Şehzade Başında Şehit Edilen İki Nöbetçi İçin Abide Taslağı
Büst,
Erkek Büstü
www.aykutsaritas.com