Bilim

Marsta Su Bulunmasının Dünyaya Etkileri

İnsanlığın her zaman çok merak ettiği konu uzay, evren, alem ve gök cisimlerdir. Bilim ilerledikçe insanlığın uzay yolculuğuna cesareti artmıştır. Nitekim Ay’a yolculuktan Mars’taki araştırmalara kadar süren bu ilgi büyüyerek ve gelişerek devam etmiştir. Son araştırmalar sırasında Mars’ta su bulunması bilim çevreleri tarafından çok önemli bir gelişme olarak karşılandı. Marsta su bulunması neden önemli? Marsta su bulunmasının dünyaya etkileri nelerdir? Kızıl Gezegen Mars, insanlığın yeni macerası olabilecek mi?

Devamını Oku »

Biyogaz Nedir? Oluşumu ve Kullanım Alanları

Biyogaz Nedir? Biyogazlar Nasıl Oluşur? Biyogazın Kullanım Alanları Nelerdir? Organik atıklardan kullanılabilir gaz üretilmesi biyogaz terimi ile ifade edilmektedir.  Organik madde, oksijensiz ortamda mikrobiyolojik floranın etkisi altında karbondioksit ve metan gazına dönüşür. Biyogaz elde etmek için organik maddelerin ayrıştırılması gerekmektedir.  Bunun için ana madde olarak bitkisel atıklar veya hayvansal gübreler …

Devamını Oku »

Trigonometrinin Mucidi El-Battani Kimdir?

El-Battani (858 – 929) Latince Albategnius, Albategni ya da Albatenius olarak bilinen, Arap Gökbilimci (astronom), astrolog ve matematikçidir.  Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde doğmuştur. Lakabı es-Sabi”dir. Tam adı; Ebu Abdullah Muhammed bin Cabir bin Sinan er-Rekki es-Sabi el-Battani’dir. Tam adı nedeniyle onun Müslüman olduğunu çıkarmak zor değildir. El-Battani’nin Astronomi Üzerine Yaptığı …

Devamını Oku »

Cabir Bin Hayyan Kimdir? Kısaca Hayatı, Buluşları ve Eserleri

Cabir Bin Hayyan(971- 815) İslam dünyasında fen bilimlerinin temelini atan Ebu Musa Cebir Bin Hayyan, 721 yılında İran’da doğdu. Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim insanıdır. En önemli vasfı deneycilik olan Cabir Bin Hayyan, kimya biliminin hem teorik hem de uygulamalı alanda gelişmesini sağladı. Dünyada ilk kimya …

Devamını Oku »