Nikotin Nedir? Zararları ve Böcek İlacı Olarak Kullanımı

Nikotin Nedir? Nikotin (C10H14N2): Patlıcangiller (Solanaceae) familyasında bulunmakta olan uyarıcı ve alkaloid bir madde olarak tanımlanabilir. Jean Nicot  adlı bir Fransız diplomat,  Portekiz’de 1559 ile 1561 yılları arasında büyükelçilik yaparken,  tütün tohumlarını Fransa’ya göndermiş ve kendi adınının verilmesini sağlamıştır. Tütünde bulunan aktif maddelerden biri ve son derece zehirli olan bu madde Nikotin olarak adlandırılmıştır. Nikotinin Formülü

Sigarada Bulunan Nikotin

Bitkilerinin yapraklarından elde edilen Nikotinia ailesi içerisinde en en çok bilinen hatta nikotin denilince akla gelen tütün, sigara şeklinde sarılarak insanlar tarafından içilmektedir. Sigara, ince kıyılmış tütünün kağıt içinde kalem şekli verilerek sarılması ve paket haline getirilerek satılan sağlığa zararlı bir maddedir. İnsanlar tarafından tüttürülerek veya ince kıyılmış tütününün emilerek kullanılması sonucu nikotin de vücuda alınmış olur.

Normal bir sigarada 20 mg. nikotin bulunmaktadır. Yanarak içilen aynı sigaradan 1-1.5 mg. nikotin alınmaktadır.

Nikotinin İnsan Vücudundaki Etkileri

Nikotin, Merkezi Sinir Sistemi (MSS) ve çevresel sinir sisteminde aynı oranda  uyarıcı ve depresan etkisi oluşturmaktadır. Nikotinin alınmasından sonra, öfori, uyanıklık, bellek ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler oluşur. İlk bakışta olumlu gibi algılanan bu etki, vücudun geliştireceği alışıklık nedeniyle bir süre sonra etkisini yitirir. Ayrıca nikotinin kendisi de gerginlik yaratmaktadır.

Sigara ve Alkolün Zararları Nelerdir? 

Amerikan Kalp Derneği, nikotin bağımlılığını tarihsel olarak kurtulması en zor bağımlılıklardan biri olarak nitelemiştir.  Nikotin bağımlılığını belirleyen farmakolojik ve davranışsal özellikler, eroin ve kokain bağımlılığını belirleyen özelliklerle benzerlik göstermektedir.

Nikotinin Sigaraya Bağlı Yan Etkileri

Nikotin Nedir
Nikotin Nedir

Sigara içen kişilerde çoğunlukla üst solunum yollarında halk dilinde kanserojen olarak adlandırılan karsinojen etki gösterir.  Çok fazla alımında ise kokarsinojen etki (bozunmuş hücre,kanserli doku) görülür. Nikotin damarlarda büzülmeye neden olmakta ve kalp dolaşım sisteminde problemlere neden olmaktadır. Kalp krizi riski 20 kat artmaktadır. Yine aynı şekilde kalbin durması, koroner arter hastalığı; gebelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90’ından fazlası sigaraya bağlıdır. Yine akciğer kanserinin birinci nedeni sigara kullananlarındır.

Nikotinin Böcek İlacı Olarak Kullanılması

Nikotinin eskiden beri böcek ilacı olarak da kullanıldığı bilinmektedir.   2. Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde 2.500 tondan fazla nikotin böcek ilacı (tütün endüstrisinin atıkları) olarak kullanılmıştır. Memeli canlılara zarar vermesi ve diğer böcek ilaçlarına göre pahalı olması nedeniyle 1980 yılından sonra ise nikotin böcek ilacı kullanımı 200 tondan daha az miktara düşmüştür. ABD’de organik tarımda nikotinin tütün tozu şeklindeki formunun dahi kullanımı yasaklanmıştır.

www.aykutsaritas.com

Göz Atın!

Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Anne sütü, bebekler için doğal bir besindir. Anne sütü ayrıca hastalıklara karşı bebeğin direncini artırır. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir