Okullarda İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini; temel olarak öğrencilerin, çalışanların(öğretmen, idareci, memur ve geçici çalışanlar) ve ziyaretçilerin (veliler, misafirler) okullarda karşılaşabilecekleri fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik ve psikososyal risk etmenlerinden kaynaklanan sağlık sorunları, mesleki riskler ile ilgili alınacak önlemler olarak sıralayabiliriz. Okul içi, çevresi ve ilgili eklentilerle ilgili olası sorunları önlemek mümkün değilse veya en azından en aza indirmek için planlı ve sistemli çalışmalar yürütülmelidir. Bu bağlamda eğitim kurumlarını fiziki bölümlere göre düşünmek ve alınacak İSG önlemleri ile risk değerlendirmelerini buna göre yapmak gereklidir.
Her derecede ve özellikteki eğitim kurumunun hizmet sunduğu kitlenin özelliği ve toplu yaşam nedeniyle alınacak her türlü güvenlik önlemi de özel bir yaklaşım gerektiriyor. Fiziki çevre ve mekanların bölümlere ayrılması, modüler İSG stratejileri geliştirilmesine yönelik basit bir örneği sizlerle paylaşıyoruz.
Okul binalarının çatılarında alınabilecek İSG önlemleri
– Okul çatılarının tehlike oluşturabilecek yanıcı, parlayıcı, patlayıcı malzemelerden
arındırılmış mı?
-Çatı sac ve kiremitler rüzgar, fırtına gibi doğal olaylardan etkilenmeyecek şekilde sağlamlaştırılmış mı? Periyodik kontrolleri yapılmış mı?
-Çatı aralarında biriken kuş gübreleri temizlenmiş mi?
-Çatı kapak ve kapıları kilitli mi?
-Çatı aralarına elektrik tesisatı çekilmiş mi?
-Çatı aralarında oluşturulan asansör motor daireleri ayrı bir bölüm içerisine alınmış mı?
-Çatı üzerinde düşme ihtimali olabilecek çalışanlara, öğrencilere, ziyaretçilere, çevreye zarar verebilecek nitelikteki malzemeler kaldırılmış mı?
-Kış aylarında çatılarda oluşmuş buz kütlelerinin düşerek çalışanlara, öğrencilere, ziyaretçilere, çevreye zarar vermesini engelleyecek önlemler alınmış mı?
-Kurum harici çalışmaya gelen çalışanların mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenlerin çalışması engelleniyor mu?
-Bakım, onarım tadilat ve tamirat yapılan bölümlerin diğer kullanım alanlarından bölünerek ayrılması, Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliğine uygun işaretlemelerin yapılarak buralara ilgili çalışanlar dışında girişlerin önlenmesi sağlanıyor mu?
-Kaygan zemin oluşturma ihtimali göz önüne alınarak klima ve yağmur suyu borularından akan su ile ilgili gerekli önlemler alınıyor mu?
-Klima dış ünitelerinin baş seviyesi üzerinde, çarpmaya bağlı yaralanmaları engelleyecek yüksekliğe montajı yapılıyor mu?
-Okul/Kurum bahçe kapı girişlerinde merdivenlerde, alçak olup çarpmaya bağlı kafa travmalarına yol açabilecek olan kısımlarda gerekli düzenlemenin yapılması veya alçak tavan uyarı işaretinin asılması sağlanıyor mu?
Etiketler Çatı Çatı okul Çatısı İş güvenliği okul Okul Çatıları İle İlgili Yapılabilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri Okul çatısı onarım
Göz Atın!
Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Anne sütü, bebekler için doğal bir besindir. Anne sütü ayrıca hastalıklara karşı bebeğin direncini artırır. …