Ciltte oluşan ölü derileri arındırmak, güzelleşme ve pürüzsüz bir tene sahip olma gibi hayalleriniz varsa yolunun peeling uygulamalarından geçtiğini bilmelisiniz. Cildinizi kesinlikle bu uygulamalara ihtiyacı vardır. Üstelik yalnızca yüzünüzün değil, tüm vücudunuzun bu peelinge ihtiyacı olduğunu da bilmelisiniz. Zaten birkaç kere uyguladıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz ipeksi bir cilde sahip olduğunuzu da görebilirsiniz.
Peeling uygulamaları; ciltteki kızarıklık, pütürlü doku, leke, renk değişiklikleri ve sarkma gibi problemleri engellemektedir. Ciltte zamanlar oluşan ve yapılan bakımların olumsuz etkisini önleyen ölü derinin temizlenmesi işlemini tanımlamaktadır. Alttaki temiz, canlı, sağlıklı derinin ortaya çıkması için gerekli olan uygulamalardır. Kimisi maske şeklinde uygulanırken, kimisi cildin özenli bir şekilde temizlenmesi şeklindedir.
Ciltteki Siyah Noktalar Neden Oluşur? Nasıl Geçer ve Önlenir?
Birkaç farklı peeling çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; yüzeysel, orta derinlikte ve derin şeklindedir. Sağlıklı bir uygulama yapılabilmesi için hem cildinizi hem de uygulamanın detaylarını iyi bir şekilde biliyor olmanız gerekmektedir. Çünkü yanlış bir uygulama sonunda cildinizi tahriş edebilir ve buna bağlı çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda mevsime göre değişen uygulamalar olduğu gibi uygulanma sıklığı konusunda da bilinçli bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.
#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}
Peeling Nedir?
İnsan yüzü, tıpkı el ve ayaklarda olduğu gibi gün içerisinde kire, toza ve çeşitli zararlılara maruz kalmaktadır. Derinin üzerinde bir doku oluşturan bu kirler gözenekleri tıkar ve sivilce oluşumuna sebep olurlar.
Cilt, yıpranmakta, solgun ve donuk renkte görünmektedir. Peeling; solgun ve donuk görünümlü ciltleri eski haline getirmek, deriyi canlandırmak, cildi gençleştirmek, sivilce izlerini yok etmek için kimyasal solüsyonların yüz bölgesine uygulanması işlemidir.
Mikro tanecikler barındıran cilt temizleme ürünlerine ve uygulamalarına peeling adı verilmektedir. İçeriğindeki tanecikler sayesinde gözeneklerin derinlemesine temizlenmesini ve cildin ışıltısına yeniden kavuşmasını sağlamaktadır. Yalnızca yüze değil, ellerden tüm vücuda kadar ayrı uygulamaları bulunmaktadır.
Zamanla makyaj kalıntıları, hava kirliliği gibi nedenlerle kir ve ter yüzünden gözeneklerimiz tıkanır. Tıkanan gözenekler; cildin nefes almasını engeller, genişlemesine neden olur, siyah nokta ve akne oluşumunu tetikler. Peeling içindeki tanecikler sayesinde gözenekler temizler ve tüm bu kötü etkenler ortadan kalkar. Siyah nokta ve akne oluşumu engellenir.
Peeling Nasıl Yapılır?
Yüzeysel peeling yöntemi, genellikle bahar aylarında tercih edilmelidir. Ama kış aylarında havanın soğuk olması nedeniyle risk oluşabileceği için dikkatli bir şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda peeling yaptıktan sonra makyaj yapmamanız ve cildinizi güneşten korumanız gerekmektedir. Bu nedenle bahar aylarında güneşin çok yakıcı olmaması ve rüzgarın kış mevsimine göre sert olmaması nedeniyle daha ideal olduğunu unutmamalısınız.
Hassas bir cilde sahipseniz mutlaka buna uygun bir peeling kullanmalısınız. İçeriğinde büyük tanecikler olan peelingler, hassas ciltler için uygun değildir. Büyük taneli olanlar genellikle cilt yüzeyini çizme gibi sorunları beraberinde getirir. Bu nedenle hassas cilt tipinde minik taneli ve kokusuz olan ürünleri kullanmalısınız.
- Eğer yüz peelingi yapılacaksa bunun için en uygun zaman uyku öncesidir. Yüzünüzü iyice temizleyin, peelingi yüzünüze uygulayıp, 1-2 dakika dairesel hareketlerle masaj yapın. İşlem bittiğinde yüzünüzü yıkayın. Sonrasında nemlendirici bir krem kullanın.
- Uygulama sonrası cilt taze ve yumuşak olmalıdır. Ortaya çıkan kızarıklıklar bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Fakat kızarıklıklar geçmez, cildinizde yanma ve kaşıntı hissedersiniz bu ürünün size uygun olmadığını bildirir.
- El ve ayak peelingi manikür-pedikür esnasında, vücut peelingi duş veya sonrasında kullanılabilir.
- Bu yöntemi haftada en az 1-2 defa yapmalısınız. Eğer yapılmazsa, cildinizin kendini korumasını zayıflatmış olursunuz. Kuru ciltler için bu daha önemlidir.
- Hassas ve sivilceli cildi olanların daha dikkatli davranması önerilir. Haftada en fazla 1 kez uygulanmalıdır.
- Peeling yaparken banyo lifi veya masaj eldiveni kullanabilirsiniz. Böylelikle vücudunuzun ulaşamayacağı yerlere bu sayede ulaşabilirsiniz.
- Peeling ürünleri kimyasal madde içerdiğinden göz çevresine uygulanmamalıdır.
- Evde kendi imkanlarınızla da peeling yapabilirsiniz. İçtiğiniz kahvenin telvesini veya kuru kahvenin içerisine bir miktar bal karıştırarak yüzünüze hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Ardından durulama yaptığınızda cildinizin ne kadar yumuşacık olduğunu siz de fark edeceksinizdir.
Peeling Faydaları Nelerdir?
Güneşin ve yanığın oluşturduğu kırışıklar, karaciğer lekeleri, çiller, güneşe ve yaşa bağlı olan lekeler, yüzdeki kabuklu kızarıklık, koyu lekeler, gebelik lekeleri gibi sorunlar peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir. Görünen aknede iyileşme ve izlerinde düzeltme sağlar.
Deride oluşan soyulmanın ardından yeni ve sağlıklı deri gelir, cildin dokusu ve rengi daha düzgün ve homojen bir durumda olur. Ancak peeling, derideki gevşeme ve sarkmaları düzeltmez. Gözkapağı düşüklüğünü gidermede etkilidir.
Derin çukur ve yaralarda belli bir noktaya kadar yardımcı olabilir ancak küçük izlerde oldukça etkilidir. Cildin üzerindeki hücrelerin yapısını düzenler ve oksijen almasını sağlar. Cildin kalınlığını azalttığı için derinlemesine temizlik sağlar.
Evde Yapılabilecek Doğal Peeling Maskeleri
Peeling uygulaması için illa kimyasal ürünlere ihtiyacınız yoktur. Kozmetik mağazalarında satılan birçok çeşit, belki içinize sinmiyor olabilir. Bu durumda evdeki malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz doğal maskeler de vardır. Elbette bu maskeleri, alerjik durumlarınızı, cilt tipinizi göz önünde bulundurarak yapmanız da yarar vardır.
İlk maske tarifimiz cildi canlandıracak bir peeling yöntemidir. 2 çay kağışı biraz öğütülmüş kahve, 2 çay kaşığı bal, yarım çay kaşığı zeytinyağını bir cam kasede karıştırın. Peeling kıvamına gelince cildinize uygulayın. 5 dakika sonra ovalayarak çıkartın ve ılık su ile cildinizi temizleyin. Haftada 1 kere uygulayabileceğiniz bu peeling maske sayesinde daha canlı ve temiz bir cilde sahip olabilirsiniz.
Ölü deri, siyah nokta ve sivilce için uygulayabileceğiniz bir başka peeling tarifine geçelim. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 200 ml bal, yarım yemek kaşığı elma sirkesi, yarım tatlı kaşığı sıcak suyu bir kapta karıştırın. Cildinize uyguladıktan 15 dakika sonra hafif ıslak bir bezle ovalayarak çıkartın. Ölü deri, siyah nokta ve sivilcelerden kurtulmanızı sağlayacak bu peeling maskesini uyguladıktan sonra bol su ile yıkayın. Her hafta düzenli bir şekilde uygulayın.
Kuru ciltlerdeki siyah noktaları temizlemek için uygulayabileceğiniz peeling yöntemleri de vardır. Bunun için yarım su bardağı kil ve yarım su bardağı mısır unu, krem kıvamına gelene kadar su ekleyerek karıştırın. Daha sonra cildinize uygulayın ve 5 dakika sonra ovalayarak temizleyin. Ardından bol su ile temizleyin.
Burunda oluşan siyah noktalar ise hemen hepimizin baş belası durumunda. Bunun için uygulayabileceğiniz peeling için 1 tane limonun kabuğunun rendesi, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı mısır ununu bir kapta karıştırın. Oluşturduğunuz maskeyi burnunuza uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra bol su ile ovalayarak temizleyin.
Uygulandığı Yere Göre Doğal Peeling Önerileri
Peeling denince akla ilk olarak yüz gelse de ellerden dudaklara, vücuttan ayaklara kadar her yerde uygulayabilirsiniz. Zaten cildinizi hazırlamak için bu uygulamaları yapmak faydalıdır. Dudak, vücut, bacak, eller ve yüz olarak ayırabileceğimiz bu peeling çeşitleri hemen her kozmetik markette bulunmaktadır. Aynı zamanda doğal yöntemleri de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Kuruyan dudaklara sahipseniz ve nemlendirme ihtiyacınızın yüksek olduğunu düşünüyorsanız peeling kullanmalısınız. Aynı zamanda mat ruj kullanmadan önce dudak peelingi yaparak pul pul görünüm oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Dudak peelingi yapmak için Türk kahvesi kullanabilirsiniz. Dudaklarınızdaki ölü hücreleri uzaklaştıracak oldukça etkili bir malzemedir. Çok ince çekilmemiş 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini, 1 tatlı kaşığı bal ve biraz sızma zeytinyağı ile karıştırın. Karışımı masaj yaparak 3 ila 5 dakika dudaklarınıza uygulayın. 10 dakika kuruduktan sonra su ile durulayın. Daha sonra nemlendirici bir dudak kredi uygulayın.
Vücudunuzdaki ölü derileri gidermek için uzun süre duşta kalıp önce cildinizin yumuşamasını beklemeniz ve daha sonra kese yapmanız gerekir. Ama hepimizin duşta bu kadar vakit geçiremeyeceği de bir gerçektir. Bu nedenle ölü derileri arındırmak, gözenekleri temizlemek için vücut peelingi kullanmanız gerekmektedir.
Evde yapabileceğiniz bir vücut peelinginden bahsetmek gerekirse yulaf işinizi görecektir. Aynı zamanda cildinizi nemlendirmenizi de sağlayacaktır. Yapmanız gereken 1 yemek kaşığı öğütülmüş yulafı, çeyrek çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı su veya zeytinyağı ile karıştırıp macun haline getirmektir. Bu karışımı cildinize dairesel hareketlerle uygulamalısınız. 10 dakika sonra da durulayarak yumuşacık bir tene kavuşabilirsiniz.
Bacaklarınız da ölü derilerinden arındırılması gerekir. Özellikle tüylerin neden olduğu pütürlü görünümü gidermek için peeling uygulamanız da en uygun olan yöntemdir. Vücutta bacakların bakımı ile genellikle az ilgilenir; ama en çok kuruyan bölgelerden birisidir. Pul pul bir görünüm istemiyorsanız bacaklarınız için de peeling uygulamanız gerekmektedir. Duştan sonra yapacağınız bir bacak peelingi ile pürüzsüz bacaklara kavuşabilirsiniz.
Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bacak peelingi için 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı toz şeker ve 1 çay bardağı balı bir kapta karıştırın ve eldiven yardımıyla uygulayın. Bacaklarınıza yukarı doğru ve yuvarlak hareketler yaparak karışımı sürün. Haftada 3 kere yaptığınız zaman fark edilir sonucu göreceksiniz.
Peeling Öncesi ve Sonrası
Peeling uygulanacağı zaman cildinizi tahriş edebilecek uygulamalardan kaçınmak gerekir. Sir ağda gibi cildinizi tahriş edebilecek işlemler önerilmez. Peeling öncesi ve sonrasında yoğun güneşlenmeden kaçınılmalıdır.
Peeling uygulamasını evinizde elinizin altındaki malzemelerle yapabilirsiniz. Ancak hızlı ve kesin sonuç almak istiyorsanız bu alanda uzmanlaşmış bir hekimden yardım almanız daha güvenli olacaktır. Hatta bu uygulamalar için faaliyet gösteren birçok güzellik merkezi, klinik hizmet vermektedir. Cilt ve beden sağlığınız için bir kurum seçmeden önce detaylı bir araştırma yaparak, güvenilirliğini onaylamanız doğru olacaktır.