Petunya Bitkisi: Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?

Bu türün belki de en çok ilgi göreni, gece göğü petunya ya da galaksi petunya olarak bilinenlerinin üzerinde beyaz renkte irili ufaklı desenler bulunur. Fakat pembe, beyaz, sarı, kırmızı, turuncu ve mor renklerde açanları da oldukça beğenilir. Çiçekleri borazan şeklini andırır. Türleri oldukça fazla olup 50’ye yakın farklı petunya çeşidi bulunur.

Çiçeklerinin yaprakları hafif tüylü ve yapışkandır. Suyu sevmelerine rağmen sıcağa ve aşırı olmamak şartıyla susuzluğa dayanıklıdırlar. Tek yıllık bitkiler olarak bilinseler de bakımları düzgün ve düzenli yapıldığında uzun yıllar dayanabilirler. Çiçeklerinin boyutu bazen 17 cm’yi görebilir. Boyları da 20-30 cm arasında uzar.

Sardunya Bitkisi: Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?

Patlıcangiller ailesinden gelen bu çiçekler umut anlamına gelir ve “umudunu kaybetme” mesajı verir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Aşağıda, kahkaha çiçeği olarak da bilinen petunya çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Petunya Çiçeği Nerede ve Hangi İklimde Yetişir?

Petunya Çiçeği Nerede ve Hangi İklimde Yetişir? Park ve bahçelerde yetişen ile balkonlarda saksı içinde yetişen türleri vardır. Sıcak iklime sahip, kışları çok sert geçmeyen iklim şartlarında yetişirler.

Petunya Çiçeği Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?

Petunya Çiçeği Nasıl ve Ne Zaman Ekilir? Petunyaların fidesi belli aralıklarla dikilmelidir. Bu aralıklar en az 25×25 cm olmalıdır. İlkbahar sonu, yaz başı dikim için uygun zaman aralıklarıdır.

Mayıs-Haziran ayları tercih edilebilir. Şubat ve Mart aylarında yastıklarına ekilen tohumlar Mayıs ve Haziran ayında saksı ya da bahçelere ekilir.

Petunya Ne Zaman Çiçek Açar?

Petunya Ne Zaman Çiçek Açar? Petunyalar mevsimlik bitkilerdir. Yaz mevsiminde çiçeklenirler. Yaz mevsimi ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sürdürürler. Nisan-Ekim ayları arası çiçeklenme dönemleri olarak kabul edilebilir.

Petunya Çiçeğinin Sulama ve Nem İsteği Nasıldır?

Petunya Çiçeğinin Sulama ve Nem İsteği Nasıldır? Düzenli ve makul miktarda sulama bu bitki için önemlidir. Sulama, bu bitkinin çiçeklenmesini etkiler. Toprağının kuruması beklenmeden, orta seviye bir sulama sıklığı yeterli olacaktır.

Ortamdaki nem isteği fazla olmayan bu çiçeğin toprağı hafif nemli kalmalıdır. Sulamanın düzenli olması topraktaki nem için önemlidir.

Saksıda yetiştirilen petunyaların sadece kökleri sulanmalı, yaprakları nemli bırakılmamalıdır. Bahçede yetişen petunyalar da yine köke doğru sulanır.

Çiçeklenme dönemi olan yaz aylarında bitki daha çok suya ihtiyaç duyar. Her gün aynı miktarda, oda sıcaklığında sulanmalıdır. Çeşme suyu tercih edilebilir.

Suyun yanında ekstra bir besine ihtiyaç duymazlar. Toprağı nemli kalacak şekilde sulanan bu çiçekler fazla sulama durumunda çürüyebilir.

Petunya Çiçeğinin Toprak İsteği Nasıldır?

Petunya Çiçeğinin Toprak İsteği Nasıldır? Besin bakımından zengin, iyi gübrelenmiş, humuslu, kumlu, geçirgen, asidik ve havadar toprak bu bitki için uygundur. Toprağın drenajı da önem taşır.

Standart bahçe toprağı bu bitki için uygundur. Toprağın pH değeri 5.6-7.6 arasında olmalıdır. Fakat bu toprak özellikleri petunyanın türlerine göre değişiklik gösterebilir.

Petunya Çiçeğinin Işık ve Sıcaklık İsteği Nasıldır?

Petunya Çiçeğinin Işık ve Sıcaklık İsteği Nasıldır? Gelişim için fazla sıcaklığa ihtiyaç duymayan petunyalar, güneşi oldukça sever. Günün çeyreğini güneş ile temas halinde geçirirler. Bulundukları ortam günde 6 saat güneş alıyor olmalıdır.

Gölge bölgelerde kendilerini koruyabilir fakat bol ışıklı ortamları severler. Soğuk, don ve rüzgar bu bitki için tehlike oluşturur. Ilık ve sıcak ortamları severler.

Petunya Çiçeğinde Budama Nasıl Olmalıdır?

Petunya Çiçeğinde Budama Nasıl Olmalıdır? Budama, her çiçekte olduğu gibi petunyada da önem taşır. İlk budama, çiçeğin tek yıllıktan geçiş aşaması için önemlidir. Solan çiçeklerden kurtarılan petunyaların çiçeklenme süresi daha kısa olur.

Bitki ölmüş çiçeklerinden arındırılmamışsa, topraktan alması gereken besinleri eksik alacaktır. Bu da gelişimini olumsuz etkiler.

Petunya Çiçeğinde Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Petunya Çiçeğinde Gübreleme Nasıl Olmalıdır? Toprağı kalitesiz olan petunyalar gübrelemeye ihtiyaç duyarlar. Petunyalar çiçekli dönemindeyken ayda iki kez sıvı gübre verilebilir.

Petunya Çiçeğine Zarar Veren Faktörler ve Çiçekte Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Petunya Çiçeğine Zarar Veren Faktörler ve Çiçekte Görülen Hastalıklar Nelerdir? Bu çiçeklerin en sık karşılaştığı hastalıklar Phytophtora, yaprak biti ve Sclerotinia’dır. Düzenli bakım, bitkiyi hastalıklara karşı daha dirençli kılar.

Nadiren görülen durumlar olsa da yaprak biti veya sümüklüböcek dadandığında, bitkiye uygun koruma ilacı kullanılmalıdır. Ayrıca bu çiçekler kalorifer peteği ve klima gibi ısıtıcılardan uzak tutulmalıdır. Aksi taktirde bitkinin kökleri yanar ve bitki ölür.

Petunya Çiçeğinin Peyzajda Kullanımı Nasıldır?

Petunya Çiçeğinin Peyzajda Kullanımı Nasıldır? Bu çiçekler rengarenk görünümleri ve hoş kokularıyla iç ve dış mekanlarda sıklıkla tercih edilirler. Çiçek parterlerinde toplu şekilde dikimlerde, saksılı bitki, bordür bitkisi, askılı bitki ve yüzey kaplayıcı olarak kullanılabilirler.

Petunya Çiçeğinde Saksı Seçimi ve Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Petunya Çiçeğinde Saksı Seçimi ve Değişimi Nasıl Olmalıdır? Yuvarlak, geniş ağızlı ve toprak saksılar bu bitki için uygundur. Değişim, bitki çiçeklerini döktükten sonra yani sonbahar sonunda yapılır. Böylelikle bitki ilkbahara kadar köklerini ancak hazırlayacaktır.

Güneş gören petunyaların görüntüsünü koruması için yılda bir kez saksı değişimi önerilir. Daha az güneş görenler için 2 yılda bir saksı değişimi yapılabilir.

Petunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Petunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Tohum ya da çelikle üretim gerçekleşir. Ekilen petunya tohumu 2 hafta gibi bir sürede çimlenebilir. Çelikle üretim için Temmuz-Ağustos ayları tercih edilir.

Tohumla Petunya Üretmek

Oldukça basit olan bu yöntem için dikim zamanından önce tohumların sıcak yastıklara atılması gerekir. Serpilen tohum miktarının bol olması tohumların tutunması için önem taşır.

Fide ekiminin Mayıs ve Haziran ayları arasında yapılacağı varsayılırsa tohumların Mart ayı başında hazır edilmesi tavsiye edilir. 2 hafta içinde çimlenme başlar. Fakat bu süre uzayabilir.

Bazı kaynaklarda Ocak ve Mart ayı arasında yastıklara ekilen tohumların Nisan’da balçık, yaprak çürümesi, iyi ayrışmış gübre ve dere kumu karışımı ile hazırlanan bir harca ekilmesi önerilir.

Nisan ayında bitkiye şaşırtma işlemi uygulanabilir. Bundan kasıt, tohumların ekildiği yerden alınıp, sürekli bulunduğu yere benzer bir ortamda gelişimine devam ettirilmesidir. Fideler hazır konuma gelmek için burada gelişmeye devam edecektir.

Fideler minimum 5, maksimum 8 santimetreye ulaştığında, Mayıs-Haziran aylarında bahçe ya da saksılara ekimi yapılabilir. Bu işlemde fideler arasında en az 25 cm boşluk bırakılmalıdır.

Çelikle Petunya Üretmek

Bu yöntemi kullanabilmek için çeliklerin Ağustos ayında alınması gerekir. Henüz yeşil renkteki çelikler yaz sonunda köklendirilir ve toprağa dikilir.

Altın Çilek Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kum ve funda karışımına ekilen çelikler ilkbahara kadar seralarda bekletilir. Ardından tıpkı tohumla çoğaltmadaki gibi Nisan ayında şaşırtma yapılır, dikim mevsiminde kalıcı yerine dikilir.

Üretim işleminden sonra düzenli sulama, budama ve toprağın beslenmesi gibi rutin bakımlar yapılır. Çiçeğin bakımları ihmal edilirse, oluşan çiçekler daha küçük ve güçsüz olur. Çıkan ilk çiçekleri kesilen petunyalar, hem enine hem de boyuna büyüyecektir.

Benzer Yazılar
Muz Nedir

Muz Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Melisa Bitkisi Nedir

Melisa Bitkisi Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Maydanoz Nedir

Maydanoz Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Karanfil Nedir

Karanfil Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Dereotu Nedir

Dereotu Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Bambu Ağacı Nedir

Bambu Ağacı Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

Ciğer Otu Nedir

Ciğer Otu Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

İpek Otu  Nedir

İpek Otu Nedir
Bitkiler
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Sümbül Çiçeğinin Işık ve Sıcaklık İsteği Nasıldır?

Sümbül Bitkisi: Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?

Muhteşem kokusu ve renk renk görüntüsüyle içimizi açan sümbülleri ev içinde ya da bahçe gibi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir