Sizlere son teknoloji ürünü olan PureTech motor tipinden bahsedeceğiz. Küresel anlamda son yıllarda biliyoruz ki hava kirliliği ve buna bağlı olarak sağlıksız hava alanları oluşuyor. Fabrika kuruluşlarında atık gazlar bacalara koyulan filtreleme ile çözülürken, araçlarımızda bu pek de kolay olmuyor. Özellikle dizel yakıtı kullanan motorların doğaya bıraktığı CO2 salınımı had safhada. O yüzden otomotiv sektörü buna çözüm olarak motorinden vazgeçerek, benzin yakıtına daha çok yönelmiştir.
Peugeot ve Citroen markalarını kapsayan PSA Group da tam olarak bu nedenden dolayı PureTech motor teknolojisini geliştirmiştir. Ünitenin üzerinde yapılan yüklemeler direkt olarak düşük hacimden yüksek güçler üretmektir. Ve şirket insanların karşısına öyle bir yapıyla çıkmalıydı ki, dizelin ekonomik kısmını unuttursun.
Ancak bu kısımda firmanın dizel ünitesini bitirdi olarak algılamayalım. HDI, halen modellere koyulmaktadır. Karbon salınımı da daha düşük miktarlara çekilmiştir. Şimdi sizlere PSA’nın PureTech benzinli motorunun ne olduğu ve nasıl bir mühendislik ışığı altında geliştirildiğinden bahsedeceğiz.
PureTech Motor Nedir?
PureTech benzinli motor, dediğimiz gibi Peugeot – Citroen markalarının ortak kullandığı ünitedir. Sıralı sistem düzenindedir. Araçlarında fazla yakıt çekebilecek bir takım şeylerden vazgeçilmiştir. Mesela PureTech’ler standart içten yanmalı motorların 4 silindirine karşı 3 adet silindir sayısı ile hareket eder. Amaç, çekilecek yakıtı maksimum derece kısarak, tek silindirin oluşturacağı kuvvet çizelgesini farklı yerden sağlamaktır.
O yüzden aynı Audi’nin de kullandığı düşük hacimli TFSI üniteleri gibi turbo desteği yapılmıştır. Şu an için kullanılan hacim miktarı 1200 cc dir. PSA modellerine entegre edilip yetkili kurumlar tarafından yapılan testler sonucunda “yılın motoru” ödülünü de almıştır. Dikkat çekilen kısımlardan birisi de motorun sürtünmesi olayı.
Çıkan sonuçlara göre bahsedilen motorun %30 daha az sürtünmeyle çalıştığı raporlanmış. İkinci kısımda PureTech’ler turbo desteği olmadan atmosferik tiple de çıkmaktadır. Mantık dışına çıkılmadan turbo düzendeki atık gaz, performans ve düşük yakıt tüketimi düz 1.2L ünitede de geçerlidir. O yüzden sizlere PureTech’in çeşitleri olarak iki kısımda bunları sunacağız.
Turbo Direkt Benzin Enjeksiyonlu PureTech Nedir?
Turbo olayını özellikle son yıllarda, motorlara nasıl katkılarda bulunmasından iyice öğrendik. Dizellerde daha çok alışık olduğumuz bu itici kuvvet, en düşük hacimli ünitelere kadar girdi. PureTech’de motora gelen yakıt, yüksek basınca maruz bırakılarak yanma odasına gönderiliyor. Basınç miktarının VW’nin TSI benzinli ünitelerinden daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Yaklaşık olarak 150 – 200 bar arasında püskürtme ile benzin yanma odasına gönderiliyor. Bu da maksimum torkun daha erken devirlerde açığa çıkmasını sağlıyor. Böyle bir çalışma sisteminde peki durum neyi gösteriyor? Atmosferiğin 3 – 4 – 5 bin devir aralıklarında oluşturabildiği torka karşılık PureTech Turbo net şekilde inanılmaz düşük yakıt ekonomisi sunuyor.
Hazır devir konusuna gelmişken performansına da değinelim. Dediğimiz gibi kısa sürede ve alt devirlerde güç toplayabildiği için özellikle kalkış süreleri 1.6L – 2.0L atmosferik üniteleri geride bırakacak kapasiteye sahip. Yapılan bir kalkış testini buradan izleyebilirsiniz. Tüm model gamında kullanılan PureTech 1.2L 110 PS, 1.2L 130 PS seçenekleriyle çıkıyor.
Atmosferik PureTech Nedir?
Kuru düzen diye tabir ettiğimiz atmosferik PureTech, performans dışında diğer özellikleri ile turbo seçeneğinde olduğu gibidir. Ünite hacimleri 1.0L ve 1.2L olarak belirlenmiştir. Normal kullanımlarda aynı hacimli yalnız önceki motor teknolojilerine göre yaklaşık 1.5 ile 2 litre arasında daha az yakıt sarfiyatı sunmaktadır.
Beygir konusunda eşit davranılıp iki seçeneğe de 82 hp güç verilmiş. Emisyon testlerinden de başarıyla geçen atmosferik PureTech’ler 4 silindirli motorlara nazaran %25 daha az zehir gaz salınımı yapıyor.
PureTech Motorlar Performans Konusunda İyi mi?
Yukarıda biraz bahsetmiş olsak da sizlere tam teknik detaylarıyla göstermek istiyoruz. Örnek olarak da Peugeot 308 modeli üzerinden konuşalım! 308’in 1.2 turbo seçeneği 130 hp güç üretiyor ve doğrultusunda 230 nm tork değeri çıkartıyor.
Hızlanmasını 9.5 saniyede tamamlayan 308, maksimum 204 km/h son sürate sahiptir. Alınan değerleri 2.0L atmosferik motorun verdiği rakamlarla aynı hatta biraz daha iyi olarak değerlendirebiliriz.
1.2L turbo desteği olmayan atmosferik değerleri neler şimdi ona bakalım. Bu kısımda da 208 modelini örnek alıyoruz. 208’in 1.2L hacimli motorundan 82 ps güç alınıyor. 118 nm torkun yardımı ile 14.5 saniyede 0’dan 100 kilometre hıza çıkış yapabiliyor.
Ve maksimum 178 km/h son sürate sahip. Sizler için verdiğimiz iki versiyondan aralarındaki farkları anlamak çok kolay. İşin içine turbo desteği girdiğinde aynı hacimden tatminkar değerler almak mümkün duruyor.
Ancak günümüzde yakıt ekonomisi için atmosferik tercihi yapılsa da performans sunumları vasat oluyor. Ayrıca yakıt tasarrufu yönünden aralarında fark yok diyebiliriz. O yüzden motordan daha iyi verim istiyorsanız turbo destekli PureTech’i tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
PureTech Motorlu Modellerde Hangi Şanzıman Kullanılıyor?
Tüm PureTech ünitelere entegre edilen ve aktarımların yapıldığı şanzıman EAT6 dır. Açılımı ise Efficient Automatic Transmission dur. Yani verimli otomatik şanzıman. DSG gibi hızlı geçişler sunabilen bu vites tipi, sarsıntısız geçişler yapmasıyla biliniyor.
Grubun yapmak istediği; konfor düzeyini düşürmeden performanslı geçişler ve düşük yakıt sarfiyatı verebilmek. Bağlantılı olarak emisyon değerleri de kendi yapısı gibi otomatik olarak düşmektedir. Kullanıcılar arasında yapılan değerlendirmede PowerShift ve EDC gibi şanzıman tiplerinden daha sağlam ve kullanışlı olduğu söyleniyor.
PSA Group’un kullanmış olduğu ödüllü motoru hakkındaki tüm detaylarından bahsettik. Yaşadığımız dönemde özellikle hava kirliliğine yönelik emisyon değerlerinin düşük tutulması kuralı, firmaların PureTech gibi motorları çıkarmasına neden olmuştur. Mantık açısından bakıldığında da düşük yakıt ve iyi performans sunuluyor olması bizlere göre de avantaj oluyor. Peugeot ve Citroen’in araç geliştirmelerine yaptığı yatırımlar da azımsanacak cinsten değil.
Fransız temsilci yeni araç teknolojilerinde her zaman öncü olan firmalardır. PSA’nın motoru için Ford’un EcoBoost’u ve VW’nin TSI’na karşı çıkardığı çelik kalkanı diyebiliriz. Melez motor dediğimiz hibrit ünitelerin yaygınlaşmasına kadar olan süreçte, düşük hacimli güçlü motor yapımına devam edilecek. Daha doğrusu hibritin sunacağı ekonomiye kadarki en iyi seçenekler PureTech ve muadilleri olacak.